26 / 12 / 2024

İstanbul Havalimanı, perakende sektörünü canlandıracak!

İstanbul Havalimanı, perakende sektörünü canlandıracak!

KPMG'nin hazırladığı Perakende Sektörel Bakış 2019 raporu yayımlandı. Rapora göre, İstanbul Havalimanı'nın yaratacağı potansiyel, perakende sektörünü canlandıracak...



KPMG'nin hazırladığı Perakende Sektörel Bakış 2019 raporu yayımlandı. Türkiye'de perakende sektöründe son dönemde yaşanan gelişmelere ışık tutan rapora göre, 2019'da fiyat tartışmaları, döviz kurları ve faizlerin seyri, büyüme görünümü ve iş gücü piyasasının ne ölçüde değişeceği sektör açısından kritik olacak.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; raporda, son yıllarda internetin yaygınlaşmasıyla birlikte e-ticaretin organize konvansiyonel piyasalar için ciddi bir alternatif haline geldiği söylendi. 

2018 itibarıyla 25 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığı tahmin edilen küresel perakende sektörünün, genel olarak küresel GSYH büyüme hızının altında kaldığı belirtilen raporda, 2009 krizi sonrasında dünya ekonomisinin ortalama yüzde 3,8 büyüdüğü, buna karşın perakende sektöründeki büyümenin yüzde 3 seviyesinde kaldığı ifade edildi. 

Küresel e-ticaret satışlarının ise 2021'e kadar yıllık ortalama yüzde 16'lık artışla 4,5 trilyon dolara çıkacağının öngörüldüğü aktarılan raporda, Türkiye'de 2017 sonu itibarıyla yüzde 37 büyüyerek 42,2 milyar TL'ye ulaşan e-ticaret satışlarının 2018'de 50 milyar TL'ye çıktığının tahmin edildiği bildirildi.
takip ettiği aktarıldı. 

Yabancı yatırımlar sürüyor

Makroekonomik koşullara rağmen yabancı yatırımcıların perakende sektörüne ilgisinin sürdüğü kaydedilen raporda, 2017'de 1 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım çeken sektörün, 2018'in ilk 11 ayında, risk iştahındaki kırılganlıklara rağmen 753 milyon dolar seviyesinde yabancı yatırım aldığı bildirildi.

AVM'lerin cirosu artıyor 

Geleneksel perakendeden organize perakendeye geçişin mevcut ekonomik koşullara rağmen sürdüğü belirtilen raporda, "Bu ortamda 2018 sonunda 463'e çıkan AVM sayısının 2019'da sadece 2 artışla 465'e çıkacağı öngörülüyor. Buna karşın 2018'de 137,5 milyar TL'ye çıkan sektör cirosunun bu yıl yüzde 9,4 büyümeyle 150,4 milyar TL'ye yükselmesi bekleniyor." denildi. 

Yeni havalimanının sunduğu dev alışveriş arzı

Raporda, dünyada e-ticaretten sonra en fazla büyüyen perakende alanı olan havaalanı perakendesinde, yeni açılan İstanbul Havalimanı'nın büyük önem taşıdığı belirtilerek, şunlar belirtildi;

"Yeni havalimanının sunduğu dev alışveriş arzının, 2019'da perakende sektörüne olumlu yansıyacağı öngörülüyor. Özellikle Çin ve İran'dan gelen turistlerin yüksek alım gücünün yanı sıra Orta Doğu temelli artan talebin da bu yıl perakendeci sektörü için itici güç olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, turizm sektöründeki toparlanmanın devam etmesiyle perakende başta olmak üzere diğer sektörlere yönelik talebin de artacağı öngörülüyor."

Açıklamada görüşlerine yer verilen KPMG Türkiye'den Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektör Lideri Emrah Akın, "Yaygınlaşan e-ticaret, pek çok otorite tarafından perakende sektörü için büyüyen bir tehdit olarak görülüyor. Dünya nüfusundaki artış, perakende sektörünün toplam iş hacminin büyümesini desteklese de hem geleneksel perakendeciler hem de organize perakende sektörü, e-ticaretteki büyüyen rakamlar karşısında zor bir dönem geçiriyor." denildi. 

 


Geri Dön