27 / 04 / 2024

İstanbul Fikirtepe’de 11 bin bağımsız bölüm yükseliyor!

İstanbul Fikirtepe’de 11 bin bağımsız bölüm yükseliyor!

2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe’de çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında TOKİ'nin iştiraki Emlak Konut GYO tarafından 11 bin bağımsız bölüm  inşa edilecek.



Türkiye'de 4 emsalle en fazla inşaat hakkının verildiği Fikirtepe’de ortaya çıkan manzara görenleri hayrete düşürüyor.

2010'da kentsel dönüşüm alanı ilan edilen ve kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle yeterli düzeyde ilerleyemeyen Kadıköy Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi hala hazırda İstanbul'da inşaat çalışmalarının sürdürüldüğü en büyük proje alanı olarak biliniyor.

Sözcü'nün  haberine göre, az katlı binaların yıkılıp yerine 25-30 katlı yapıların inşa edildiği Fikirtepe'de kentsel dönüşüm sürecinin enkazı devlete bırakılmıştı.

1 milyon 350 bin metrekarelik bir alanda yükselen Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında bölgede 35 bin yeni konut ve 2 bin 500 ticari alan bulunacaktı.

Ancak Fikirtepe’deki 60 yapı adasının bir bölümünde inşaatlar başlarken, büyük bir alanda ise yıkılmayı bekleyen evler yer alıyordu.

İstanbul Fikirtepe’de 11 bin bağımsız bölüm yükseliyor!

Bir yanda bazı firmalar inşaat çalışmalarını bitirirken, diğer yanda ise evleri yıkılan veya yıkılmayı bekleyen vatandaşlar ortada kalmıştı.

Hem kat malikleriyle müteahhitler arasındaki sorunlar hem de ekonomik problemler sebebiyle belirsizliğe giren süreç devlet tarafından sonlandırılıyor.

2012'den bu yana bir krize dönüşen sürece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2020 yılının sonunda el attı.

55 hektarlık alanda TOKİ'nin iştiraki Emlak Konut GYO yarım kalan veya hiç başlamayan inşaatların yapımını üstlendi. 

Fikirtepe'de 2021'de 1299 bina ile 5 bin 500 bağımsız birim yıkılırken, inşaatlar için ihaleler de yapıldı.

Emlak Konut GYO toplam 17 etaptan oluşan ve 11 bin bağımsız bölümün yer alacağı Yeni Fikirtepe projesinin yapımına devam ediyor.

Daha önce verilen inşaat hakları sebebiyle yoğun yapılaşmanın yaşandığı Fikirtepe’de yeni yapılarda yoğunluğun azaltılacağı kaydediliyordu fakat Emlak Konut'un inşaatların yükselmesiyle ortaya bambaşka bir tablo çıktı.

FİKİRTEPE'NİN GEÇMİŞİ

Kadıköy'ün gecekondu bölgesi olan Fikirtepe, 2005'de “Özel Proje alanı” olarak belirlendi. 2007 yılında “Kentsel Dönüşüm Alanı”, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli alan” ilan edildi.

2014 senesinde mahalle için acele kamulaştırma kararı çıktı. Bu sırada gerçekleştirilen birçok plan değişikliği mahkemeden döndü. En son 2017 tarihli plan değişikliği de 2019 yılında İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

 


Geri Dön