29 / 12 / 2024

İstanbul depremi: 48 bina ağır, 150 bin bina orta hasar görecek!

İstanbul depremi: 48 bina ağır, 150 bin bina orta hasar görecek!

İzmir depreminin yıkıcı etkisinden sonra dikkatler yeniden İstanbul’a çevrildi. İstanbul’da olası 7 ve üzeri şiddette bir depremde hasarın ne olacağı sürekli tartışılan konulardan. 48 bin binanın çok ağır veya ağır, yaklaşık 150 bin binanın ise orta seviyede hasar göreceği öngörülüyor...



İzmir depreminin yıkıcı etkisinden sonra dikkatler yeniden İstanbul’a çevrildi. İstanbul’da olası 7 ve üzeri şiddette bir depremde hasarın ne olacağı sürekli tartışılan konulardan. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte yaptığı 2019 tarihli hasar tahmin raporu korkutucu tabloyu gözler önüne sererken; bilim insanları, kentsel dönüşümün İstanbul için ne denli zaruri olduğunu net şekilde gözler önüne seriyor. İBB'nin Aralık 2020 yayınında yer alan habere göre; İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, İstanbul'un deprem riskine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul depremi: 48 bina ağır, 150 bin bina orta hasar görecek!

PİLOT BÖLGEDE 4 BİNADAN 1’İ SAĞLAM

İBB, 23 Temmuz’da başlayan Silivri ve Avcılar’daki ilçe bina taramalarını da sürdürüyor. Çalışmanın tamamına ışık tutacak pilot bölge taramaları ise bitirildi. Ardından tüm ilçe taramalarına başlandı. Tamamlanan pilot çalışmayla ilgili açıklamalar yapan Tayfun Kahraman, Avcılar ve Silivri ilçelerinde, yapıların yüzde 10'unun 7 ve üzeri bir depremde yıkım riski bulunduğunu; yüzde 15'inde ise çok ağır hasar beklendiğini dile getirdi. Bu verilere göre, pilot tarama yapılan binaların yaklaşık yüzde 20 ila 25’inde göçme riskli var. Her iki ilçede taranan binaların yüzde 50'sinin ise güçlendirilerek elden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kahraman, taranan binaların sadece 4'te 1’inin olası bir depremde sağlıklı şekilde ayakta durabileceğinin de altını çizdi.

İstanbul depremi: 48 bina ağır, 150 bin bina orta hasar görecek!

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Çalışmalar, 2021 yılının başı itibarıyla en riskli görülen yeni ilçelerde sürdürülecek. İstanbul’un 39 ilçesinde yapılacak riskli bina tarama çalışmalarının, 2023'te tamamlanması planlanıyor. Böylece kent genelindeki çürük yapılar, noktasal olarak belirlenecek. Kahraman, bina taramaları sonuçlarına göre vatandaşlara dönüşüm konusunda yol haritası sunulacağına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

“Kentsel dönüşüm sürecini İstanbullular için kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Afetlere karşı sağlıklı bir İstanbul yaratabilmek için İBB olarak desteğe hazırız. Uzun vadeli ve uygun koşullardaki bir finans modeli üzerine çalışıyoruz. Bunun yanında dönüşüm ve güçlendirmelerdeki maliyetleri düşürmek için de çeşitli modeller geliştiriyoruz. Diğer yandan, mevzuatta yapılması gereken düzenlemeler içinse Türkiye Büyük Millet Meclisine notlarımızı iletiyoruz. Bina taramaları çalışmamız ile tek tek tespitleri yapıyor; bununla birlikte çözüme giden yollar üzerine de kapsamlıca çalışıyoruz.”

İstanbul depremi: 48 bina ağır, 150 bin bina orta hasar görecek!

48 BİN BİNANIN ÇOK AĞIR HASAR ALACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliği ile 2019 yılında tamamlanan Deprem Kayıp Tahminleri çalışması, İstanbul’un 7 ve üzeri bir depreme hazırlıksız yakalanması durumunda oluşacak tabloyu ortaya çıkarıyor. Buna göre, İstanbul’un özellikle Avrupa Yakası güney kısımları yani Marmara kıyıları, olası yıkıcı bir depremde, en çok hasarın, can kayıplarının ve yaralanmaların oluşacağı kısımlar olarak dikkat çekiyor. Aynı şekilde, Anadolu Yakası'nın güneyi de, bölgenin kuzeyine göre daha riskli. Raporda yer alan en çarpıcı veri kuşkusuz, olası depremde 48 bin binanın çok ağır veya ağır, yaklaşık 150 bin binanın ise orta seviyede hasar alacağı yönünde yapılan tahminler oldu. 

Bu veriler, binlerce insanın yaşamını yitirmesi, milyonlarca insanın ise bir anda evsiz kalması anlamını taşıyor. Beklenen büyüklükte bir depremin olması durumunda, İstanbul’da Tarihi Yarımada başta olmak üzere; Beyoğlu, Şişli, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Esenler gibi ilçelerde, tek ve çift şeritli yolların, yer yer yüzde 30’a kadar kapanabileceği tahmin ediliyor. Böyle bir durum, bir yandan kente gereken yardım ekipleri ve malzemelerinin ulaşmasına engel olacakken diğer yandan da büyük bir kaosu da beraberinde getirecek.

İstanbul depreme hazır değil: Eksikler çok!

199 bina için 22 yıllık süre bitti!

20 yıl geciktik! Artık 20 dakikamız yok!

 


Geri Dön