İstanbul Florence Nightingale Hastanesi açılış töreni yapıldı!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çağlayan'daki İstanbul Florence Nightingale Hastanesi açılış törenine katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacaksa en ileri noktadaki ülkelerin baz alınacağını, onun için 2023'te ilk 10'a girmeyi hedeflediklerini belirterek, ''Şu anda 17'yiz ama 17'yi yeterli bulmuyoruz. İlk 10'un içine gireceğiz. Girer miyiz- Gireriz. Bir zamanlar dünyada bir numaraydık ama sonra maalesef malum yerlere geldik. Onun için yeniden aslımıza dönmemiz lazım'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çağlayan'daki İstanbul Florence Nightingale Hastanesi açılış törenine katıldı. Törende Başbakan Erdoğan'a, ''10 yıldır Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile hastaneleri evrensel standartlara kavuşturduğu, sayısız şehir hastaneleriyle de yepyeni bir çığır açmaya yönelttiği, özellikle Türkiye'de ilk defa Sağlık Üniversitesi modelini yükseköğretime kazandırıp sadece tıp doktoru ya da uzman hekim değil, nitelikli hemşire, sağlık teknikeri ve sağlıkta yardımcı ara eleman yetiştirilmesine katkı sağladığı için'' İstanbul Bilim Üniversitesi Senatosu tarafından ''Fahri Temel Tıp Bilimleri Doktoru'' unvanı verildi.
Erdoğan'a cübbe ve diplomasını üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Cemşid Demiroğlu takdim etti.
Başbakan Erdoğan, daha sonra yaptığı konuşmada, Florence Nightingale Hastaneleri ve İstanbul Bilim Üniversitesi'nin, bugün Türkiye'nin önde gelen sağlık kuruluşları arasında yer aldığını belirterek, bu seçkin sağlık ve bilim kuruluşlarını Türkiye'ye kazandıran Türk Kardiyoloji Vakfı'nın kurucusu Prof. Dr. Cem'i Demiroğlu'nu rahmetle andığını ifade etti.
Vakfın 2002 yılından itibaren başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Cemşid Demiroğlu'nu da İstanbul ve Türkiye'ye yaptığı hizmetlerden dolayı kutlayan Erdoğan, Türk Kardiyoloji Vakfı'nın Türkiye'ye kazandırdığı İstanbul Bilim Üniversitesi'ne şahsına tevdi ettikleri fahri doktora için teşekkür etti.
Vakıf, hastane ve üniversite bünyesinde takdire şayan çalışmalar gerçekleştiren tüm bilim adamlarına, doktorlara ve bu büyük ailenin mensuplarına şükranlarını sunan Erdoğan, Türkiye'nin, özellikle de İstanbul'un, bugün sağlık alanında dünyanın önde gelen merkezlerinden biri konumuna gelmesinde Florence Nightingale Hastaneleri'nin önemli payı olduğunu söyledi.
Sağlık hizmetleri konusundaki başarılarıyla bu güzel yapının, aynı alanda diğer pek çok girişime de örnek olduğunu ifade eden Erdoğan, bugün açılışı yapılan 120 milyon liralık bir yatırımın, başarılı ve örnek bir sağlık kuruluşu olarak hizmet vereceğine inandığını dile getirdi.
-''Türkiye'yi dört temel taş üzerinde yükseltiyoruz''-
Başbakan Erdoğan, yola çıkarken Türkiye'yi eğitim, sağlık, emniyet, adalet olmak üzere dört temel taş üzerinde yükselteceklerini söylediklerini hatırlatarak, eğitimde çok ciddi atılımları gerçekleştirdiklerini belirtti.
Türkiye'de 176 üniversite sayısına ulaşmanın, 81 vilayete üniversiteleri kurmanın belki bazılarının bakış açısıyla ''gerek var mıydı'' şeklinde değerlendirilebileceğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Fakat bizim burada bir ilkemiz var. O da her alanda hizmeti ayağa götüreceksiniz. İnsanınızın hizmete ulaşması için fırsat kollamayacaksınız. Çünkü vatandaşınız her hizmete, hele hele üst seviyede hizmete ulaşacak imkana sahip olamayabilir. Ama devlet olarak hele hele sosyal devlet özelliğiniz varsa bu hizmeti insanınızın ayağına götürmeniz lazım.
Hele hele öncelikli hizmetler olarak değerlendirdiğimiz eğitimi, cehaletle savaşı başaracaksak, bu eğitimi okul öncesinden başlamak üzere, ilköğretimde, orta, lise, üniversite hatta lisansüstü... Bunları vatandaşımızın ayağına kadar götürmemiz lazım. Bu bizim öncelikli görevimiz. Hükümet ve devlet olarak bunu başarmak zorundayız.''
Çok ciddi eksiklerin de olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Ülkemizde yıllarca bilim insanı yetiştirmemek için oluşturulan bariyer, bunun önünü tıkamış vaziyette. Bilim insanı yetiştirmekte çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Halbuki bu ülke tarihine baktığımız zaman bu noktada fakir değildi, iyiydi. Ama sonra fakirleşti. Bizim bunu yeniden ayağa kaldırmamız lazım. Tıp alanında bilim insanı ve doktor yönünden ciddi sıkıntımız var'' dedi.
-''Dünya İstanbul, Türkiye hele hele Afrika hiç değil''
Afrika'daki gözlemlerini aktaran Erdoğan, ''İnanın dünya bu değil. Dünya İstanbul, Türkiye hele hele Afrika hiç değil. Oraların halini gördüğümüz zaman üzerimizdeki yükün, sorumluluğun, emanetin ne kadar ağır olduğunu gördük. O insanların sefaletini gördük. Onların oradaki yaşantılarını gördüm ve sorumluluğumuzun daha da arttığını anladım'' diye konuştu.
Sultan Yunus'un 15. asırda Afrika'ya gittiğini, hizmet verdiğini ve İstanbul sevdasını aşıladığını ifade eden Erdoğan, Nijer'de ''İstanbuleva'' adında bir şehir kurulduğunu anlattı.
Nijer Cumhurbaşkanı'nın kendisinden, başkent Niamey ile İstanbuleva arasındaki 450 kilometrelik yolu yaptırması ricasında bulunduğunu belirten Erdoğan, Türk girişimcilerle anlaştıklarını ve Türk Eximbank olarak bu desteğin verileceğini söyledi.
-Nijerli kadınların sağlık sorununa Türkiye el atacak-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nijer'de yaygın hastalıkların da dikkatini çektiğini belirterek, bu hastalıklardan birinin kadınlarda görülen ''fistül'' olduğunu vurguladı.
Bu hastalığın erken evlilikten oluşan bir hastalık olduğunu öğrendiğini ifade eden Erdoğan, eşi Emine ile kızı Sümeyye Erdoğan'ın Nijer'de bu hastalığı yaşayan kadınların bakımıyla ilgilenen yerleri ziyaret ettiğini aktardı.
Kadınların halinin görülmeye değer olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Onlar ilgi bekliyor ama ilgi yok. Onlara gerek operasyonel müdahaleyi yapacak ne hastane imkanları var ne uzanacak el var. Türkiye'den bazı sivil toplum kuruluşları sağ olsunlar oralara gidiyor ve bazı operasyonlar yapılıyor. Bu alanlarla ilgili TİKA vasıtasıyla hastaneleri kuralım. THY vasıtasıyla doktorları gönderelim ama bir taraftan da doktorları ya burada ya da orada yetiştirelim. Bu işe müdahale alanını genişletelim. Bu konuda Nijer'de bu çalışmayı yapalım'' diye konuştu.
Nijer'in 1 milyon 270 bin kilometrekarelik alana ve 17 milyon nüfusa sahip olduğunu anlatan Erdoğan, ''Ama sefalet maalesef mevcut. Biz onlara bakarak iyi noktadayız diyemeyiz. Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracaksak en ileri noktada olan ülkeler hangisiyse onları baz alacağız. Onun için hedefimiz 2023'te ilk 10 diyoruz. Şu anda 17'yiz ama 17'yi yeterli bulmuyoruz. İlk 10'un içine gireceğiz. Girer miyiz- Gireriz. Bir zamanlar dünyada bir numaraydık ama sonra maalesef malum yerlere geldik. Onun için yeniden aslımıza dönmemiz lazım'' dedi.
-''Özel sektör üniversite kurabilmeli''-
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 10 yıl önce sağlık hizmetlerindeki konumuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hastaneleri birleştireceğiz dediğimizde herkes bizimle dalga geçiyordu. Artık vakıf olayını da farklı düşünüyorum. Üniversite olayında vakıf üniversitesini kaldırmamız lazım. Nasıl ki orta öğretimde, lisede özel sektör olarak bu yapılabiliyorsa üniversitelerde de özel sektör olarak üniversite kurulabilmelidir. Özel sektör ticari amaçla bu işi yapabilmelidir. Vakıf anlayışıyla bu olmaz. Niye- Oraya muvazaa geliyor. Bu muvazaayı ortadan kaldırmamız lazım. Ne lüzumu var muvazaayla bu iş el altından yürütülüyor. Bunun da önünü açmak suretiyle bu adımın atılmasını sağlayacağız. Bu konuyla ilgili diğer siyasi partilerle anlaşmamız gerekiyor. Çünkü Anayasa değişikliği icap ediyor.''
AA