İstanbul Finans Merkezi'nin yol haritası açıklandı!
Türkiye'yi devler ligine taşıyacak olan İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) yol haritası Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. Ekonomide Dönüşüm Programı” eylem planlarının 2. paketinde İFM'ne yönelik hayata geçirilecek uygulamalara yer verildi.
Türkiye'yi devler ligine taşıyacak olan İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) yol haritası Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. Onuncu Kalkınma Planı kapsamında belirlenen “Ekonomide Dönüşüm Programı” eylem planlarının 2. paketinde İstanbul Finans Merkezi'ne yönelik hayata geçirilecek uygulamalara yer verildi.
Dönüşüm programına göre İFM çalışmalarım yürütmek üzere özel sektörün daha fazla katkı sağladığı bir yönetim yapısı oluşturulacak Bu yönetim yapsamında Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, TCMB, SPK, BDDK, İBB, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Borsa İstanbul, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Sigorta Birliği ve Finansal Kurumlar Birliği temsilcileri yer alacak.
TAHKİM MERKEZİ
Finans sektöründeki meslek birliklerinin ve özel sektörün etkin katılımıyla İFM’nin tanıtımı ve paydaşlar arasına iletişimin güçlendirilmesi amacıyla İFM Tanıtım ve İletişim Stratejisi oluşturulacak. Tanıtım ve İletişim Stratejisi İFM koordinatörlüğü tarafından onaylanacak.
Eylem planına göre İstanbul Tahkim Merkezi faaliyete geçecek. Tahkim Merkezi ile Adalet Bakanlığı, YÖK, Hazine Müsteşarlığı, SPK, BDDK, Borsa İstanbul, TİM, TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ve Türkiye Sigorta Birliği ilgili olacak.
HEDEF “İLK 25”
Davutoğlu, Eylem Planları’nı açıklarken 3. program olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı hakkında da bilgi verdi. Başbakan Davutoğlu “Bu programla, İstanbul’un uluslararası rekabet gücüne sahip finans merkezine dönüşmesi için reel sektörün ihtiyacını karşılayacak her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği güçlü bir fiziki, beşeri ve teknolojik altyapıya sahip, etkin bir biçimde denetlenen şeffaf bir piyasanın oluşmasını amaçlıyoruz.
Program dönemi sonunda İstanbul’un dünyada ilk aşamada 25 küresel finans merkezi içinde yer almasını, daha sonra bu skalada yerini yükseltmeyi, Türkiye’nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer almasını ve finansal hizmetler sektörünün gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payının yüzde 6’ya yükseltilmesini hedefliyoruz” dedi.
ÖZEL SEKTÖR DE KATKI SAĞLAYACAK
Programda 104 eylemin yer aldığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, programın çerdiği ana başlıklar hakkında şunları kaydetti:
“İstanbul Finans Merkezi tanıtım ve iletişim faaliyetlerini yürütmek üzere özel sektörün daha fazla katkı sağlayacağı bir idari yapı oluşturacağız. Organize piyasalarda işlem görev türev araçlarının çeşitliliğini artıracağız. Finansal araçlar ile bunların dayanak varlıklarına ilişkin vergi uygulamalarını gözden geçireceğiz. Farklı finans kurumlan arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarını kesinlikle ortadan kaldıracağız. Yasası çıkan İstanbul Tahkim Merkezini en kısa sürede kuracağız. Finans alanında ihtisas mahkemeleri kurarak, bu alandaki hukuki garantileri ve finansal sistemin istikrarı konusunda çok sağlam bir hukuki zemin oluşturacağız. İstanbul Finans Merkezi kümelenme bölgelerinde raylı sistemler başta olmak üzere ulaşım imkanlarını ve iletişim altyapısını geliştireceğiz.
KÜRESEL MERKEZ OLACAĞIZ
Finans piyasalarında gereksinim duyulan bilişim teknoloji ürünlerini geliştirmek üzere Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracağız. Hem kamuda, hem özel sektörde finans alanında uluslararası geçerliliği olan sertifikaya sahip uzman sayısını artıracağız.” Başbakan Davutoğlu, bu programın İstanbul’u küresel bir finans merkezi, Türkiye’de yeni yapılmakta olan havaalanı ile birlikte İstanbul ve İstanbul üzerinden Türkiye’yi en önemli ekonomik küresel merkezlerden biri haline getireceğini ifade etti.
İFM Dergisi