İstanbul Havalimanı satılıyor mu? İstanbul Havalimanı satışa mı çıkıyor? İşte detaylar!
İstanbul Havalimanı satılıyor mu? İstanbul Havalimanı satışa mı çıkıyor? soruları yanıtlarını arıyor. İşte detaylar!
İstanbul Havalimanı işletmecileri arasında bulunan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, İstanbul Havalimanı satılıyor mu? sorusuna yanıt verdi.
İşte merak edilen detaylar…
Kolin İnşaat, Kalyon Havacılık ve İnşaat A.Ş., Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mapa İnşaat ve Ticaret A.Ş. ve Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 2013 yılında yüzde 20’şer hisse payları ile İstanbul Havalimanı projesine ortak olanlardır. 2019 yılında ortaklardan Kolin İnşaat yüzde 20 hissesini Kalyon ve Cengiz’e sattı. Limak Yatırım Holding ve Mapa İnşaat da hisselerini iki ay önce 28 Mart’ta diğer iki ortağa satmak için anlaşmaya vardıklarını duyurdular. Limak ve Mapa İnşaat'ın hisse satışı sonrası İstanbul Havalimanı'nda ortaklık yapısı yüzde 55 ile Kalyon, yüzde 45 ile Cengiz Holding şekline büründü.
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, bugün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, "İstanbul Havalimanı için kendileriyle görüşmek isteyen yatırımcıların olduğunu, ancak herhangi biri ile fiyat aşamasında olmadıklarını iletti. Kalyoncu, İstanbul Havalimanı’nın 60 milyonu aşan yolcu sayısı ile salgın öncesi dönem trafiğini geride bıraktığını bildirdi. Kalyoncu bunun yanı sıra “Şimdilerde bir satış kararımız yok. Herhangi bir satışa karar versek dahi mevcut ortağımız ile birlikte, yüzde 50’nin altına kesinlikle düşmeyeceğiz” dedi.
Kalyoncu, havalimanında gerek taksi süreleri gerekse bagaj alma süresi açısından Avrupa’nın çok önünde bir performans sergilendiğini, yıllık ortalama yüzde 8 ile 10 arasında yolcu artışı öngördüklerini de bildirdi.
“İSTANBUL HAVALİMANI’NI 7 MİLYAR DOLARA YAPTIK”
Yüksek girdi maliyetlerinin iş yapışı güçleştirdiğinin de altını çizen Kalyoncu, “İstanbul Havalimanı’nı 7 milyar dolara yaptık. Bu büyüklükte bir havaalanını 4 yılda bitirdik. Bugün bu inşaatı yeniden yapmak istesek maliyet 12 milyar doların altında değildir” dedi.
İstanbul Havalimanı’nda diğer ortakların ayrılmasından sonra Kalyon Grubu’nun yüzde 55, Cengiz Holding’in yüzde 45 hissesi yer alıyor. Kalyoncu, diğer ortakların ayrılışı esnasında ortaya çıkan satış bedelinin ticari sır olduğunu iletirken, hisse değerlenirken yatırım bedelinin güncellenmiş hali üzerinden hareket ettiklerini vurguladı.
Emeklilik dilekçesi verdikten sonra ne zaman maaş bağlanır?
Doğalgaz krizi kapıda! Fiyatlar zirveyi gördü! İşte detaylar!
Volkswagen Elon Musk’a meydan okudu! Tesla’yı geçme planları devrede! İşte detaylar!