Sektörel

İstanbul Finans Merkezi bölgeye değer kattı!

Ataşehir’de yükselen İstanbul Finans Merkezi, Ataşehir, Şerifali, Kozyatağı, Yeni Sahra, Göztepe ve Ümraniye’nin değerini katlarken, proje içinde yer alacak kurum ve kuruluşlarda çalışacak beyaz yakalıların ev talepleri de metroyla bağlantılı semtlerin cazibesini artırıyor

Ataşehir’de yükselen İstanbul Finans Merkezi, Ataşehir, Şerifali, Kozyatağı, Yeni Sahra, Göztepe ve Ümraniye’nin değerini katlarken, proje içinde yer alacak kurum ve kuruluşlarda çalışacak beyaz yakalıların ev talepleri de metroyla bağlantılı semtlerin cazibesini artırıyor


Anadolu yakasının değerine değer katan İstanbul Finans Merkezi projesinde BDDK ve SPK binalarının temeli Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla 15 Ekim’de atıldı. İstanbul’un küresel finans merkezi olması için yürütülen proje, bölgede yaşayacak yeni çalışanlar için konut ihtiyacını da artırıyor. Adeta küçük ölçekli bir şehir olacak projede toplam 50 bin çalışan ile günlük 30 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Özellikle Ankara merkezli bankalar ve şirketlerin genel merkezlerini taşıması beklenen proje etrafına Avrupa yakasındaki çeşitli firmalar da gelmeye başlıyor. Böylece pek çok aile yeni yaşam alanını Ataşehir ile bölgeye yakın noktalarda yeniden kuruyor. Sadece Ataşehir ve bağlı bulunduğu Ümraniye hattı değil, yeni ve uygun fiyatlı konut ihtiyacıyla çekmeköy’den Sancaktepe’ye kadar olan hat değer kazanıyor. Yeni ofis arzı yanısıra yeni konut arzı da hızla artıyor.



Kesesine göre arıyor


Projenin ilan edildiği 2009 ile ilk çalışmaların başladığı 2014 arasında yüksek değer kazanan Ataşehir, giderek artan fiyatlara ev sahipliği yapıyor. Hal böyleyken beyaz yakalı, kesesine uygun ve bölgeye yakın diğer seçenekleri de incelemeye başladı. Başta Ataşehir, Ümraniye, Kozyatağı ve Göztepe’ye kadar olan bölge tercih edilirken, şimdi Şerifali, Yeni Sahra, Sancaktepe, Dudullu, Çekmeköy’e kadar tüm alan göz önünde bulunduruluyor.


Metrekaresi 15 bin TL


Nitelikli konutta metrekare birim fiyatı 2013 yılında 5 bin 500-6 bin lira arasında değişen Batı Ataşehir’de bu yıl itibariyle fiyatlar 7 bin 500-10 bin liraya kadar çıkıyor. Yeni projelerde ise fiyat 15 bin liraya kadar tırmanıyor. Sancaktepe, Dudullu, Çekmeköy gibi bölgelerde devam eden projelerde ise metrekare fiyatı, 3 bin-6 bin lira aralığında yer alıyor. Finans Merkezi ile birlikte 2012’den bu yana söz konusu Sancaktepe, Dudullu, Çekmeköy bölgelerindeki konut projelerinde de yaklaşık yüzde 30 oranında bir fiyat artışı meydana geldi.


En çok aileler geliyor


Merkezini taşımaya hazırlanan kurum ve kuruluşlarda çalışan kesim ailesiyle birlikte geleceği Ataşehir bölgesinde kesesine uygun konut arayışına giriyor. En çok yeni ya da site şeklinde olan mevcut projelerden satın alma tercih edilirken, kiralık konut tercihi de yükseliyor. Bölgede tercih edilen konut tipi ise 2+1 ve 3+1 şeklinde oluyor.


Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, beyaz yakalılar tarafından Ataşehir, Şerifali ve Ümraniye’de sosyal olanakları zengin markalı konutların tercih edildiğini ifade etti. Şehirli, “İnşaat firmaları pazarın beklentilerine cevap veren, özellikle orta ve üst gelir grubu beyaz yakalılara yönelik projelerle bölgede yer alıyorlar. Farklı beklentiler göz önünde bulundurularak 1+1, 2+1 ve 3+1 ağırlıklı, sosyal donatı alanları ile zenginleştirilen konut projeleri geliştiriliyor. Daha düşük gelirli beyaz yakalılar ise metro hattı güzergahına yakın Yeni Sahra, Sancaktepe, Çekmeköy ve Dudullu gibi etki alanında yer alan daha erişilebilir fiyatlı bölgeleri tercih ediyorlar.


Bölgelerdeki fiyat artışlarına bakacak olursak Yeni Sahra’da birim satış fiyatları 7 bin lirayı geçiyor, Çekmeköy’de 4 bin 500 liraya gelirken, Sancaktepe ve Dudullu’da 4 bin lira civarında seyrediyor” diye konuştu.


Ofis fiyatı katlandı


TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Delal Ekinci, 2012 yılında bölgedeki ofislerin metrekaresi 5 bin lira-6 bin lira aralığında satıldığını belirtirken, 2016 yılı içinde 12 bin lira-14 bin lira aralığına çıktığını dile getirdi. Ekinci, yaptığı değerlendirmede, “Finans Merkezi’nin tamamlanmasıyla birlikte bölgeye özellikle üst gelir grubuna hitap eden beyaz yakalı çalışanların gelmesi beklenmekte olup bu çalışanların finans merkezine ulaşım avantajı bulunan başta Batı Ataşehir ve Ümraniye olmak üzere Kozyatağı, Göztepe bölgelerindeki nitelikli konut projelerini tercih ettikleri görülüyor. Finans merkezi ile birlikte bölgede nitelikli, üst gelir gurubuna hitap eden mevcuttaki konut projelerine ek olarak Finans merkezi çevresinde yer alan Sancaktepe, Dudullu, Çekmeköy gibi bölgelerde birçok konut projesi yapılmakta ve inşaatı devam ediyor. Söz konusu bölgelerin Finans Merkezi’ne olan yakınlığı, alternatif bölge niteliğinde olmaları ve Finans Merkezi’nin sahip olduğu araç ve yaya yoğunluğuna sahip olmamaları gibi sebeplerden dolayı bu bölgelerde oturum amaçlı konut taleplerinin günden güne artacağı düşünülüyor” diye konuştu. 


3 yıl içinde bitirilecek


Projenin tüm altyapı işlerini üstlenen Ağaoğlu tarafından daha önce hafriyat, ortak alan-altyapı, ulaşım yolları, kapalı ve açık otoparklar gibi alanların tamamlandığı açıklanmıştı. Diğer firmalar da kendi alanlarında çalışmaya başlarken, Başbakan Yıldırım, Merkez Bankası başta olmak üzere kamu bankalarına çağrı yaparak, “Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin, burada temeli atsınlar. Finans Merkezi demek hepsinin biraraya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. Aksi halde birer birer gelirseniz ne olacak? Zaman kaybı olacak” ifadelerini kullanmıştı. 2018 yılında büyük bir kısmının bitmesi beklenen projenin, 2020’de tamamlanması hedefleniyor.


Maliyeti 3 milyar TL


3 milyon 200 bin metrekarelik alan üzerinde yer alacak Finans Merkezi’ne ilk kazma 2014 yılında vurulmuştu. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, BDDK ve SPK binalarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada projenin yatırım maliyetinin yaklaşık 3 milyar lira olduğunu dile getirdi. 


Milliyet