04 / 09 / 2024

İstanbul için 7’den büyük deprem olacak görüşü çöküyor mu? 

İstanbul için 7’den büyük deprem olacak görüşü çöküyor mu? 

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ‘İstanbul için 7’den büyük deprem olacak görüşü çöküyor mu?’ diye sorarak, ABD'li jeofizikçi Tom Parsons’ın görüşünü paylaştı. 



 

 

Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 şehri etkileyen Kahramanmaraş merkezli olarak depremlerden sonra adeta beşik gibi sallanmaya başladı.

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra konu ile ilgili olarak açıklama yapan deprem uzmanlarının sık sık uyarılar yaptığı  büyük İstanbul depremi tedirginliği de başladı. 

Marmara'da olası büyük depreme dair uzmanlar farklı tespitlerde bulunurken, mega kent İstanbul'da yıkıma yol açacak depremin büyüklüğü konusunda Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Celal Şengör'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda deprem bilimci, 7 ve üzeri boyutta depremleri işaret ederken, Prof. Dr. Osman Bektaş’tan konu ile ilgili çok konuşulacak bir paylaşım geldi. 

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş resmi sosyal medya hesabı https://x.com/profobektas  üzerinden yaptığı paylaşımda ‘İstanbul için 7’den büyük deprem olacak görüşü çöküyor mu?’ diye sorarak, ABD'li jeofizikçi Tom Parsons’ın görüşünü paylaştı. 


Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, söz konusu paylaşımında şu ifadeleri kullandı: 

İstanbul için 7’den büyük deprem "oldu olacak görüşü," çöküyor mu?
Tom Parsons 2004 : Gelecek 30 yıl içerisinde İstanbulda 7 den büyük deprem olasılığı yüzde  35-70 arasındadır.
2016’da görüş revize edilerek gelecek 30 yılda 7 den büyük deprem olasılığı yüzde 47 olarak verildi.
2024’te aynı yazar Ana Marmara Fayının sanıldığı gibi heryerde kilitli olmadığını, kimi yerde sürüklenerek (ceep) deprem enerjisi harcadığını kabul etmiş, 7 den küçük deprem olasılığı görüşünün tartışmaya açık olduğunu belirtmiştir.
Oysa kimileri Parsons 2004 görüşünü halen savunmaktadır.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş'ın paylaşımına şu yorumlar geldi:

SGK'dan 144 bin TL toplu para ödemesi

Halkbank'tan emekli promosyon açıklaması

Emekliye promosyon 20 bin TL'ye kadar çıktı. Güncelleme geldi


Geri Dön