Sektörel

İstanbul Finans Merkezi 2020'de tamam!

2 milyar dolar yatırımla inşa edilecek İstanbul Finans Merkezi (İFM) için beklenen gün geldi. 2014’te ilk kazma vurulan projede SPK ve BDDK binalarının temelini 14 Ekim’de Başbakan Yıldırım atıyor. Proje, 2018’e yetiştirilecek.

İstanbul’u dünyada 25 küresel finans merkezi arasına sokmak ve Türkiye’nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer almasını sağlamak için projelendirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM), temel aşamasına geldi. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yapılacak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binalarının temeli 14 Ekim Cuma günü Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların da katıldığı bir törenle atılacak.


Kazma 2014’te vuruldu

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi için 2014 yılında ilk kazma vurulmuştu. Toplam 3 milyon 200 bin metrekarelik projenin tüm hafriyat işleri, zemin iyileştirmesi, ortak altyapı, ulaşım yolları, kapalı ve açık otoparkları tamamlanırken, çok sayıda inşaat firması kendilerine ait arsalarda projelerinin inşaatına başladı. Ancak Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, BDDK ve SPK gibi kamu kurumlarının taşınacağı binalarda henüz temel atılmamıştı. İhale süreçlerinin ardından sıra kamu binalarına geldi. BDDK ve SPK binalarında 14 Ekim’den itibaren inşaat süreci başlıyor. Merkez Bankası binası için de projeler bekleniyor. İFM’nin 2018 sonunda kısmen bitmesi, 2020 yılına kadar da etaplar halinde tamamlanması planlanıyor.


Londra’ya kanca takacak

İFM’nin inşaatının bir an önce başlaması bölgedeki rekabet açısından da önemli. Brexit sonrası sarsılan İngiltere’nin ve Avrupa’nın en büyük finans merkezlerinden  Londra’nın kan kaybetmesi, İstanbul’un işine yarayacak. İFM’nin en kısa sürede tamamlanması, Londra’ya karşı rekabette büyük avantaj sağlayacak.


3 milyon 200 bin metrekarelik İFM projesinin, yaklaşık 2 milyar dolar yatırımla hayata geçmesi planlanıyor. Hem finans sektörünün kalbi hem de günün 24 saati yaşayan bir kampüs olacak İFM’yi tamamlandığında günde 30 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.


BDDK BİNASI

  1. BDDK parseli, 21 bin 717 metrekare büyüklüğe sahip.
  2. Burada 326 bin metrekarelik toplam inşaat yapılacak.
  3. Bina, 7 katlık bir baza üzerine oturan kulelerden oluşacak.
  4. Proje kapsamında BDDK’ya teslim edilecek ofis alanlarının yanı sıra ofis ve alışveriş merkezi de inşa edilecek.


SPK BİNASI

  1. SPK parseli, 12 bin 530 metrekare büyüklüğe sahip.
  2. Burada yaklaşık 200 bin metrekarelik inşaat yapılacak.
  3. Proje, 20’şer katlı iki kuleden oluşacak. blok olacak.
  4. Kulelerden biri SPK’nın merkezi, diğeri TOKİ’yle gelir paylaşımı yapılacak ofis binası olacak.


2.8 milyar TL gelir getirecek

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), BDDK ve SPK binalarının ihalelerini 2014’te tamamladı. BDDK binasının ihalesini kazanan yüklenici YDA Grup, 1 milyar 861 milyon TL satış geliri, 372 milyon 200 bin TL idare payı taahhüt etmişti. SPK binası için de yüklenici Kuruluş İnşaat ile Sersim İnşaat, satış geliri olarak 915 milyon 417 bin TL, idare payı olarak 215 milyon 123 bin TL taahhüt etti. Böylece, bu iki kamu binasıyla hedeflenen gelir 2.8 milyar lira oldu. TOKİ, Merkez Bankası için binanın projesi bittikten sonra ihale sürecini başlatacak.


Vatan