22 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nda neler var? İşte 14 maddede İstanbul Deprem Seferberlik Planı!

İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nda neler var? İşte 14 maddede İstanbul Deprem Seferberlik Planı!

İstanbul'un olası depremlere karşı daha dayanıklı hale gelmesini planlamak amacıyla İstanbul Deprem Seferberlik Planı hazırlandı. Peki İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nda neler var? İşte 14 maddede İstanbul Deprem Seferberlik Planı... 




İstanbul’un depreme dayanıklı hale gelmesinin planlanmasının bütüncül bir çalışma ile ele alınması ve megakentin deprem eylem planını hızlı bir şekilde hayata geçirmek için AKOM’da İstanbul Deprem Bilim Üst Kurulu toplandı. Koordinasyonu İstanbul Planlama Ajansı tarafından gerçekleştirilen Deprem Çalışma Grubu Toplantısı’nın sonucunda yol haritasını çıkarıldı ve bir rapor hazırlandı. 

Yol gösterici bir rapor olarak ortaya çıkan bu İstanbul Deprem Seferberlik Planı’na göre, yapılması gereken tüm çalışmalar 14 ana başlıkta toplandı. Bu 14 başlıkta, 2019 yılından beri yapılan afet dayanıklılığını artıracak tüm projelere ek olarak hala devam eden ve yapılması planlanan birçok projeye yer verildi. 

İşte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ismini taşıyan internet sitesinde yer alan 14 maddede İstanbul Deprem Seferberlik Planı...

İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nda neler var? İşte 14 maddede İstanbul Deprem Seferberlik Planı!

1- Afet Odaklı Planlama ve Yönetim Çalışmaları

Afet odaklı planlama ve yönetim çalışmaları kapsamında; İstanbul’u depreme karşı büyük ölçekli olarak hazırlamak için yapılan ve yapılması planlanan pek çok çalışma bulunuyor. Bu çalışmalar içerisinde nazım imar planlarının güncellenmesi, müktesep hak plan notlarının onayı, yapı güçlendirme yönetmeliği çalışması, geçici barınma ve toplanma alanlarının imar planlarına işlenmesi, çatılarla ilgili bölüm revizyonu gibi birçok konuya yer veriliyor. 

Nazım imar planlarının güncellemeleri, İstanbul jeodezik alanı revizyonu gibi birçok çalışma devam etmekte, projelerin bir kısmı ise İBB Meclisi gündeminde bulunuyor.

2- Kentsel Dönüşüm ve Yeni Konut Üretimi 

İstanbul’da kentsel dönüşümün önünü açacak, hak sahiplerini koruyan ve uzlaşı sağlanmasına önayak olduğumuz pek çok proje hayata geçirdik. 35 binin üzerinde yapıda hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesi gerçekleştirdik, 1556 adet çok yüksek riskli, her an yıkılabilecek yapıyı belirleyerek sonuçları hak sahipleriyle paylaştık. Yaptığımız analizler sonucunda inceleme yaptığımız binaların yüzde 50’si yüksek ve çok yüksek riskli bina sınıfında yer aldı. 

257 kilometrekare alanda depreme yönelik mikrobölgeleme çalışması sürdürdük. 210 binden fazla kişiye depreme yönelik farkındalık eğitimi verdik. Mikrobölgeleme Rapor ve Haritalama Çalışması”, “Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemi” ve “Afet Sonrası Acil İletişim Ağı” gibi çalışmalar da planlamalarımız arasında bulunuyor. 

Kentsel dönüşüm için de büyük bir seferberlik başlattık. Onlarca sene boyunca imar sorunu çözülemeyen bölgelerde kurduğumuz ofislerde imar sorunlarını çözdük ve Eyüpsultan’dan Bayrampaşa’ya, Tuzla’dan Kartal’a birçok alanda bağımsız birim ve sitenin kentsel dönüşüm süreçlerine start verdik. 

KİPTAŞ öncülüğünde 2019 yılından bu yana güvenli ve uygun fiyatlı sosyal konutlar inşa ettik ve sahipleriyle buluşturduk. KİPTAŞ, 2019’dan itibaren Silivri’de 1966, Tuzla’da 500 ve Pendik’te 331 bağımsız birimden oluşan beş sosyal konut projesi bitirildi. 

3- Sıfır Faiz Desteği ve Kentsel Dönüşüm Kira Yardım

İstanbul’da deprem ve afet için ihtiyaç duyulan dönüşümün yapılabilmesi amacıyla hak sahipleri ve kiracılara pek çok imkan ve destek sağlamaya devam ediyoruz. İstanbulluların kentsel dönüşüm sürecine dahil olabilmesinin önünü açan ekonomik desteğin sağlanabilmesi için hem hak sahiplerine hem kiracılara ek kira yardımı ve sıfır faiz desteği veriyor, tahliye süreçlerinin hız kazanmasını sağlıyoruz. 

4- İstanbul Yenileniyor

Tek binalarda ya da yapı adalarında da kentsel dönüşüm yapmanın önünü açan İstanbul Yenileniyor ile pek çok kentsel dönüşüm projesine imza attık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapı ve imar konuları ile ilgili iştirakleri KİPTAŞ, İMAR AŞ ve BİMTAŞ ile ortaklaşa sürdürdüğümüz İstanbul Yenileniyor projesi ile ilk defa tek yapıların dönüşümünün önünü açtık.

İBB İstanbul Yenileniyor projesiyle 1999 yılı ve öncesinde yapılan ve özel mülkiyette yer alan tüm binalar için istanbulyenileniyorcom adresinden başvuruda yapılabilen projede risk taşıyan binaların öncelikli dönüşümünü hedefledik. Binaların analizi sonucunda bina güçlendirme veya bina yenileme, İstanbul Yenileniyor ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi güvencesi altında yapılabiliyor.

İstanbul Yenileniyor projesi çerçevesinde Eyüpsultan, Güngören, Kadıköy, Kartal, Şişli, Beşiktaş, Bahçelievler, Kadıköy, Arnavutköy, Fatih ve Sarıyer gibi birçok ilçede kentsel dönüşümü sürdürüyoruz.

İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nda neler var? İşte 14 maddede İstanbul Deprem Seferberlik Planı!

5- Kültürel Mirasın Korunması

İstanbul ve çevresinde gerçekleşmesi mümkün olan büyük bir depremde kültür mirasımızın da zarar görmemesi için harekete geçtik. Geçmişin mirasını zarar görmeden geleceğe taşımak için tarihi eserleri dayanıklı hale getirdik. 2019’dan bu yana kamusal kullanımda ve anıt eser olan 62 tarihi yapıyı güçlendirdik, 40 kadar tarihi yapıda ise güçlendirme projesine devam ediyoruz. İstanbul Planlama Ajansı ve İBB Miras işbirliğiyle yapılan bu özenli güçlendirme projelerine ek olarak Balat ve Adalar gibi tarihi ve depremsellik açısından önemli alanları bölgesel olarak değerlendiriyor ve projeler üretiyoruz.

Tüm bu projelere ek olarak düzenlediğimiz Tarihi Yapılarda Deprem Riskinin Yönetimi Çalıştayı komisyonuyla “Tarihi Yapıların Deprem Risklerinin Yönetimi Mühendislik Kılavuzu’nun hazırlığını sürdürüyoruz. 

6- İBB Hizmet Binalarının Depreme Dayanıklı Hale Getirilmesi 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin binalarını da güçlendirmek ve depreme dayanıklı hale getirmek için harekete geçtik. 2019’dan itibaren hizmet binalarımızın risklerini tespit ederek güçlendirme çalışmalarımızı başlattık; İBB hizmet binalarının bakım, onarım ve tadilatlarını yaptık.

İBB’nin Kayışdağı Darülaceze yerleşkesi, İBB Kartal Soğanlık lojman binaları, Tuzla Kafkale Spor Kompleksi, Kadıköy Kız Öğrenci Yurdu gibi birçok binanın güçlendirme ve onarımlarını tamamladık, bazı hizmet binalarımızda ise çalışmaya devam ediyoruz. 

7- Altyapı Güçlendirme Çalışmaları

İstanbul’da gerçekleşmesi ön görülen depremin ardından barajlar, su ve atık su ile ilgili oluşabilecek riskleri tespit ederek İSKİ ile harekete geçtik. İstanbul’un onlarca noktasında birçok projemizi tamamladık. Bu projelerimiz arasında 4 İSKİ hizmet binası inşası, Pabuçdere Barajı güçlendirmesi, Boğaz hatlarının düzenlenmesi, Ferhatpaşa Lojistik Merkezi’nin kurulumu, ve Fatih’ten Beykoz’a onlarca dere ıslahı projelerini sayabiliriz. Atık su hatlarının dayanıklı hale getirilmesi, daha fazla lojistik merkezi kurulumu, Melen İsale hattı gibi projelerimizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

İSKİ ile tamamlanan ve süregelen projelerimize ek olarak İstanbul’u afete dayanıklı hale getirmek için İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ile de birçok proje yürütüyoruz. Fen İşleri Dairesi Başkanlığımız ile öncelikli olarak sahil bölgelerimizi güçlendiriyor, deprem ve sel baskınları sırasında yaşanabilecek çöküntü ve taşkınların önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda Salacak, Paşalimanı, Eyüpsultan, Sarayburnu gibi deniz kenarlarında bulunan sahil parklarında güçlendirme ve onarım çalışmaları yürüterek İstanbul’a güvenli açık alanlar kazandırıyoruz. 

Bir diğer önemli konu olan afet sırasında doğal gaz ile ilgili yaşanacak problemlere karşı hazırlıklı olmak için İGDAŞ ile de birçok başarılı projeye imza attık. Devam eden Fiber Optik Tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi Projesi, Boru İçi Denetleme Robotu (Robot Göz), şehir dışında kuracağımız felaket kurtarma merkezi ve İGDAŞ hizmet binalarımızın güçlendirilmesi gibi projeler geliştirdik.

Bina güçlendirme gibi projelerimizin yanı sıra telsiz sistemi altyapısının kurulumunu tamamladık, TIER 3 Veri Merkezi İşletme standardında olan Başakşehir Veri Merkezimize İGDAŞ sunucu odalarının taşımasını gerçekleştirdik, Off-line Mobil CBS Uygulaması yaptık ve Esenyurt BOTAŞ hattı yedek bağlantısını tesis ettik. 

8- Enerji, Bilişim ve İletişim 

Sürekliliğinin Sağlanması
Deprem sırası ve sonrasında yaşanması muhtemel iletişim kayıplarının önüne geçmek ve koordinasyonun doğru şekilde sağlanmasını sağlamak için afet durumunda kullanılacak olan GSM operatörleri ile ortak haberleşme altyapısı kurulması konusunu BTK’ye ilettik. İletişim altyapısına yönelik şebekeden bağımsız bir Erken Uyarı Sistemi tesis ettik. 

Gelecek dönemde bu konuyla ilgili olarak gerçekleştirmesi planladığımız mobil iletişim araçları, telsiz altyapısının güçlendirilmesi, afet sonrası hasar tespiti, deprem simülasyonları gibi birçok konumuzun süreçleri devam ediyor. 

9- Lojistik Eylem Planı 

Afete hazırlık için hayata geçirdiğimiz lojistik eylem planında kara, hava ve deniz yollarında ulaşımı ve lojistiği düzenli, akıcı ve koordineli şekilde yürütmeyi amaçladık. Bu eylem planı içerisinde heliport alanlarını belirlemekten, toplanma alanı olarak kullanılacak otoparklar için veri platformunun kurulmasına ve ana arterlere yönelik kriter çalışmalarına kadar birçok konu yer alıyor. 

Tamamladığımız projelerin yanı sıra yüzer iskele imalatlarından acil ulaşım yolları üzerindeki riskli yapıların belirlenmesi, tahliye koridorlarına alternatif olacak güzergahların belirlenmesi gibi birçok konu için de çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. 

10- Acil Ulaşım Yollarının Depreme Dayanıklı Hale Getirilmesi

İstanbul’da veya çevre illerde yaşanabilecek deprem senaryosunda ulaşım yollarının kullanılabilir olmasını sağlamak için şimdiye kadar alt ve üst geçitlerden viyadüklere kadar yüzlerce yapıyı yenileyerek güçlendirdik. Tamamen yenilediğimiz Büyük İstanbul Otogarı’nın viyadüğü, yaya geçitleri, köprüler ve deniz yapılarını depreme karşı dayanıklı hale getirdik. Devam eden projelerimizin de tamamlanmasıyla birlikte, kitlesel acil durumlar sırasında yaşanacak ulaşım problemlerinin önüne geçmeyi amaçlıyoruz. 

İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nda neler var? İşte 14 maddede İstanbul Deprem Seferberlik Planı!

11- Yeni Raylı Sistem Hatlarının Tamamlanması Mevcut Hatların Güçlendirilmesi

İstanbul genelinde başlattığımız raylı sistem seferberliğinin bir kolu olarak da var olan metro ve raylı sistem projelerinin yolları ve geçtiği bölgelerde risk analizleri yapıyoruz. Metroların geçtiği bölgelerde riskli durumlardaki yapı, viyadük ve köprüleri güçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Ayrıca mevcut metro hatlarının acil durumda barınma, toplanma ve sahra hastanesi amaçlı kullanmak için de proje geliştiriyoruz.

12- Acil Toplanma Alanları ve Geçici Barınma Alanları Hizmet ve Kapasite Geliştirme Çalışması

2019’dan bu yana İBB Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı’nın şehrimize kazandırdığı 9,5 milyon metrekarelik yeşil alanın İstanbul’a ve İstanbullulara nefes aldırmasının yanı sıra acil durumlarda toplanma ve geçici barınma alanları olarak hizmet vermesine yönelik çalışmalar yürüttük.

13- Afete Müdahale Hazırlık Çalışmaları

Afete müdahalede hazırlıklı olmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin daire başkanlıkları tarafından yürütülen projeler kapsamında İstanbul’u sadece deprem için değil yangın, sel gibi birçok olası afete karşı dayanıklı ve hazırlıklı hale getiriyoruz. 

İtfaiye Dairesi Başkanlığımız tarafından hayata geçirilen Afet Gönüllüleri projesiyle İstanbullular için eğitim, hazırlık ve arama kurtarma süreçlerini yürütüyoruz. Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ile insansız hava araçları alarak sistemlerini aktif hale getirdik, mobil afet eğitim araçlarının da alımını yaparak donatılarımızı tamamladık. Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile olası afetlerde saha personelinin kullanımına yönelik olarak mobil mutfak, fırın ve yatakhane alımları yaptık.

İhtiyaç duyulan donatı ve araçlara ek olarak gönüllü arama kurtarmacıların sayısının artırılması, afet konusunda kurumlar arası organizasyonlar yürütülmesi, Can Kartım projesi, sivil afet gönüllülerinin yetiştirilmesi gibi birçok proje için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

14- Toplum ve Sağlık Boyutuna İlişkin Konular

Afetler sırasında toplumun sağlık ve güvenliğini sağlamak, ihtiyaç sahibi bireylerin ihtiyaçlarını karşılayarak koordinasyonun düzgün işlemesini sağlamak için projeler yürütüyoruz. Bunların arasında engelli bireylerin adrese dayalı yoğunluk haritasının çıkarılması ve affet durumlarında engelli bireylere müdahale süreçlerinin planlanması, çocuklara yönelik afet eğitimlerinin hazırlanması ve eğitimlerin verilmesi, sosyoekonomik olarak ihtiyaç duyulan bölgelerde deprem çantalarının ücretsiz olarak dağıtılması gibi birçok proje yer alıyor. 

Citroen yok artık dedirtti! 890 bin TL'ye C3 satıyor!

Ünlü analistten suçlama gibi açıklama: Faiz düşecek, GYO’lar uçacak algısı yapılıyor!

Hanehalklarının yüzde 8,4'ü başkasının evinde kira ödemeden oturuyor!


Geri Dön