İstanbul depremi için korkutan açıklama: Çok geç kalındı! Özellikle burası büyük risk altında!
İstanbul depremine hazırlık için geç kalındığının vurgusunu yapan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Başkanı Eyüp Muhçu, olası İstanbul depremi için en riskli bölgeleri açıklayarak, yapılması gerekenleri sıraladı.
İstanbul'da beklenen depreme yönelik hazırlıkların artırılması çağrısında bulunan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Başkanı Eyüp Muhçu, önemlş konusunda çok geç kalındığını söyledi. Yapı üretim ve tüketim sisteminin topyekun değişmeli, AFAD mutlaka yeniden yapılandırılmalı ve yerel yönetimler devre dışı bırakılmamalı'' diyen Muhçu, İstanbul'da en riskli bölgenin buralar olduğunu açıkladı.
MALTEPE VE YENİKAPI DOLGU ALANLARI BÜYÜK RİSK TAŞIYOR!
Muhçu, Maltepe ve Yenikapı’daki dolgu alanlarında depremin ardından çökme yaşanabileceğini ve söz konusu bölgelerin su altına kalabileceğine dikkati çekti. Muhçu, her iki bölgenin de bilim ve fen kurallarına aykırı şekilde doldurulduğunu savunarak, sahillerin dolgu alanı üzerine inşa edilmiş olması deprem için bir handikap oluşturduğuna işaret etti.
ÇOK GEÇ KALINDI!
Depreme hazırlık sürecinde çok geç kalındığını bahseden Muhçu: '' Marmara depreminin üzerinden bu yana 24 yıl geçti. Pratikte önemli adımlar atılmadı. Okul, hastane gibi kamu binalarının sağlamlaştırılması için çalışmalar yapılmıştı. Ancak bugün kamu yapılarının sağlam olduğunu söyleyemiyoruz. Özellikle deprem sonrasında insanların tahliye edilmeleri açısından ulaşım son derece önemli. Mevcut yol, köprü ve ulaşım yapılarının güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması gerekirdi. Bunlar bugüne kadar yapılmadı. ‘İstanbul depremi beka sorunudur’ deniliyor. Bu, bugün yapılacak bir tespit değil.'' dedi.
İSTANBUL'DA 1,5 MİLYON YAPI DEPREMDEN ETKİLENECEK!
İstanbul’daki 1.5 milyon yapının olası İstanbnul depreminden etkileneceğini belirten Muhçu 2000 öncesindeki yapı stokunun tamamının çürük ve depreme karşı dayanıksız olduğunu söyledi.
BUGÜNKÜ KENTSEL DÖNÜŞÜMLE SAĞLAM MAHALLELER ÜRETİLMİYOR!
Muhçu, depreme önlem konusunda geç kalındığını ve bugün kentsel dönüşüm adı altında sürdürülen yapılaşma çalışmaları kentlerin doğal ve kültürel değerlerini yok ettiğini ve sağlam mahallelerin üretilmediğini belirtti.
Yapı üretim ve tüketim sisteminin topyekun değişmesi gerektiğine değinen Muhçu, '' Bugün kamu denetimini devre dışı bırakan anlayış yerine kamu denetimi ekseninde sürecin yeniden ele alınması gerekiyor. Çevre Bakanlığı, her yıl binden fazla dosyayı Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası’na göndererek cezai işlem yapılmasını istiyor. Bu, var olan üretim ve denetim sisteminin işlemediği anlamına geliyor.” dedi.
AFAD MUTLAKA YENİDEN YAPILANDIRILMALI!
İstanbul’da özellikle son 20 yılda alınan imar kararları ile kent merkezlerinde çok yoğun bir yapılaşma olduğunu belirten Muhçu, bu nedenle deprem sonrasındaki sorunların çok büyük olacağını söyledi.
Dışarıdan gelecek malzemelerin dağıtımı konusunda bir plana ihtiyaç olduğunu belirten Muhçu tüm bunların olabilmesi için AFAD’ın mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğine vurgu yaptı. Muhçu, AFAD'ın afet sonrasında ne yapacağını bilmediğini söyleyerek; '' Müdahalede yeterli ve donanımlı değil. Mutlaka yeniden yapılandırılması ve sonuç alacak çalışmaları gerçekleştirebilecek kişilere kavuşturulması gerekiyor.
Kent merkezindeki nüfus artışı ve yüksek yoğunluklu yapılaşmalar kayıpları daha da artıracak. Depremin büyüklüğü değil depreme karşı alınacak tedbirler öncelikli olmalı.” ifadelerini kullandı.
DEPREM OLDU: Son dakika... Az önce deprem mi oldu? Hemen buraya bakın! En son nerede deprem oldu?
|