Dekorasyon

İstanbul Gösteri Merkezi'nin yıkımı tamamlandı

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş mülkiyetindeki İstanbul Gösteri Merkezi'nin (Mydonose Showland) yıkımı tamamlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Bakırköy'de İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Kompleksi'nin içinde yer alan gösteri merkezinin, yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda "Yol, Otopark, Yeşil Alan, Ticaret Merkezi" alanında kalan ruhsatsız ve kaçak konumda olduğu belirtildi.

Hakkında daha önce de 19 Aralık 2006 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nin yıkım kararı bulunan, ancak İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin 2 Mayıs 2008 tarihli kararı ile belli bir süre tanınmaksızın aynı günlü işlem ile yıkım ve para cezası kararı verildiği gerekçesiyle yıkım yönünden işlemin yürütmesinin durdurulması kararı verildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Ancak geçen süre zarfında ruhsata bağlanmayan veya yıkılarak aykırılığı giderilmeyen yapı hakkında 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre yıkım kararı uygulandı. Belediyemizce düzenlenen 19 Aralık 2006 tarih ve 28 sayılı Yapı Tatil Tutanağı, 17 Haziran 2009 tarih ve 875-858 sayılı Büyükşehir Belediyesi Encümen Yıkım Kararı ve 5216 sayılı kanunun 11. maddesine istinaden yıkım kararı uygulanmıştır. Yapı Tatil Tutanağı ve Encümen Yıkım Kararı, İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre yapı sahibine tebliğ edilmektedir." (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul Gösteri Merkezi yıkıldı

Nisanda çıkan yangında yanan İstanbul Gösteri Merkezi (İGM), dün sabah saat 05.00'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait ekiplerce yıkıldı

Belediye yıkımın gerekçesini “Yapı kaçaktı” şeklinde açıklarken İGM'nin sahibi Mustafa Özbey, “Mahkeme kararlarına rağmen yıktılar” dedi.

Yıkımın hem mahkeme kararına hem de usule aykırı olduğunu iddia eden Özbey şöyle konuştu:
“İki tane mahkeme kararına göre, buranın yıkılamayacağı ve muhatabının biz olduğu belli. Bakırköy 2. Asliye Mahkemesi, ‘Burayı yıkan 12.8 milyon dolarlık yatırım tutarını öder' şeklinde karar vermişti. Ayrıca encümen kararı yıkılacak yere yollanır. Bu belge bize değil, yakındaki Dünya Ticaret Merkezi'ne yollanmış. Bunun biz bir hafta önce farkına vardık. Noter kanalıyla protesto çektik. Herhangi bir dönüş alamadık. Yıkımdan önce mühürleme yapılır, ardından tebligat yapılır sonra yıkım gerçekleşir. Bunların hiçbiri olmadı, içeride 8 işçi uyurken sabah 05.00'te kepçeyi vurdular.”

‘Mahkemeye gidiyorum'
15 milyon dolarlık İGM'nin yangında çadır ve koltuklarının yanarak 3 milyon dolar zarar ettiğini açıklayan Özbey, “Bilinçli olarak geldiler ve ana taşıyıcıları yıktılar. Onları yıktıkları için işimi durdurdum. Ekimde açacaktım. Savcılıkta kişisel suç duyurusunda bulundum, mahkemeye gidiyorum” dedi.

İGM'nin Hazine arazisinde bulunduğunu ve arsayı satın almak için açtıkları davanın devam ettiğini söyleyen Özbey, “Geçen hafta arsa değerinin harcını istediler. Dava lehimize gidiyor” diye konuştu.

‘5 milyon dolar' iddiası
İGM'yi 2004 Aralık ayında devraldığını belirten Özbey, şu iddiaları dile getirdi:
“İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş, bir yardım gecesine giden bir arkadaşımıza ‘Buranın mimarı Hakan Kıran'a 5 milyon dolar ödeme yapın, orayı biraz düzenlesin' diyor. Bunun üzerine Hakan Kıran'ı arayıp ‘Durum nedir?' diye sordum. ‘Oraya o kadar gider' dedi. ‘Anlayamadım' dedim. ‘Anlayamadınız ama bu para lazım' karşılığını verdi. Bilirkişilere danıştım, tadilata gerek olmadığını öğrendim. Bütün bunlar da tadilat yaptırmadığım için başıma geldi.”

1999 yılında merkezi yapıp devrettikten sonra burayla bağı kalmadığını belirten Kıran ise konunun muhatabı olmadığı gerekçesiyle herhangi bir açıklamada bulunmayacağını bildirdi.

 ‘Aykırılığı giderilmedi'
İGM'yi kaçak ve ruhsatsız olması nedeniyle yıktıklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden encümenin bu kararı 19 Aralık 2006'da aldığı açıklaması yapıldı. Açıklamada, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin 2 Mayıs 2008 tarihinde yıkımın durdurulması kararını verdiği belirtilerek şöyle denildi:
“Geçen süre zarfında ruhsata bağlanmayan veya yıkılarak aykırılığı giderilmeyen yapı hakkında, 3194 sayılı İmar Kanunun 32. maddesine göre yıkım kararı uygulandı. Belediyemizce düzenlenen 19 Aralık 2006 tarih ve 28 sayılı Yapı Tatil Tutanağı, 17 Haziran 2009 tarih ve 875-858 sayılı Büyükşehir Belediyesi Encümen Yıkım Kararı ve 5216 sayılı kanunun 11. maddesine istinaden yıkım kararı uygulanmıştır. Yapı Tatil Tutanağı ve Encümen Yıkım Kararı, İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre yapı sahibine tebliğ edilmektedir.”
Hürriyet

'Mydonose'un 10 yıllık macerası yıkımla bitti...

David Copperfield'ın sihirbazlık şovu... Anadolu Ateşi... Mamma Mia... Troya... Görkemli gösterilere ve konserlere ev sahipliği yapan İstanbul Gösteri Merkezi (Mydonose) dün yıkıldı.  Aslında bu dev çadırın büyük kısmı 6 Nisan günü burada sergilenen ‘Troya'nın kostümleriyle birlikte yanmıştı. Yangından arta kalanlar da dün belediye ekipleri ‘ruhsatsız olduğu' gerekçesiyle yerle bir edildi.
4 bin 500 kişi oturma kapasiteli 8 bin metrekarelik dev çadın yaklaşık 10 yıl önce Mydonose Showland olarak açıldı. Açılır açılmaz da İstanbul'un eğlence hayatına farklı bir boyut getirdi. Pek çok müzik ve dans gösterisinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kızı Kübra'nın düğünü de burada yapıldı. Mydonose olarak tanınan sonda MyShowland adını alan merkezin adı, Gülen cematinin burada düzenlediği Türkçe Olimpiyatları'nın ardından Türkçeleştirildi. İstanbul Gösteri Merkezi (İGM) oldu.
Ancak İGM yönetimiyle İstanbul Büyükşehir belediyesi arasında ruhsat ve iskân problemleri ortaya çıktı. Ardından 6 Nisan günü Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında yangın patlak verdi. Ölü ve yaralı olmayan yangının sabotaj olabileceği iddia edildi. Daha sonra ‘elektrik kontağı'ndan çıktığı açıklandı.
Ekim ayında yeniden eski renkli günlerine dönmeye hazırlanan İGM, dün yangından arta kalan enkazı toplayan işçilerin şaşkın bakışları arasında yıkıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeni'nin, yapının ruhsatsız ve iskâna uygun olmadığı gerekçesiyle aldığı yıkım kararını uygulamak üzere gelen 75 kişilik zabıta ekibi, üç iş makinesiyle çadırın çelik iskeletini yerle bir etti. Çevik Kuvvet ekipleri de yıkım sırasında güvenlik önlemi aldı. İGM Genel Koordinatörü Erhan Gülnar, yıkım kararına karşı hukuki bir süreç başlattıklarını, bunun sürdüğünü, (dünkü) yıkım konusunda kendilerine herhangi bir tebligat yapılmadığını söyledi. Yeniden hukuki yollara gideceklerini açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise İGM'nin mülkiyetinin İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş'ye ait olduğu ve yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında ‘Yol, Otopark, Yeşil Alan, Ticaret Merkezi' alanında kaldığı belirtildi. Açıklamada gösteri merkezinin ‘ruhsatsız' ve ‘kaçak' konumda olduğu belirtilerek hakkında daha önce de 19 Aralık 2006 tarihinde yıkım kararı bulunduğu da hatırlatıldı.  (dha, Radikal)

İstanbul'un sorunu
Pelin Opcin (İstanbul Caz Festivali Direktörü): “Bu aslında sadece Mydonose Showland özelinde değil, genel bir sorun. Tabii ki yapısal ve hukuki anlamda prosedür sorunları varsa bunların düzenlenmesi gerekir. Ancak İstanbul'un genel olarak ciddi bir mekân sıkıntısı var.  İzleyici güvenliği sağlanıp ve yasal düzenlemeler yapılıp böyle mekânların olmasını destekleyici düzenlemelerin yapılması lazım. Devlet ya da yerel yönetimler kendi eliyle yapamıyorsa özel girişimcileri teşvik etmek gerekiyor. Tamamını yok etmek yerine, düzenlemeler yapılabilir.
Şu anda AKM'nin tadilat süresi, zamanlama konusu muamma.  İstanbul Açıkhava Tiyatrosu sadece yaz aylarında ihtiyacı karşılayabiliyor. Kuruçeşme Arena gibi yerler var; ama onlar da ses denetimine takılıyorlar. Ses denetimi doğru bir düzenleme olsa da mekânın verimliliğini düşürüyor.
Şu anda İstanbul dünyaca ünlü Leonard Cohen'i ağırlamaya hazırlanıyor. Biz o kadar büyük bir sıkıntı yaşıyoruz ki. Cohen'in kalibresine uygun mekân yok İstanbul'da. Açıkhava'ya razı ettik. Ancak orada da bir gece evvel Serdar Ortaç konseri var. Bir gecede Serdar Ortaç'ın devasa prodüksiyonunun oradan çıkıp yerine Leonard Cohen'in devasa prodüksiyonunun yerleştirilmesi o kadar zor ki. Karınca gibi çalışacak ve yapacağız.”
Radikal

Belediye, ‘çadır ruhsatsız' dedi, Gösteri Merkezi'ni yıktı     
İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş., mülkiyetinde ve ruhsatsız çadır yapı niteliğinde bulunan İstanbul Gösteri Merkezi'nin yıkımı tamamlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Bakırköy'de İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Kompleksi'nin içinde yer alan gösteri merkezinin, yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda “Yol, Otopark, Yeşil Alan, Ticaret Merkezi” alanında kalan ruhsatsız ve kaçak konumda olduğu belirtildi. Hakkında daha önce de 19 Aralık 2006 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nin yıkım kararı bulunan, ancak İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi'nin 2 Mayıs 2008 tarihli kararı ile belli bir süre tanınmaksızın aynı günlü işlem ile yıkım ve para cezası kararı verildiği gerekçesiyle yıkım yönünden işlemin yürütmesinin durdurulması kararı verildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Ancak geçen süre zarfında ruhsata bağlanmayan veya yıkılarak aykırılığı giderilmeyen yapı hakkında 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32'inci Maddesi'ne göre yıkım kararı uygulandı. Belediyemizce düzenlenen 19 Aralık 2006 tarih ve 28 sayılı Yapı Tadil Tutanağı, 17 Haziran 2009 tarih ve 875-858 sayılı Büyükşehir Belediyesi Encümen Yıkım Kararı ve 5216 sayılı kanunun 11'inci maddesine istinaden yıkım kararı uygulanmıştır. Yapı Tadil Tutanağı ve Encümen Yıkım Kararı, İmar Kanunu'nun 32'inci maddesine göre yapı sahibine tebliğ edilmektedir.”
Özkan ARSLAN-Seyit ERÇİÇEK/Hürriyet