İstanbul depremini önceden tahmin edebilmek mümkün mü?
İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, "2.5 milyon Euro bulsak Marmara depremiyle ilgili deniz tabanlı erken uyarı sistemi kurabiliriz" dedi. Peki, faya yerleştirilen sensörlerle, depremin zamanını öğrenmek mümkün mü?
Posta gazetesi köşe yazarı Candaş Tolga Işık, bugünkü yazısında İstanbul depremini kaleme aldı. Candaş Tolga Işık, Prof. Dr. Ziyadin Çakır, "2.5 milyon Euro bulsak Marmara depremiyle ilgili deniz tabanlı erken uyarı sistemi kurabiliriz" demesinden yola çıkarak, depremin önceden tahmin edilebileceğini belirtti...
İşte Candaş Tolga Işık'ın, 'İstanbul depremini önceden tahmin edebilmek mümkün!' isimli yazısı...
İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır T24’ten Şirin Payzın’a verdiği röportajda diyor ki “2.5 milyon Euro bulsak Marmara depremiyle ilgili deniz tabanlı erken uyarı sistemi kurabiliriz.” Ziya Hoca aslında şunu diyor: “2.5 milyon Euro bulunamadığı için İstanbul’da göz göre göre binlerce insanın ölümüne seyirci kalınıyor.”
Deniz tabanlı erken uyarı sistemi 1999 depremi sonrası Naci Görür ve Namık Çağatay hocaların gündeme getirdiği bir projeydi. Biz ancak fay kırıldığında “Deprem oldu” diyoruz. Oysa deprem fay kırılmadan çok önce fayın derinliklerinde bir takım fizikokimyasal değişimlerle (gaz çıkışları, sıcaklık artışları gibi…) başlıyor. İşte faya yerleştiren sensörlerle bu değişiklikler an be an takip ediliyor, depremin olacağı zamana dair ciddi fikirler veriyor.
Depremin ne zaman olacağı en azından bu kadar belirsiz olmuyor. İstanbul’da beklenen deprem Türkiye’nin egemenliğini tehdit etmektedir. En iyimser tahminler bile en az 150 bin kişinin öleceğini söylüyor. Oluşacak maddi hasar milyar Euro’ları geçecek. 2.5 milyon Euro nedir? Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Çevre Şehircilik Bakanı, Sayın İBB Başkanı size bu millet adına yalvarıyorum: Ne olur bilim insanlarının bu çağrısına kulak verin!