İstanbul Havalimanı 7 Nisan'da tam kapasiteye geçiyor!
Tüm fazları tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı, tam kapasiteye geçeceği 7 Nisan tarihine hazırlanıyor.
Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine hayata geçirilen ve ilk fazının açılışı 29 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen İstanbul Havalimanı tam kapasiteye 7 Nisan 2019’da geçecek.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türk Hava Yolları'nın toplamda 23 iç ve dış hat tarifeli seferlerine ev sahipliği yapan havalimanına tam taşınma gerçekleştiğinde, 300'den fazla destinasyona da uçuş icra edilecek.
Tarifeli seferlerin hizmete girmesiyle beraber Arnavutköy ilçesi sınırlarında bulunan İstanbul Havalimanı'na ulaşım büyük önem kazanacak. Havalimanına ulaşım için ise çok sayıda alternatif mevcut.
Havalimanına, İETT ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şirketi İstanbul Otobüs A.Ş'nin yeni markası "Havaist" hatlarıyla ulaşım sağlanıyor. İstanbul Havalimanı'nın toplu ulaşım entegrasyonu kapsamında şehir içi bagajlı lüks taşımacılığını gerçekleştiren Havaist, havalimanının kısmi olarak açılması üzerine hat ve sefer düzenlemesi yaptı. İstanbul Havalimanı'nda yolcu ve çalışanların ulaşım ihtiyaçları dikkate alınarak, 5 hat için günlük ek seferler dahil ortalama olarak 140 sefer planlandı. Planlanan hatlar İstanbul'^daki 16 ilçe sınırı içerisinde 21 merkezden yolcu alabilecek şekilde belirlendi.
Havaist, İstanbul Havalimanı'nın 7 Nisan tarihinde tam kapasite ile çalışacağını dikkate alarak hat sayısını 18'e, bu hatlarda çalışacak otobüs sayısını ise 150'ye çıkaracak.
Bütün ödemelerin "İstanbulkart" üzerinde yapılabildiği ve internete bağlanma imkanı da sunan Havaist otobüsleri ile Taksim'den ortalama 100, Yenikapı'dan 90, 15 Temmuz Demokrasi (Esenler) Otogarı'ndan 90, TÜYAP'tan 110, Kozyatağı'ndan 110 dakikada ulaşım sağlanıyor.
Ayrıca İETT’nin otobüsleri ile Mecidiyeköy, Atatürk Havalimanı ve Halkalı'dan İstanbul Havalimanı'na ulaşılabiliyor.
- Özel araçlarıyla gelenler köprüleri ve otobanı kullanabilecek
Özel araçlı yolcular Avrupa Yakası'ndan havalimanına geliş ve gidiş için TEM Otoyolu'ndaki çeşitli bağlantı noktalarını da kullanabilecek. Anadolu Yakası'ndan gelecek araçlı yolcular ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nu kullanarak, havalimanına rahatlıkla ulaşım sağlayabilecek.
- En yakın ilçe Arnavutköy, en uzak ilçe ise Şile
İstanbul'un kuzeyine kurulan İstanbul Havalimanı'na en yakın ilçe, sınırları içine kurulduğu Arnavutköy, en uzak ilçe ise Şile. Havalimanı Arnavutköy'e 14, Şile'ye ise 92 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Havalimanı işletmecisi İGA, İstanbul trafiğinde havalimanı özel araçlarla ulaşımı gerçek zamanlı olarak test etti ve buna göre ilçelerin uzaklığı ve özel araçla varış saati şu şekilde;
"Arnavutköy 14 kilometre / 17 dakika, Ataşehir 59 kilometre / 49 dakika, Avcılar 52 kilometre / 57 dakika, Bağcılar 35 kilometre / 34 dakika, Bahçelievler 44 kilometre / 47 dakika, Bakırköy 43 kilometre / 46 dakika, Başakşehir 32 kilometre / 35 dakika, Bayrampaşa 44 kilometre / 35 dakika, Beşiktaş 43 kilometre / 41dakika, Beylikdüzü 54 kilometre / 52 dakika, Beyoğlu 42 kilometre / 38 dakika, Büyükçekmece 42 kilometre / 47 dakika, Beykoz 52 kilometre / 40 dakika, Çatalca 40 kilometre / 35 dakika, Çekmeköy 58 kilometre / 44 dakika, Esenler, 33 kilometre / 32 dakika, Esenyurt 47 kilometre / 47 dakika, Eyüp 40 kilometre / 36 dakika, Fatih 46 kilometre / 48 dakika, Gaziosmanpaşa 37 kilometre / 33 dakika, Güngören 45 kilometre / 43 dakika, Kadıköy 56 kilometre / 51 dakika, Kağıthane 36 kilometre / 33 dakika, Kartal 71 kilometre / 57 dakika, Küçükçekmece 39 kilometre / 37 dakika, Maltepe 68 kilometre / 59 dakika, Pendik 77 kilometre- 60 dakika, Sancaktepe 74 kilometre / 59 dakika, Sarıyer 46 kilometre / 41 dakika, Silivri 66 kilometre / 60 dakika, Sultanbeyli 69 kilometre / 54 dakika, Sultangazi 33 kilometre / 36 dakika, Şile 92 kilometre / 70 dakika, Şişli 40 kilometre / 35 dakika, Tuzla 81 kilometre /60 dakika, Üsküdar 51 kilometre, 44 dakika, Zeytinburnu 49 kilometre/ 48 dakika."
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Çatalca-Yassıören hattı ile İstanbul Havalimanı'na ulaşım daha da kolaylaşmış olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın katılımı ile açılışı yapılan Kuzey Marmara Otoyolu'nun Çatalca-Yassıören kesiminiyle Çatalca'dan İstanbul Havalimanı'na 26 kilometrelik otoyolla 13 dakikada ulaşılabilecek.
İstanbul Havalimanı'yla kent arasında taksi hizmeti için İstanbul "34 No'lu Taksiciler Kooperatifi" ile bir protokol imzalandı. İsteyen yolcular, havalimanı ile şehir merkezi arasında bu taksilerle seyahat edebilecek.
Terminaldeki araç kiralama şirketleri de ulaşım konusunda yolculara hizmet verecek.
İstanbul Havalimanı'nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için ise Gayrettepe ile Halkalı olmak üzere iki farklı metro hattında çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, 2020 yılı içerisinde Gayrettepe-İstanbul Havalimanı'nın öncelikli olarak hizmete alınması hedefleniyor.
- Havalimanında işlemler çok hızlı
İstanbul Havalimanı'na vardıktan sonra yolcular çok hızlı bir biçimde işlemlerini tamamlayabilecek.
Havalimanına varıldığında kapı önünde tabelalar hangi kapıdan kaç dakikada terminale giriş yapılabileceğini de gösteriyor. Yolcular, İstanbul Havalimanı'nın giden yolcu katındaki 7, gelen yolcu katındaki 3 kapıdan olmak üzere toplam 10 kapıdan en az yoğunluklu olanını tercih ederek kısa bir zamanda binaya girebiliyor.
Kapıları geçer geçmez oluşturulan çok sayıdaki güvenlik noktasıyla yoğunluk oluşmadan içeriye giriş yapılabiliyor. Giden yolcu katında bilet işlemi yapmak için 566 adet check-in noktası da bulunuyor. Yolcular, burada hızla işlemlerini tamamlayarak, 166 adet yürüyen merpen, 167 yürüyen banttan uçağın yer aldığı kapıya doğru çok hızlı şekilde ulaşabiliyor. Binadaki 332 adet asansörde katlar arası geçişi kolay hale getiriyor.
- 30 adet "İ-Gate" geçişi
Yolcuların pasaport kontrolünden hızlı geçmesi için İGA’nın bilişim şirketi ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğiyle geliştirilen teknoloji sayesinde "İ-Gate" sistemi ile pasaport kuyruğuna girmeden gümrüklü alana geçilebiliyor.
Birinci aşamada yolcu pasaportunu okuttuktan sonra bir cam kapı açılıyor ve daha sonra ikinci aşama için yolcunun parmak izi okunuyor ve yüz taraması yapılıyor. Pasaport eşleşmesi tamamlanmasından sonra ikinci cam kapı açılarak yolcunun gümrüklü alana geçmesi sağlanıyor.
- "Bana Sor" ekibi genişletiliyor
Yolcuların havalimanı ile ilgili sorularına anında cevap vermek, çözüm bulmak ve doğru yönlendirmek amacıyla "Bana Sor" "Ask Me" projesi hayata geçirildi.
Şu anda yeni havalimanında 81 kişi bu proje kapsamında göreve başladı. Havalimanının 7 Nisan tarihinde tam kapasiteye geçmesiyle birlikte İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça gibi birçok yabancı dili konuşabilen yaklaşık olarak 250 kişi görev yapacak. Özel tasarlanmış kıyafetler giyen bu görevliler, havalimanının birçok bölgesinde bulunarak yolcuların sorularını yanıtlayacak, gerekli yönlendirmeleri yapacak.
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Çatalca-Yassıören kesimi açılıyor!