Kent Haberleri

İstanbul depremi kapıya dayandı! 90 bin binaya acil müdahale geliyor!

İstanbul'da depremde çökeceği öngörülen yaklaşık olarak 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşların işi nasıl kolaylaştırılacak? İşte tek tek açıklanan o detaylar...Mega kent İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut bulunuyor ve bunların yüzde 70’lik kısmı depreme dayanıksız

Depremde ilk kural riskleri azaltmak. Mega kent İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut bulunuyor ve bunların yüzde 70’lik kısmı depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık olarak 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek.

Peki vatandaşların işi nasıl kolaylaştırılacak? İşte tek tek açıklanan o detaylar...

Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık olarak 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşların işi nasıl kolaylaştırılacak?  İşte Hürriyet'ten Gülistan Alagöz ve Ayşegül Usta'nın haberi...


YAPILARIN YÜZDE 70’İ DEPREME DAYANIKSIZ

Prof. Dr. Okan Tüysüz İTÜ Öğretim Üyesi, Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz İTÜ Öğretim Üyesi, Yerbilimci "İstanbul’da toplamda 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’lik kısmı depreme dayanıksız. Halihazırda taranmış binalar da var. 90 bin kadar acil çökeceği öngörülen binalar ya yıkılacak ve yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek." dedi. Açıklamasında "Önce can, sonra canan." diyen Okan Tüysüz, "Bu binalarda en az 5 kişi olsa... Hadi 5’i geçtim, her birinde yalnızca 1 kişi bile olsa, salt bu adımı atarak düz bir hesapla toplamda 90 bin kişinin hayatı kurtulur." dedi. Depremde ilk kuralın riski azaltmak olduğunu söyleyen Okan Tüysüz "Murat 124 ve Porsche arabanız var. Hangisiyle bu trafiğe çıkmak daha riskli? Tabii ki Porsche." dedi.

Açıklamasında Türkiye’de birçok inşaat mühendisi, jeolog ve jeofizikçi olduğunu söyleyen Okan Tüysüz, Türkiye'nin istese acil bir bilim ordusu çıkaracağını dile getirerek, "Ben olsam çok acil bir bilim kurulu toplar, öncelikle de neler yapılması gerektiğini belirlerim. Bir taslak çıkarırım." dedi.

En acil ihtiyacın siyasi irade olduğunu söyleyen Okan Tüysüz,  bunun bakanlık kurarak da kurmadan da yapılabileceğini söyledi. "İnşaat sektörüne dayalı bir ekonomimiz var." diyerek, Kahramanmaraş depremi sonrası harcayacağımız bütçeyle tüm Türkiye depreme hazır hale getirilebileceğini söyledi.

FAY ÜZERİNDE 24 ŞEHİR VAR

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da Fay üzerinde 24 şehir olduğunu belirterek, (Kocaeli, Bolu, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Konya, Kütahya, Burdur, Erzurum, Eskişehir, Aksaray, Tokat, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Bingöl, Hakkâri, Tokat ve Erzincan) çoğunun büyükşehir olduğunu söyledi. Fay yasası getirilmesi gerektiğini söyleyen Hüseyin Alan, "Burada bina yapılamaz’ denilmeli. Bu yasa imar planlarına da işlenmeli. Emlakçı faya 100 metre mesafede konut satacaksa bildirmek zorunda kalmalı." dedi.

Açıklamasında Afetler Kanunu'nun 1959’dan kalma olduğunu söyleyen Hüseyin Alan, derhal yenilenmesi gerektiğini söyledi. Afetler fonu kurularak, uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkili ve sürekli bir fon oluşturulması gerektiğini söyleyen Hüseyin Alan, arsa sorunu çözülemediği için barınma sorununun da çözülemediğini söyledi. Açıklamasında önceden bunu çözmekle görevli ‘Arsa Ofisi’ olduğunu ve yeniden açılması gerektiğini söyleyen Hüseyin Alan, "İstanbul’da Ataköy, Ataşehir bu şekilde kuruldu." dedi.

Açıklamasında İstanbul için acil ‘Stratejik Risk Azaltma Planı’ hazırlanması gerektiğini söyleyen Hüseyin Alan, "Olası riskler ve kaynak bölgeleri nereler, hemen belirlenmeli." DEDİ.

Olası bir depremde deniz, hava ve kara yollarının açık olmasının da şart olduğunu söyleyen Hüseyin Alan, "Devlet Karayolları, Demiryolları Genel Müdürlükleri gibi ilgili birimlerle görüşülüp olası risklerin azaltılması gerekiyor" dedi.

İstanbul’da örneğin, ‘tsunami risk analizi’ araştırıldığını söyleyen Hüseyin Alan, uyarı tabelaları bile olduğunu söyledi. Ama riskli bölgelerde buna uygun olmayan yapıların hala durduğunu söyleyen Hüseyin Alan, acilen bina yapım standartlarının da tsunamiye uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Alan ayrıca dere yataklarına inşa edilen yapıların yıkılması gerektiğini de söyledi.

DEVLET KURUMLARI KREDİ VERMELİ

Avukat Mustafa Şeref Kısacık açıklamasında parsellerin birleştirilerek beraber dönüşüm sağlanması gerektiğini söyleyerek, eğer yıkılan binanın yerine ilave bir kat verilmiyorsa ki bu depremden sonra verilmemeli, bu defa maliklerin kendi imkânlarıyla yeni bina yaptırmaları gerektiğini söyledi. Açıklamasında buna da çoğu zaman güçlerinin yetmediğini söyleyen Şeref Kısacık, o sebeple de riskli yapı olarak tespit edilen binaların çevredeki diğer binalarla beraber yıkılıp yeniden yapılması için yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Çok daha uzun vadeli, belli bir dönemi faizsiz krediler verilmesi gerektiğini kaydeden Şeref Kısacık, KİPTAŞ, TOKİ, Emlak Konut gibi kamusal yönü ağır basan kurumların bu alana girmesinin gerektiğini söyledi. 

Açıklamasında "vatandaşlar arasındaki güvensizlik sorunu ortadan kalkar, 2/3 çoğunluk sağlanır. Gerekirse bu 2/3 çoğunluk salt çoğunluğa da indirilebilir." diyen Şeref Kısacık, "Yüklenicilerle yapılan sözleşmelerde çoğu zaman hukuki destekler alınmıyor, alınmadığı zaman da sözleşmeler arsa sahiplerini koruyucu hükümler de içermiyor. Yüklenicinin ekonomik olarak sorun yaşaması, belki iyi niyetli olmaması sebebiyle inşaatlar yarım kalıyor." dedi.

Şeref Kısacık, kamunun daha çok elini taşın altına koyması, riskli yapı tespitinden yükleniciyle yapılan sözleşmeye ve inşaatın yapım sürecine, her türlü hukuki mali desteği vermesi gerektiğini kaydederek, daha ciddi kira desteği, geçici konut verilmesi durumunda  riskli yapı tespitlerinin çoğalacağını söyledi.

DOLGU ALANLARININ BOŞALTILMASI GEREKİYOR

Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu da açıklamasında en büyük tehlikelerden birinin dolgu alanlar olduğunu söyleyerek, buraların yapılardan temizlenmesi gerektiğini söyledi. 

Açıklamasında kent içinde boşluklar yaratılması gerektiğini söyleyen Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Başkanı Giritlioğlu, bazı yapıların kamulaştırması gerektiğini söyledi.

Son senelerde hastanelerin şehrin dışına taşındığını söyleyen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, "Bu doğru değil, bizim hızla kentin içindeki hastaneleri güçlendirmemiz gerekli. Şişli Etfal gibi hastaneler yer aldıkları bölgeler için kritik öneme sahipti. Şehir içinde küçük kamu hastanelerinin sayısı artırılmalı." dedi.

Afette gıda krizleri de yaşanabileceğine değinen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, şehre yakın, kent dışındaki tarım alanları ile kent içi bostanların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyal konut projelerinin hızlanması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, bunların kiralık sosyal konut projesi olarak yürümesi gerektiğini söyledi. Belediyelerin inşaat malzemelerini de kendilerinin üretmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, böylelikle daha kısa sürede daha ucuz konutlar üretilebileceğini kaydetti.

"Nasıl ki araçlarımızı muayene ettirip öyle trafiğe çıkabiliyorsak, konutlarımızda da bu şekilde oturabilmeliyiz." diyen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, konutların 3-5 yılda bir denetlenebileceğini söyledi.

YAPIDAKİ RİSK TAPUDA GÖRÜNSÜN

Avukat Nahide Esra Danışman, riskli yapıların tespiti için hızlı tarama yapılması için yerel yönetimlere yetki verilmesi gerektiğini belirterek, "Hızlı taramanın yapının yıkılmasına yol açabilecek bir işlem olmadığı vatandaşlara anlatılmalı." dedi.

Dönüşümün önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Avukat Nahide Esra Danışman, kentsel dönüşümle ilgili kamu spotları, broşürler basılması gerektiğini söyledi.

Açıklamasında "Yerel yönetimlerin hızlıca geçici yerleşim yerlerini belirlemesi gerektiğini söyleyen Avukat Nahide Esra Danışman, "Altyapı çalışmalarına başlamalı, ulaşım hizmeti sağlanmalı." dedi.

Kentsel dönüşümün maliyetinin vatandaşı korkuttuğunu söyleyen Avukat Nahide Esra Danışman, acilen devletin inşaat malzemelerini ucuza ve kaliteli şekilde imal edeceği iştirakler kurması gerektiğini söyledi.

Deprem konutlarının proje alanlarında fay analizi yapılacak! TOKİ ve MTA'dan iş birliği!

Deprem konut sektörünü de etkiledi! Rusların konut alma iştahı azaldı! Artık onlar da deprem dayanıklılık raporu arıyor!

Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Sosyal medyada 7 Mart iddiası! Deprem uzmanları peş peşe açıkladı...