Sektörel

İstanbul depremi için 'Büyük İstanbul Planı' hazırlıyoruz!

Depreme karşı hazırlıklara başladıklarını söyleyen İçişleri Bakanı Soylu, "Olası büyük İstanbul depremi için büyük İstanbul planı hazırlıyoruz." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AA Editör Masası'nda gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Soylu, "Depremde yardımları STK'lerin, belediyelerin kendi başına dağıtmasına izin vermedik. Bu, bizim değil Türkiye Afet Müdahale Planı'nın kararı." diye konuştu.

"150 bin kişiye sosyal rehabilitasyon uygulandı"

Deprem sonrasında şu ana kadar Elazığ ve Malatya'da yaklaşık 150 bin kişiye sosyal rehabilitasyon uygulandığından bahseden Soylu, "Hem Malatya hem Elazığ olsun, bu kadar hızlı hasar tespitinin yapıldığı başka bir ülke olmamıştır." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Elazığ ve Malatya'da bulunan depremler sonrasında şu ana kadar 460 milyon lira harcandığını açıklandı.

"Olası deprem için büyük İstanbul planı hazırlıyoruz"

Olası büyük İstanbul depremi için büyük İstanbul planı hazırladıklarından bahseden Bakan Soylu, "Vatandaşlarımızın yıkılan binaları, acil yıkılacak binaları, çok ağır hasarlı olarak tespit edilen binalarının paralarını, kanunun da önüne geçerek ödemeye başladık." açıklamasında bulundu.

"Elazığ ve Malatya'da nisan ayının sonunda hayat normale dönecek"

Soylu, "Elazığ ve Malatya ile ilçelerinde önümüzdeki nisan ayının sonunda genel perspektif olarak hayat normale dönecek." diye konuştu.

Deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında konuşan Soylu, şu ifadeleri kullandı:

''Muhtarlarla WhatsApp grubu kurduk. Hala WhatsApp grubumuz devam ediyor. Bir taraftan muhtarlarla, bir taraftan sivil toplum örgütleri ile yardım götürdük, bir taraftan gönüllüler yardım götürdü. Yardımı da tek alanda dağıtmadık. Kendi koordinasyonumuzda 4-5 ayrı yapı içerisinde bu yardımı dağıtmaya çalıştık."

"Elbette savuracak halimiz yok"

Soylu, "Biz yıkıyoruz, kimse kusura bakmasın hasarlı binayı yıkarız, burada vatandaşı oturtmayız. Biz vatandaşımıza kira yardımını yaparız, acil konut hizmetlerini yerine getirmeye çalışırız. Her türlü desteği ortaya koyarız ama vatandaşımızı orada hasarlı, ağır hasarlı, yıkılması gereken binada bir şekilde oturtamayız"ı gösterdiklerini söyleyerek bütün sistemi bunun üzerine kurduklarından bahsetti.

"Eksiğimiz, aksağımız yok mu?" diyen Soylu, "Bu işlerde eksiğin, aksağın olmaması mümkün değil. Eksik, aksak muhakkak vardır ama gayret, samimiyet, plan, koordinasyon var ve gücümüz yettiğince de vatandaşımızın bu konudaki taleplerini karşılamak konusunda irademiz de var. Allah'ımıza şükürler olsun, devletimiz güçlü. Elbette savuracak halimiz yok. Savurgan olmayacağız. Planlı, programlı, disiplinli, yapabildiğimizi yapabileceğimiz, bütçemizi iktisatlı bir şekilde kullanabileceğimiz ama hedefe de varılabileceğimiz bir deprem yönetim anlayışı ortaya koyduk." dedi.

 "Türkiye, depremdeki paraları topladı, ne yaptı?" şeklindeki sorulara cevap veren Soylu, Türkiye'de binlerce okulun yenilendiğini, şehir hastanelerinin yapıldığını anlattı.

Soylu, Elazığ'daki 6,8'lik deprem sonrasında şehir hastanesine yansımasının 3,1 büyüklüğünde olduğundan bahsederek tüm binaları depreme dayanıklı hale getirerek çalışmalar gerçekleştirdiklerinden bahsetti.

1999 yılının ardından en son geçtiğimiz yıl çıkarılan yönetmelikle ve alınan kararlar kapsamında çalışmaların yapıldığından bahseden Soylu, "Bunları elbette ki ülkemizin ekonomik gücüyle, ülkemizin gelirleriyle mütenasiptir, yani uyumludur. Şunu söylemek gerek, deprem konusunda Türkiye, geçmiş tecrübelerin ve geçmiş acıların bir daha yaşanmamasını temin etmek için elinden gelen bütün gayreti ortaya koymaktadır. Hem Türkiye afet müdahale planıyla hem kentsel dönüşümle." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul büyük depreme hazır mı? 

İstanbul'un depreme en dayanıklı ilçesi hangisi?