Genel

İstanbul Havalimanı ile devletin kasasına 176 milyar TL girecek!

Dünyada ve Türkiye'de havacılık sektöründe çığır açmaya hazırlanan İstanbul Havalimanı, devletin kasasına 25 yılda 176 milyar liradan fazla para girmesini sağlayacak.

Milyonlarca uluslararası yolcuyu taşıması beklenen ve en iddialı projelerden biri olan İstanbul Havalimanı 42 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak 29 Ekim 2018'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. İstanbul Havalimanı, önümüzdeki hafta yolculara hizmet vermeye başlayacak. 

Sabah Gazetesi'nden Cevdet Özdemir'in haberine göre; İstanbul Havalimanı, pek çok yeni özelliğe sahip olacak. İstanbul Havalimanı'nda  7/24 hizmet veren 40 bin araçlık otopark bulunacak. Bu otoparkın 18 bini kapasiteli olanı kapalı, 22 bin araçlık olanı da açık olarak hizmet verecek. 

Engelliler unutulmadı 

Terminal içerisinde engellilere büyük kolaylıklar sağlayacak 9 bin yönlendirme tabelası yer alıyor. Bununla beraber 1, 3, 5, 7 numaralı girişlerde birer adet engelli asistan telefonu ve çağrı butonu yer alıyor. Engelli yolcular bu çağrı cihazlarını kullanarak hizmet kuruluşlarına ulaşabilecekler. Ayrıca, yolcuların ibadetlerini yerine getirebilmeleri için 40 adet mescit, diğer dinlere ait de 2 adet ibadet alanı hizmete sunuldu. 

Yolcular terminal içinde alışveriş yapabilecek 

Havalimanı içinde çok sayıda mağazaya ulaşabileceğiniz bir alışveriş alanı bulunuyor. Toplam 53 bin metrekarelik yer kaplayan Duty Free alanında 6 bin 500 metrekare lüks butik mağazalar yer alacak. Havalimanı içinde bulunan alışveriş alanı Türk kültürünün tanıtılmasına da yardımcı olacak. Alışveriş alanında Türk ürünlerinin satılacağı bir alan yer alıyor. Terminal, 500 metrekarelik bilgilendirme alanı, 15 bin metrekarelik Duty Free mağazaları, 6 bin metrekarelik tadım ve etkinlik alanları ile beraber toplam 53 bin metrekarelik alana sahip. 

Güvenlik yer radarları ile sağlanacak 

İstanbul Havalimanı üst düzey teknoloji ve güvenlik sistemleri ile korunuyor. Havalimanın koruması için ilk kez yer radarları kullanılacak. Tehlike anında yaşanan herhangi bir hareketlilik 2.5 kilometreden tespit edilecek. Bunun yanı sıra hareketin kaynağının bulunması için  60 metrede bir sabit kameralar, 360 metrede bir PTZ kameralar, 720 metrede bir kurulan termal kameralar ve fiber optik sensörler kullanılacak. Havalimanı içinde iki farklı istasyonda güvenlik güçleri konuşlanmış durumda. Terminal içinde bulunan otoparklarda 9 bin kamera bulunuyor. Bu kameralar aynı zamanda plaka tanıma özelliğine de sahip. 

İsteyen yolcular havalimanında bulunan otelde kalabilecek 

İstanbul Havalimanı, yolcularına konaklama imkanı da sunuyor. Havalimanında 21 bin civarında dinlenme koltuğu, 640 adet asansör ve yürüyen merpen, 8 bin 671 adet kapı ve 42 kilometre uzunluğunda bagaj bandı ve 422 odalı bir otel bulunuyor. Bunların dışında yolcular için 13 chek-in noktası yer alıyor. Terminalde yolcuların uçağa biniş işlemlerini yaptırabileceği 468 banko yer, 114 adet self-chek in, 51 adet bagaj teslim noktası yer alıyor. 

TBI Telemobil, İstanbul Havalimanı'nda veri merkezi inşa etti 

Uzun yıllardır veri merkezleri donanım, yazılım ve yönetimi dahil çeşitli hizmetler sunan TBI Telemobil, İstanbul Yeni Havalimanı'ndaki 7 bin 300 metrekarelik veri merkezi inşa etti. Bunların dışında şirket, havalimanında bulunan 26 adet destek binasının ve Türk Hava Yolları için ASG ve GSEM binalarının elektrik, mekanik ve otomasyon çözümlerini de gerçekleştirdi. 

225 bin kişi istihdam edildi 

Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırım projesi 225 bin kişiyi istihdam etti. İGA, yıllık KDV dahil 1.1 milyar euro olmak üzere, 25 yılda KDV dahil 26 milyar euro kira ödeyecek. Bu rakamın ödenmesiyle beraber, devletin kasasına KDV'si ile birlikte 176 milyar liradan fazla para girecek. Yaratılacak istihdam sayesinde 2025 yılına kadar 194 bin-225 bin kişi havalimanında işe alınacak. Yaklaşık 3.8- 4.4 milyar dolar katma değer ile Türkiye'nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yüzde 4.2- yüzde 4.9'u seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.