Sektörel

İstanbul Finans Merkezi Kanunu geliyor!

İstanbul Ataşehir'de kurulacak olan İstanbul Finans Merkezi'nin temeli Ekim 2016'da atılmıştı. İstanbul Finans Merkezi Kanun Taslağı için Sermaye Piyasaları Kurulu(SPK) kurumlardan görüş almaya başladı.

İstanbul Finans Merkezi Kanun Taslağı için Sermaye Piyasaları Kurulu(SPK) kurumlardan görüş almaya başladı. İstanbul Finans Merkezi projesi hükümetin en önem verdiği konuların başında geliyor. Bu konuda da sürekli adımlar atılıyor. 


İstanbul Ataşehir'de kurulacak olan İstanbul Finans Merkezinin temeli 2016 Ekim ayında Başbakan Binali Yıldırım tarafından atıldı. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) ve SPK (Sermaye Piyasaları kurulu) gibi finans ile ilgili kurumların binaları yer alacak. Bu kurumlar Ankara'dan İstanbul'a taşınacak. Tabii İstanbul'un finans merkezi olması İçin sadece bina yapmak yeterli değil. Bunun kanuni altyapısı, düzenlemeleri de gerekiyor. Temel atma töreninden sonra gündem dışında kalmış gözükse de kanuni altyapı için çalışmalara başlanmış.


Edinilen bilgilere göre, İstanbul Finans Merkezi Kanun Taslağı için SPK kurumlardan görüş almaya başlamış bile. Bugüne kadar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Finansal Kurumlar Birliği gibi sektörü temsil eden kurum ve kuruluşlardan görüş alan hükümet, firma bazlı önerileri de toplamaya başlamış. Sektör temsilcilerinden edindiğimiz bilgiye göre, SPK kurumlara ağırlıklı olarak "Yasa tasarısında ne tip düzenlemeler yer almalı" sorusunu yöneltiyor. Özellikle hukuki ve vergisel altyapıda neler olmalı, hangi ürünler getirilmeli, teşvik sistemi ne olmalı gibi konularda sektör görüşlerine başvuruluyor.


2016 Ekim ayında İstanbul Finans Merkezi kanununa ilişkin çalışmalara yönelik bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal da, yakın zamanda kanunu çıkaracaklarını açıklamıştı. Bakan Ağbal, "Şu anda bu işin kurumsal yapısı, yatırımcılara sağlanacak destekler ve teşvikler, vergisel avantajlar, vergi benzeri konularda sağlanacak avantajlar, burada yapılacak finansal işlemler, o işlemlerin yapılmış olduğu platformlarda güvencelerin, standartların oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Bunların hepsini yani bütün eksenlerde ne yapmamız gerekiyorsa, bu kanunla düzenleyip Bakanlar Kurulu'na getireceğiz" demişti. Meclis'in yoğun temposu bitti. Şimdi milletvekilleri Anayasa değişikliği referandumu için seçim bölgelerine gidecekler. Referandum sürecinden sonra ilk gündem maddelerinden birinin İstanbul Finans Merkezi Kanunu olması bekleniyor..



Para