Kent Haberleri

İstanbul için deprem uzmanından korkutan açıklama: Faylar ölü değil, hareket ediyor!

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul için on milyon yıl önceye ait ölü fayların hareket ettiğini söyledi.  Uzmanlar ise ölü faylara dikkat çekerken asıl korkutan açıklama  Prof

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden sonra gözler olası Marmara depremine çevrildi. Uzmanlar ise ölü faylara dikkat çekerken asıl korkutan açıklama  Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'ten geldi. 

FAYLAR ÖLÜ DEĞİL, HAREKET EDİYOR!

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul'daki ölü fayları sılayarak korkutan açıklamayı yaptı. Onları korkutan fayların diri fay dedikleri faylar olduğunu söyledi. Bunların son on bin yıldan beri çalıştığını belirten Öztürk: '' Peki on bin yıl önceden başka faylar yok muydu? Ya da on milyon yıl önce de yok muydu? İstanbul faysız mıydı? Hayır değil. İstanbul'da hep faylar vardı. Onların çoğu çoktan öldü.

Onlar hareketini bıraktılar, onlar sustular. Başka faylar girdi buraya çünkü bölge başka stresler altına girince başka faylar gelişiyor. Başka faylar oluşuyor. 

Ben bunu kastederek şöyle demiştim. İstanbul'un çizgiselliğini oluşturan, İstanbul'a şekil veren büyük fayın bir tanesi Tuzla'dan başlayıp Haliç'e kadar devam eden fay.

Bu fay, kıyıyı dümdüz çizer. Haliç'in içine girer ve devam eder. Bu kuzeybatı, güneydoğu doğrultulu bir fay. Bu fayın bir paralel fayı ise Beykoz'dan Tuzla'ya yetişen bir fay. 

Yine onun paralelleri var. Marmara içinde ölmüş faylardan bir tanesi. Yine işte Babaeski Fayı diye bilinen Trakya havzası içindeki faylar" dedi.

''ÖLÜ FAYLARI HESABA KATARAK ÇALIŞTIK''

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk,  ölü faylarda kırılmaların olduğunu belirterek, inceleme yaptı.  Öztürk  konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: '' "Bu faylar ölmüşler evet, bunlar beş, on milyon yıl önce varlıklarını sürdürmüşlerdi. Ama ara sıra stres gelince buralarda küçük kırılmalar gerçekleşiyor.

Dolayısıyla bu faylar birkaç nedenle bizim için önemli. Bir tanesi bu faylar sismik hareketi zayıf zonlardır. Yeraltında sular çalışır, bu fay zonları ölse bile. Dolayısıyla bu bizim altımızdaki maddeyi harekete geçirir, göçmelere neden olur.'' dedi. 

ESKİ FAYLAR BİZ BURADAYIZ DİYOR!

Öztürk, eski fayların Marmara Denizi'nin çöküntüsünü oluşturan faylar olduğunu söyledi. Bu fayların ise düşmeli faylar olduğunu ve bunlarınhem Uludağ tarafından; güneyden çöktüğünü, hem de kuzeyden çökerek Marmara Denizi'ni oluşturduğunu söyledi.

Fakat bir zaman sonra bu çökmeler durduğunu belirten Öztürk beş milyon, on milyon yıldan başlayıp son üç milyona kadar gelen bu fayların diri olduğunu ve bölgeye şeki,lde verdiğini açıkladı. 

Eski  faylara değinen Öztürk Tuzla fayını şu şekilde anlattı: '' Tuzla'dan geçen fay. Bu fay boyunca su çıkışları var değil mi? İçmeler'deki su var. Şifalı su var. Mideye iyi gelen karbonatlı bir su var. 

Bu çizgi devam edip gidiyor. Haliç'e kadar devam ediyor. Buralarda ara ara sismik aktiviteyi o yüzden görebiliyoruz. Dünyamızın dört buçuk milyar yıl yaşı var.

Dünyamızın kabuğu katılaştıktan beri kabuk kırıla kırıla bugüne kadar geldi. O günden bugüne kabuk kırılıyor. Biz fayları koymaya kalksak İstanbul'da haritada yer bulamayız. Ama eski faylar da ara ara biz buradayız. Biz de varız diyorlar. Yani bizim gördüğümüz bunlar" diye konuştu.

İstanbul’daki bazı bölgelerde kiralar deprem nedeniyle peş peşe düştü!

İstanbul’un hangi ilçesinde kiralık daire fiyatları 2 bin TL birden ucuzladı?