Eğitim

İstanbul, gelişme beklentilerinde ilk sırada yer aldı

Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler raporuna göre, İstanbul bu sene de gelişme beklentilerinde ilk sırada yer aldı

Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler raporuna göre, İstanbul geçen yıl olduğu gibi bu sene de gelişme beklentilerinde ilk sırada yer alırken, yeni gayrimenkul alımlarında 5'inci, mevcut yatırım performansında 7'inci sırayı aldı. PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen "Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2010 Avrupa" raporunun sonuçları düzenlenen toplantıda açıklandı. Avrupa bölgesi için 7. kez gerçekleştirilen raporda, gayrimenkul şirketleri temsilcileri, kredi verenler, aracılar ve gayrimenkul danışmanlarını içeren 600'den fazla sektör temsilcisinin öngörüleri yer alıyor. Rapora göre, kredi temininin kolaylaşması ve gayrimenkul değerlerinin dengelenmesi, Avrupa'nın gayrimenkul sektörünün 2010 yılında iyileşeceğinin müjdesini veriyor. Buna karşın sektörde iyileşmenin yavaş olması bekleniyor. Rapora göre, gayrimenkul sektörünün İstanbul'a ilgisi devam ediyor. İstanbul geçen yıl olduğu gibi bu sene de "Gelişme Beklentilerinde" ilk sırayı aldı. Buna karşın, geçtiğimiz yıl "Yatırım Beklentilerinde" 3. sırada yer alan İstanbul, küresel krizin etkisiyle yatırımcıların risk düzeyi düşük şehirlere yönelmesi ile bu yılki araştırmada "Mevcut Yatırım Performansı" sıralamasında, 7'inci, "Yeni Gayrimenkul Alımı" tercihlerinde ise 5'inci sırada yer aldı. "Gelişme Beklentilerinde" İstanbul'u Münih, Hamburg, Varşova, Londra ve Zürih izliyor. İstanbul'un 7. sırada yer aldığı "Yatırım Beklentilerinde" ilk sırada Münih bulunuyor. Bunu Hamburg, Paris, Londra takip ediyor. "Yeni Gayrimenkul Alımı" tercihlerinde ise ilk sırada Londra, ikinci sırada Münih, üçüncü sırada Hamburg, dördüncü sırada Paris, beşinci sırada İstanbul bulunuyor. Küresel krizin etkilerinin sürdüğü bir dönemde gayrimenkul yatırımcıları Almanya, Fransa, İngiltere gibi daha geniş ve riski düşük piyasalara yönelse de uzun vadede potansiyeli nedeniyle Türkiye ve İstanbul cazibesini koruyor. Türkiye'nin genç nüfusu ve ekonomik büyüme beklentileri İstanbul'a olan ilginin temel nedeni.

TEMKİNLİ İYİMSERLİK
Sektör temsilcileri İstanbul ile ilgili olarak 2009 yılının zor bir yıl olduğunu, ancak 2010'la birlikte sektörde istikrarın sağlanmaya başladığını dile getirdiler. Yatırımcılardan biri, "Hiçbir şey 2009'dan daha kötü olamaz, ancak piyasada iyileşmenin çok hızlı olacağını da düşünmüyoruz" yorumunda bulundu. İstanbul ve Türkiye konusunda özellikle yerel yatırımcılar çok iyimser konuşurken, uluslararası yatırımcılarda biraz daha temkinli bir iyimserlik söz konusu. Avrupalı yatırımcılar İstanbul'da, gayrimenkul yatırımı açısından en çok perakende sektörüne sıcak bakıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 28,3'ü perakende alanında gayrimenkul alımı tavsiyesinde bulunurken, yüzde 19,8 oranla ofis ve konut alımı önerisi geldi.

"PERAKENDE EN BÜYÜK YATIRIM YAPILAN ALANLARDAN BİRİ OLACAK"-
Raporun sunumunu yapan ULI Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Firuz Soyuer, raporda İstanbul'un yatırım olanaklarının olduğu ilk 3 şehir arasında sayılmadığını, ancak yeni inşaatlar ve gelişme açısından ön planda olduğunu belirtti. Perakendenin en büyük yatırım yapılan alanlardan biri olacağını ifade eden Soyuer, "Bu muhtemelen AVM olarak kendini göstermeyecek, daha büyük portföyler göreceğiz. Yatırımcılar riski dağıtmak için başka alanlara da kayabilecek. Eğlence merkezlerinin açılması... Belki de yine alışveriş caddeleri gündeme gelecek. Perakendeciler açısından büyük bir eksiklik yok ama hala yetersiz. Daha fazla yeni perakendecilerin İstanbul'a geleceğini düşünüyoruz" dedi. Ofis yatırımlarında Kağıthane ve Kartal'ın ön plana çıkacağını söyleyen Soyuer, bunun için toplu taşıma sisteminin önümüzdeki yıllarda çok iyi inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Arsa konusunda İstanbul'da Silivri ve Tuzla'ya dikkati çeken Soyuer, ancak lojistiğin hala uluslararası yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmaktan uzak oldukları bir alan olduğunu kaydetti. Firuz Soyuer, İstanbul'da otellerin hala sınırlı sayıda olduğunu, özellikle Anadolu yakasında 4 yıldızlı iş otellerinde arzın arttığının görüleceğini söyledi. PwC Küresel Gayrimenkul Sektörü Lideri Kees Hage de Avrupa'daki ekonomilerin toparlanmasıyla bağlantılı olarak temkinli bir iyimserlik olduğunu belirtti. Hage, "Bazı işlemlerin geri dönüşünü görüyoruz ama belirsizlikler de var. Devlet yardımları bütün ülkelerde devam ediyor. Bu kesilirse ne olacak?" dedi.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul gelişecek, perakende yatırımı artacak

Avrupa çapında yapılan `Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2010' raporuna göre, İstanbul, birkaç alanda kan kaybetmiş olsa da `gelişme beklentileri' klasmanında ilk sıradaki kent olmayı başardı. 2009'da `Yatırım Beklentilerinde' 3. sırada yer alan İstanbul'un bu alandaki performansında ise gerileme gözlendi. Rapora göre, `mevcut yatırım performansı' sıralamasında 7'inci, `yeni gayrimenkul alımı' tercihlerinde ise 5'inciliğe erişebilen İstanbul'un performans düşüşü, krizin etkisiyle yatırımcıların risk düzeyi düşük şehirlere yönelmesinden kaynaklanıyor.
Raporun ortaya koyduğu diğer sonuç ise, Avrupalı yatırımcıların İstanbul'da en çok perakende yatırımına  sıcak bakması oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 28.3'ü perakende gayrimenkulü alımı tavsiyesinde bulunurken, ofis ve konut alımı önerisi ise yüzde 19.8 olarak gerçekleşti.
PwC ve ULI işbirliğinde gerçekleştirilen raporun sunumu için yapılan toplantıda İstanbul ve Türkiye konusunda  yerel yatırımcılar iyimser konuşurken, uluslararası yatırımcılardaki temkinli iyimserlik göze çarptı.  ULI Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Firuz Soyuer ise,  İstanbul'da alışveriş caddelerinin yanı sıra eğlence merkezleri gibi yeni alanların da doğacağını kaydetti. Soyuer, İstanbul'a daha fazla yeni perakendicilerin gelmesini beklediklerini belirtti. 
PwC Küresel Gayrimenkul Sektörü Lideri Kees Hage de Avrupa'daki temkinli iyimserliğe dikkat çekerek, "Bazı işlemlerin geri dönüşü var. Ama belirsizlikler de var. Devlet yardımları devam ediyor. Bu kesilirse ne olacak?" dedi.

GELİŞME BEKLENTİSİ YÜKSEK KENTLER
1. İstanbul
2. Münih
3. Hamburg

YATIRIM BEKLENTİSİ YÜKSEK KENTLER
1. Münih
2. Hamburg
3. Paris
7. İstanbul

YENİ GAYRİMENKUL ALIMI TERCİHLERİNDE KENTELR
1. Londra
2. Münih
3. Hamburg
5. İstanbul
Tebernüş Kireçci

Gayrimenkulde Avrupa'nın yeni gözdesi İstanbul oldu

Türkiye'nin ekonomik ve kültürel başkenti İstanbul, hızla gelişen gayrimenkul ve emlak sektöründe pek çok Avrupa kentini geride bıraktı.

Ünlü danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute'ün (ULI) yaptığı 'Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2010 Avrupa Raporu'nda İstanbul, gelişme beklenen Avrupa şehirleri arasında ilk sırada yer alıyor. İstanbul, taşınmaz alımında Avrupa'nın 5. tercih edilen kenti olurken, yatırım performansı kriterinde ise 7. sıraya yerleşti. 'Gelişme beklentilerinde' liderlik koltuğuna yerleşen Boğaz'ın incisini, Münih, Hamburg, Varşova, Londra ve Zürih takip ediyor. 'Yeni gayrimenkul alımı' tercihinde ise ilk sırada Londra gelirken, bu şehri Münih, Hamburg, Paris ve İstanbul izliyor. İstanbul'un 7. sırada yer aldığı 'yatırım beklentilerinde' ilk sırada Münih bulunuyor, ardından Hamburg, Paris ve Londra geliyor.

Avrupa için 7. kez hazırlanan 2010 yılı raporu sonuçlarını, ULI Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Firuz Soyuer açıkladı. Avrupa'daki 600'den fazla sektör temsilcisinin öngörülerine dayanarak hazırlanan rapora göre geçen yıl gelişme beklentisinde ilk sırada bulunan İstanbul, 2010 yılı için de ilk sıradaki yerini korudu. Geçen yıl 'yatırım beklentisinde' 3. sırada yer alan İstanbul, küresel krizin etkisiyle bu yıl için 7. sıraya geriledi. Yeni alım tercihinde ise 2010 yılında beşinci cazip kent oldu. Avrupalı yatırımcı İstanbul'u özellikle perakende açısından cazip görüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 28,3'ü bu kentte perakende alanında iş yapacak taşınmaz alımını önerirken, yüzde 19,8'i ofis ve konut alımını tavsiye ediyor. Raporu açıklayan Filiz Soyuer, "İstanbul'da perakende en büyük yatırım yapılan alanlardan biri olacak. Ama bu muhtemelen AVM olarak kendini göstermeyecek, daha büyük portföyler göreceğiz. Yatırımcılar riski dağıtmak için eğlence merkezleri gibi başka alanlara da kayabilecek." dedi. İnşaat şirketi Emaar Türkiye'nin üst yöneticisi Ozan Balaban da 5-10 sene içinde İstanbul'un önemli metropollerinden biri olacağını dile getirdi. İlk yatırımlarına Büyükçekmece'de başladıkları bilgisini veren Balaban, "Çamlıca'da yeni bir arazi aldık. 1,5 milyar dolar yatırım bütçesi olan bir karma proje geliyor. 5 yıldızlı otel, AVM, konutlar ve ofis olacak. O projenin tanıtımına eylül ayından sonra başlayacağız." açıklamasında bulundu.

Toplantıda konuşan İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos Matheu, metropolün metrosuz olamayacağını, metro yoksa bir şehire metropol denilemeyeceğini söyledi. Şehir ismi vermeyen ancak İstanbul'u tarif eden Matheu, "Hareketliliği sağlayacak olan şey metrodur. Kilometrekare başına 9-10 bin kişi düşüyorsa o şehirde metro şart." değerlendirmesini yaptı. Eski Barcelona belediye başkanı da olan Matheu, trafik sorununu büyük ana yollar yerine tali yollara öncelik vererek çözdüklerini anlattı.

Kâğıthane ve Kartal'da ofis yatırımı öne çıkacak
Rapora göre ofis yatırımları Kağıthane ve Kartal'da yoğunlaşacak. Metro hattı güzergahının yer aldığı yerler daha çok gelişme gösterecek. Arsada ise Silivri ve Tuzla öne çıkıyor. Anadolu yakasında 4 yıldızlı iş otellerinin sayısında artış görülecek. PwC küresel gayrimenkul sektörü lideri Kees Hage'e göre Avrupa'da da gayrimenkulde temkinli bir iyimserlik söz konusu.
İbrahim Balta / Zaman

İstanbul ilk beşte
PWC ve ULI'nin hazırladığı Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2010 Avrupa Raporu'nda İstanbul, mevcut yatırım potansiyelinde 7'nci sıraya düşerken, yeni gayrimenkul alımı listesine 5'inci sıradan girdi
PriceWaterHouseCoopers (PwC) ve Urban Land Instıtute (ULI) tarafından hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen Trendler 2010 Avrupa Raporu'nda İstanbul, mevcut yatırım potansiyelinde geçen sene 3. sıradan bu sene 7. sıraya düştü. Raporda Münih ilk sırada gelirken sırasıyla Hamburg, Paris, Londra, Viyana ve Milan onu izledi. Raporun bu yıl ilk defa hazırlanan yeni gayrimenkul alımları listesine ise İstanbul 5. sıradan girmeyi başardı. Listede Londra ilk sırada yer alırken Münih, Hamburg ve Paris onu izledi.

İSTANBUL BİRİNCİ SIRADA
İstanbul gelişme beklentileri olan şehirler listesinde ise bu yıl ilk sırada yer aldı. PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, "Kriz geçince güvenli limanlardan hareket eden gayrimenkul gemileri mutlaka bizim limanlarımıza da uğrayacak" diye konuştu. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur ise gelecek 10 yılın gelişecek olan ülkeleri arasında Türkiye ve Brezilya'nın sayıldığını söyledi. 650 katılımcı, 269 görüşme ve 380 araştırma yapılarak hazırlanan raporda katılımılar İstanbul'sa yatırım şartları açısından yüzde 28.3 ile en çok perakende gayrimenkulü sektörünü önerirken ofis ve konut yatırımları onu izledi. İstanbul ve Türkiye için uzun dönemli ekonomik planların çok olumlu olduğu dile getirilerken bir yatırımcı 'Hiçbir şey 2009 yılında daha kötü olamaz. ancak çok kısa vadede de hızlı bir gelişim beklemiyoruz" diye konuştu. Raporda 2010 yatırım fırsatları 2009'a göre olumlu ya da stabil bir seyir izlerken aynı raporda iki yıl öncesinin gözde şehirleri olan İstanbul ve Moskova'daki negatif beklenti dikkat çekti. Raporun gayrimenkulün alt sektörlerine göre hazırlanan en iyi fırsatlar bölümündeise yatırımcılar İstanbul'da en çok otel yatırımlarını tercih etti.
Sabah

İstanbul, gelişme beklentilerinde yine ilk sırada
İstanbul bu sene de gelişme beklentilerinde ilk sırada yer alırken, yeni gayrimenkul alımlarında 5'inci, mevcut yatırım performansında 7'inci sırayı aldı

Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler raporuna göre, İstanbul geçen yıl olduğu gibi bu sene de gelişme beklentilerinde ilk sırada yer alırken, yeni gayrimenkul alımlarında 5'inci, mevcut yatırım performansında 7'inci sırayı aldı.

PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen "Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2010 Avrupa" raporunun sonuçları düzenlenen toplantıda açıklandı.

Avrupa bölgesi için 7. kez gerçekleştirilen raporda, gayrimenkul şirketleri temsilcileri, kredi verenler, aracılar ve gayrimenkul danışmanlarını içeren 600'den fazla sektör temsilcisinin öngörüleri yer alıyor.

Rapora göre, kredi temininin kolaylaşması ve gayrimenkul değerlerinin dengelenmesi, Avrupa'nın gayrimenkul sektörünün 2010 yılında iyileşeceğinin müjdesini veriyor. Buna karşın sektörde iyileşmenin yavaş olması bekleniyor.

Rapora göre, gayrimenkul sektörünün İstanbul'a ilgisi devam ediyor. İstanbul geçen yıl olduğu gibi bu sene de "Gelişme Beklentilerinde" ilk sırayı aldı. Buna karşın, geçtiğimiz yıl "Yatırım Beklentilerinde" 3. sırada yer alan İstanbul, küresel krizin etkisiyle yatırımcıların risk düzeyi düşük şehirlere yönelmesi ile bu yılki araştırmada "Mevcut Yatırım Performansı" sıralamasında, 7'inci, "Yeni Gayrimenkul Alımı" tercihlerinde ise 5'inci sırada yer aldı.

"Gelişme Beklentilerinde" İstanbul'u Münih, Hamburg, Varşova, Londra ve Zürih izliyor. İstanbul'un 7. sırada yer aldığı "Yatırım Beklentilerinde" ilk sırada Münih bulunuyor. Bunu Hamburg, Paris, Londra takip ediyor.

"Yeni Gayrimenkul Alımı" tercihlerinde ise ilk sırada Londra, ikinci sırada Münih, üçüncü sırada Hamburg, dördüncü sırada Paris, beşinci sırada İstanbul bulunuyor.

Küresel krizin etkilerinin sürdüğü bir dönemde gayrimenkul yatırımcıları Almanya, Fransa, İngiltere gibi daha geniş ve riski düşük piyasalara yönelse de uzun vadede potansiyeli nedeniyle Türkiye ve İstanbul cazibesini koruyor. Türkiye'nin genç nüfusu ve ekonomik büyüme beklentileri İstanbul'a olan ilginin temel nedeni.

Temkinli iyimserlik
Sektör temsilcileri İstanbul ile ilgili olarak 2009 yılının zor bir yıl olduğunu, ancak 2010'la birlikte sektörde istikrarın sağlanmaya başladığını dile getirdiler. Yatırımcılardan biri, "Hiçbir şey 2009'dan daha kötü olamaz, ancak piyasada iyileşmenin çok hızlı olacağını da düşünmüyoruz" yorumunda bulundu.

İstanbul ve Türkiye konusunda özellikle yerel yatırımcılar çok iyimser konuşurken, uluslararası yatırımcılarda biraz daha temkinli bir iyimserlik söz konusu.

Avrupalı yatırımcılar İstanbul'da, gayrimenkul yatırımı açısından en çok perakende sektörüne sıcak bakıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 28,3'ü perakende alanında gayrimenkul alımı tavsiyesinde bulunurken, yüzde 19,8 oranla ofis ve konut alımı önerisi geldi.

"Perakende en büyük yatırım yapılan alanlardan biri olacak"

Raporun sunumunu yapan ULI Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Firuz Soyuer, raporda İstanbul'un yatırım olanaklarının olduğu ilk 3 şehir arasında sayılmadığını, ancak yeni inşaatlar ve gelişme açısından ön planda olduğunu belirtti.

Perakendenin en büyük yatırım yapılan alanlardan biri olacağını ifade eden Soyuer, "Bu muhtemelen AVM olarak kendini göstermeyecek, daha büyük portföyler göreceğiz. Yatırımcılar riski dağıtmak için başka alanlara da kayabilecek. Eğlence merkezlerinin açılması... Belki de yine alışveriş caddeleri gündeme gelecek. Perakendeciler açısından büyük bir eksiklik yok ama hala yetersiz. Daha fazla yeni perakendecilerin İstanbul'a geleceğini düşünüyoruz" dedi.

Ofis yatırımlarında Kağıthane ve Kartal'ın ön plana çıkacağını söyleyen Soyuer, bunun için toplu taşıma sisteminin önümüzdeki yıllarda çok iyi inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Arsa konusunda İstanbul'da Silivri ve Tuzla'ya dikkati çeken Soyuer, ancak lojistiğin hala uluslararası yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmaktan uzak oldukları bir alan olduğunu kaydetti.

Firuz Soyuer, İstanbul'da otellerin hala sınırlı sayıda olduğunu, özellikle Anadolu yakasında 4 yıldızlı iş otellerinde arzın arttığının görüleceğini söyledi.

PwC Küresel Gayrimenkul Sektörü Lideri Kees Hage de Avrupa'daki ekonomilerin toparlanmasıyla bağlantılı olarak temkinli bir iyimserlik olduğunu belirtti.

Hage, "Bazı işlemlerin geri dönüşünü görüyoruz ama belirsizlikler de var. Devlet yardımları bütün ülkelerde devam ediyor. Bu kesilirse ne olacak?" dedi.
Radikal

İstanbul, emlakta cazibe merkezi

Avrupa gayrimenkul raporuna göre İstanbul, Avrupa bölgesinde 'gelişme beklentilerinde' ilk sırada

GELİŞME BEKLENTİLERİNDE İLK
Gayrimenkuldeki son gelişmeleri içeren `Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2010 Avrupa'ya göre, İstanbul, Avrupa bölgesinde `gelişme beklentilerinde' ilk sırada yer aldı. PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute'un (ULI) hazırladığı rapora göre, geçen yıl yatırım beklentilerinde üçüncü sırada olan İstanbul, küresel kriz nedeniyle yatırımcının risk düzeyi düşük şehirlere yönelmesiyle bu yıl mevcut performansta 7'nci, yeni gayrimenkul alımı tercihinde ise 5'inci sırada yer aldı.

UZUN VADEDE POTANSİYEL
Raporda kredi temininin kolaylaşması ve gayrimenkul değerlerinin dengelenmesiyle Avrupa gayrimenkul sektörünün 2010'da iyileşeceği, ancak iyileşmenin yavaş olmasının beklendiği ifade edildi. Rapora göre küresel krizin etkilerinin sürdüğü bir dönemde gayrimenkul yatırımcısı Almanya, İngiltere, Fransa gibi daha geniş ve riski düşük piyasalara yönelse de uzun vadede potansiyeli nedeniyle Türkiye ve İstanbul cazibesini koruyor. Genç nüfus ve ekonomik büyüme beklentileri ilginin temel nedeni.
Posta

Gayrimenkul alanında gelişme beklentilerinin yıldızı İstanbul oldu
  
Küresel krizin etkilerinin sürdüğü bir dönemde gayrimenkul yatırımcıları Almanya, Fransa, İngiltere gibi daha geniş ve riski düşük piyasalara yönelse de  uzun vadede potansiyeli nedeniyle Türkiye ve İstanbul cazibesini koruyor. Türkiye'nin genç nüfusu ve ekonomik büyüme beklentileri İstanbul'a olan ilginin  temel nedeni. PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen 'Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2010 Avrupa' araştırmasına göre İstanbul geçen yıl olduğu gibi bu sene de 'Gelişme Beklentilerinde' ilk sırayı aldı. 'Gelişme Beklentilerinde' İstanbul'u Münih, Hamburg, Varşova, Londra ve Zürih izliyor. İstanbul'un 7. sırada yer aldığı ''Yatırım Beklentilerinde'' ise ilk sırada Münih bulunuyor.
Akşam

Gayrimenkul'de İstanbul'un yıldızı parlıyor

PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) tarafından hazırlanan Gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri içeren `Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2010 Avrupa'ya göre, İstanbul Avrupa bölgesinde `gelişme beklentilerinde' ilk sırada yer aldı. Rapora göre, geçtiğimiz yıl yatırım beklentilerinde üçüncü sırada yer alan İstanbul, bu yıl mevcut performans sıralamasında yedinci, yeni gayrimenkul alımı tercihlerinde ise beşinci sırada yer aldı.

PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen "Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2010 Avrupa" raporunun sonuçları açıklandı. Avrupa bölgesi için yedinci kez gerçekleştirilen raporda, gayrimenkul şirketleri temsilcileri, kredi verenler, aracılar ve gayrimenkul danışmanlarını içeren 600'den fazla sektör temsilcisinin öngörüleri yer alıyor.
Rapora göre, kredi temininin kolaylaşması ve gayrimenkul değerlerinin dengelenmesi, Avrupa'nın gayrimenkul sektörünün 2010 yılında iyileşeceğinin müjdesini veriyor. Buna karşın sektörde iyileşmenin yavaş olması bekleniyor.
Rapora göre, gayrimenkul sektörünün İstanbul'a ilgisi devam ediyor. İstanbul geçen yıl olduğu gibi bu sene de "Gelişme Beklentilerinde" ilk sırayı aldı. Buna karşın, geçtiğimiz yıl "Yatırım Beklentilerinde" üçüncü sırada yer alan İstanbul, küresel krizin etkisiyle yatırımcıların risk düzeyi düşük şehirlere yönelmesi ile bu yılki araştırmada "Mevcut Yatırım Performansı" sıralamasında, yedinci "Yeni Gayrimenkul Alımı" tercihlerinde ise beşinci sırada yer aldı.
İstanbul cazibesini korudu
"Gelişme Beklentilerinde" İstanbul'u Münih, Hamburg, Varşova, Londra ve Zürih izliyor. İstanbul'un yedinci sırada yer aldığı "Yatırım Beklentilerinde" ilk sırada Münih bulunuyor. Bunu Hamburg, Paris, Londra takip ediyor.
"Yeni Gayrimenkul Alımı" tercihlerinde ise ilk sırada Londra, ikinci sırada Münih, üçüncü sırada Hamburg, dördüncü sırada Paris, beşinci sırada İstanbul bulunuyor.
Küresel krizin etkilerinin sürdüğü bir dönemde gayrimenkul yatırımcıları Almanya, Fransa, İngiltere gibi daha geniş ve riski düşük piyasalara yönelse de uzun vadede potansiyeli nedeniyle Türkiye ve İstanbul cazibesini koruyor. Türkiye'nin genç nüfusu ve ekonomik büyüme beklentileri İstanbul'a olan ilginin temel nedeni.
Temkinli iyimserlik
Sektör temsilcileri İstanbul ile ilgili olarak 2009 yılının zor bir yıl olduğunu, ancak 2010'la birlikte sektörde istikrarın sağlanmaya başladığını dile getirdiler. Yatırımcılardan biri, "Hiçbir şey 2009'dan daha kötü olamaz, ancak piyasada iyileşmenin çok hızlı olacağını da düşünmüyoruz" yorumunda bulundu.
İstanbul ve Türkiye konusunda özellikle yerel yatırımcılar çok iyimser konuşurken, uluslararası yatırımcılarda biraz daha temkinli bir iyimserlik söz konusu.
Avrupalı yatırımcılar İstanbul'da, gayrimenkul yatırımı açısından en çok perakende sektörüne sıcak bakıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 28,3'ü perakende alanında gayrimenkul alımı tavsiyesinde bulunurken, yüzde 19,8 oranla ofis ve konut alımı önerisi geldi.
Perakende sektörü öne çıktı
Raporun sunumunu yapan ULI Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Firuz Soyuer, raporda İstanbul'un yatırım olanaklarının olduğu ilk üç şehir arasında sayılmadığını, ancak yeni inşaatlar ve gelişme açısından ön planda olduğunu belirtti.
Perakendenin en büyük yatırım yapılan alanlardan biri olacağını ifade eden Soyuer, "Bu muhtemelen AVM olarak kendini göstermeyecek, daha büyük portföyler göreceğiz. Yatırımcılar riski dağıtmak için başka alanlara da kayabilecek. Eğlence merkezlerinin açılması... Belki de yine alışveriş caddeleri gündeme gelecek. Perakendeciler açısından büyük bir eksiklik yok ama hala yetersiz. Daha fazla yeni perakendecilerin İstanbul'a geleceğini düşünüyoruz" dedi.
Ofis yatırımlarında Kağıthane ve Kartal'ın ön plana çıkacağını söyleyen Soyuer, bunun için toplu taşıma sisteminin önümüzdeki yıllarda çok iyi inşa edilmesi gerektiğini belirtti.
Arsa konusunda İstanbul'da Silivri ve Tuzla'ya dikkati çeken Soyuer, ancak lojistiğin hala uluslararası yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmaktan uzak oldukları bir alan olduğunu kaydetti.  Firuz Soyuer, İstanbul'da otellerin hala sınırlı sayıda olduğunu, özellikle Anadolu yakasında 4 yıldızlı iş otellerinde arzın arttığının görüleceğini söyledi.

Avrupa'nın en iyi şehirleri seçildi
Avrupa'daki 27 şehrin değerlendirildiği rapora göre, Avrupa gayrimenkul sektörünün 2010'da iyileşeceği ancak iyileşmenin yavaş olmasının beklendiği ifade edildi. Raporda Münih, Londra, Hamburg ve Paris gayrimenkulde yeni satın almalar için en iyi şehirler olarak sıralanırken; İstanbul, Münih, Hamburg ve Varşova ise gelişmek için en iyi yerler olarak gösterildi.
Ekonomist