Sektörel

İstanbul Çadırı MIPIM 2019'da görücüye çıktı!

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul projeleri Cannes sahilinde kurulan İstanbul Çadırı’nda dünya devlerinin önünde görücüye sunuldu. 

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul projeleri Cannes sahilinde kurulan İstanbul Çadırı’nda dünya devlerinin önünde görücüye sunuldu. 

Milliyet Gazetesi yazarlarından Serkan Arman bugünkü köşesinde ''İstanbul’un cazibesi bu çadırı uçuracak'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte Serkan Arman'ın yazısı... 

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul projeleri Cannes sahilinde kurulan İstanbul Çadırı’nda dünya devlerinin önünde görücüye çıktı. İstanbul; Londra ve Paris çadırları arasında yine en cazip şehir olarak konumlandı.

Fransız Rivierası’nda gözler İstanbul’da. 100 ülkeden gayrimenkulcü ve yatırımcıları bir araya getiren ünlü MIPIM Fuarı dün Cannes’da kapılarını açtı. Cannes sahilinde İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) kurduğu 685 metrekarelik İstanbul Çadırı, bu yıl 5’inci kez Londra ve Paris çadırlarının arasında yer alıyor.

Fuarda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 2050 itibariyle dünya nüfusunun 3’te 2’sinin şehirlerde yaşayacağına dikkat çekerek, “Gayrimenkul sektörü önemini hiç kaybetmeyecek. MIPIM doğru örnekleri alacağımız bir fuar. Türk müteahhitlerle hep övündük. Ülkemizde 440 bin müteahhit var. Çoğu yurtdışında Türkiye’yi temsil edebilir hale geldi. Gayrimenkul, 250 - 300 sektörü birden ilgilendiriyor. 6 milyon kişiye istihdam sağlıyor” dedi.

Görkemli projeler

İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise İstanbul’un, Londra ve Paris çadırları arasında yer alarak dünyanın en cezbedici şehirlerinden biri olarak konumlandığını vurguladı.

MIPIM’in sadece bir gayrimenkul fuarı olmadığını dile getiren Avdagiç, şunları söyledi: sektörünün alt dallarını düşünürsek, bu fuar, aynı zamanda bir sanayi, ticaret, teknoloji ve turizm fuarı. Tüm bu sebeplerden ötürü de, bu fuarda öne çıkan şehirler, yılın kalan 3 çeyreğinde de hayat bulurlar. Çünkü bu fuar, küresel ekonominin karar verici aktörlerinin gözünde çok büyük bir değere sahip.”

Simgesel anlamı var

İstanbul Çadırı’nın simgesel bir tarafı da bulunduğunu belirten Avdagiç, “Orta Asya’da Türk çadırlarıyla başlayan büyük medeniyet yürüyüşümüze son noktayı, Cannes sahillerindeki İstanbul Çadırı’nda koyuyoruz. O son nokta da, çadırda sergilenen görkemli gayrimenkul projeleri” dedi.

Sosyal konuta 70 bin başvuru

TOKİ ile 50 bin konutluk sosyal proje başlattıklarını hatırlatan Bakan Kurum, “Proje kapsamında ilk etapta 67 ilimizde uygulamaya çıktık. Dün (önceki) akşam başvurular 70 bini aştı. 2 + 1’leri 388 lira taksitle veriyoruz, 20 yıla varan vadeler var ve 2023 yılı hedefleri çerçevesinde 250 bin sosyal konuta da kararlı bir şekilde yürüyeceğiz” dedi.

Gayrimenkul bağlantılı 55 milyar dolar geldi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ise gayrimenkul sektörünün doğrudan yatırımlar açısından önemini vurgulayarak son 16 yılda Türkiye’ye gelen 209 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık 55 milyar dolarının gayrimenkul ve bununla ilintili sektörlerden olduğu bilgisini paylaştı. Ermut, şöyle devam etti: yandan üretim ve katma değerli alanlarda yatırımları artırırken, bir yandan da avantajlı olduğumuz bu tip sektörlerdeki avantajımızı korumak adına çalışmalıyız.”

26 bin ziyaretçi, 5 bin 400 yatırımcı bir arada  

Giriş bileti ücretinin bu yıl vergi hariç 2 bin euro olduğu MIPIM 26 binden fazla ziyaretçiyi ağırlıyor. Ayrıca 5 bin 400’den fazla yatırımcı da fuarda.

İstanbul Çadırı’nda 10 firma ve kurum stand bazında yer alarak, projelerini dünya ile paylaşıyor. Bu kurum ve firmalar arasında, Emlak Konut, İstanbul Havalimanı, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği de var.

Fuara dünyanın en büyük 100 gayrimenkul yatırımcısının 40’ı, en büyük 100 büyük fon yöneticisinin 80’i katılıyor. Türkiye’den 206 kurum ve kuruluş MIPIM’de temsil ediliyor.

Türkiye’nin potansiyeli dünyanın çok üzerinde

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de MIPIM’de yatırımcılarla buluştu. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin şöyle dedi: “Türkiye gayrimenkul sektörü dünya ile kıyaslandığında daha çok potansiyel içeriyor. İstanbul önemli bir marka şehir. Ama bu çok özel şehrin özelliklerinin, yatırımcı gözünde nasıl bir fizibilite sunduğunu bizim anlatmamız, paylaşmamız lazım. Bu noktada MIPIM ekosistemi çok önemli. Biz kendimizi üst seviyede, geniş katılımlarla ifade etmezsek bunu başka ne şekilde yapabiliriz? Birçok yol var ama özellikle gayrimenkul dünyasının en önemli organizasyonlarından biri olan MIPIM’i en verimli şekilde değerlendirmeliyiz. MIPIM’de son yıllarda yakalanan bu konsantrasyonun artarak devam etmesi gerektiğini, belediyelerimiz nezdinde de temsilin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

GYODER, uluslararası gayrimenkul hizmetleri şirketi Colliers iş birliği ile yabancı kurumsal yatırımcılara yönelik, kapsamlı bir raporu da ilk kez MIPIM’de yabancı yatırımcılar ile paylaşacak. Rapordaki ‘Neden Türkiye’de yatırım yapılmalı?’ başlıklı bölümde, Türkiye’nin, dünyanın en büyük 18’inci ekonomisi olduğu ve 2050 yılına kadar ilk 15 ekonomi içinde olmasının beklendiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca Türkiye’nin finans merkezi olarak büyüme potansiyeline sahip İstanbul’dan, 400 noktaya direkt uçuş ve 22 başkente 2 saatte direkt erişim sağlandığı vurgulanıyor.