Kent Haberleri

İstanbul depremine ilişkin ürküten uyarı: Elektrik kesintisi, yağmalama, iletişimde çökme...

‘Belirsizliğe Hazırlanmak: Sektörler İstanbul Depremine Ne Kadar Hazır?’ başlığında bir rapor hazırlandı ve sektörlerin İstanbul depremine hazır olup olmadığı masaya yatırıldı. Rapor kapsamında açıklananlar dikkat çekti. 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından yapılan işbirliğiyle ‘Belirsizliğe Hazırlanmak: Sektörler İstanbul Depremine Ne Kadar Hazır?’ başlığında bir rapor hazırlandı ve sektörlerin İstanbul depremine hazır olup olmadığı masaya yatırıldı. 

Bilgi ve enerji sektörlerindeki altyapı yetersizliklerinin altı çizilen rapor kapsamında, ülke genelinde elektrik kesintisi olabileceğine ve megakent İstanbul’a uzun zaman boyunca elektrik verilememesi riskinin bulunduğuna vurgu yapıldı. İletişimde çökmenin yaşanmasının da ihtimaller arasında yer aldığına dikkat çekilen raporda, lojistik problemleri sebebiyle gıda sektöründe de hasarlar oluşabileceği ve yağma yaşanma olasılığının bulunduğu belirtildi. 

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu'nun hazırladığı rapor çerçevesinde, bilgi, iletişim teknolojileri, enerji, ulaştırma ve lojistik, sigorta ve finans ile tarım ve gıda sektörlerinde bulunan direnç noktaları, kırılganlıkları ve güçlendirilme yapılması gerekli olan bölgeleri masaya yatırıldı.

Konuyla ilgili oluşturulan raporda, megakent İstanbul’da yaşanbilecek 7,5 şiddetindeki muhtemel bir depremin ardından 194 bin binanın orta ve üstü hasar görebileceğine vurgu yapılırken, 48 bin binada da ağır ve çok ağır hasar görülebileceğine dikkat çekildi.

Raporda 7,5 şiddetindeki bir deprem senaryosu kapsamında ortaya çıkması tahmin edilen zarar da belirlendi. Bu kapsamda, olası büyük bir sarsıntıda yolların yüzde 30'luk bir bölümünün kapanacağına, 463 adet hasarlı içme suyu noktasının meydana geleceğine, 355 doğalgaz noktasında da hasar oluşacağına vurgu yapıldı.

YURT ÇAPINDA ELEKTRİK KESİLEBİLİR

Raporda yer alan enerji sektörüyle ilgili kısımda ise beklenen büyük İstanbul depremi kapsamında tahmin edilen risklerden bir tanesinin de uzun zaman sürecek bir enerji kesintisi olduğuna dikkat çekildi. Bu durumda sektörde, sektörlerin arasında ve kamuyla afet ve acil durum odaklı iletişimin ve iş birliğinin yeterli olmadığına vurgu yapıldı.

Beklenen büyük İstanbul depreminin, enerji akışını kesebileceği ve elektriğin ülke genelinde kesintiye uğrayacağına ilişkin bir olasılıkta masaya yatırıldı. 

Sektörel değerlendirmeler kapsamında, Avrupa Yakası'ndaki dağıtım bölgelerine sarsıntının ardından en erken 3 saatte, Anadolu Yakası'nda bulunan dağıtım bölgelerineyse en erken 8 saat geçmesinden sonra enerji verilebileceğine dikkat çekildi.

Süleyman Soylu'dan dikkat çeken İstanbul depremi açıklaması!

İstanbullulara kötü haber! 48 bin bina ağır hasar alacak!