29 / 04 / 2024

İstanbul İhracatçı Birlikleri 7 Milyar 500 milyon dolarlık ihracat yaptı!

İstanbul İhracatçı Birlikleri 7 Milyar 500 milyon dolarlık ihracat yaptı!

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk sekiz ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla, ihracatını yüzde 4.6 oranında artırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda yaklaşık 7 milyar 500 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.



İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliğine üye, farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile ihracata damgasını vurdu. Birlik, 2023 yılının ilk sekiz ayında, yaklaşık 7 milyar 500 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 4.6 oranında ihracat artışı gerçekleştirdi. İstanbul İhracatçıları, bir önceki yılın ayını dönemine göre, yılın ilk sekiz ayında, 196 ülkeye ürün sattı ve ülke ihracatındaki payını yüzde 5.2’ye çıkardı.

AB’YE YAPILAN İHRACAT YÜZDE 16 ARTTI

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk sekiz ayında, değer olarak en fazla ihracatı 487 milyon dolar ile Irak’a yaptı. Bu ülkeye en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihraç edildi. Irak’ın ardından en fazla Amerika Birleşik Devletleri, Norveç, Almanya ve Birleşik Krallık’a ihracat gerçekleştirildi. ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt, orman ürünleri satılırken, Norveç’e gemi, yat ve hizmetleri ihraç edildi. Almanya’ya fındık ve mamulleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar gönderilirken Birleşik Krallık’a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar satışı yapıldı.

Ülke gruplarına göre ise en fazla ihracat 1 milyar 535 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. İstanbul İhracatçı Birlikleri, ağustos ayında, önceki yıla göre yüzde 18.3 oranında artış ile 1 milyar 130 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Birlik, en fazla ihracatı Norveç, Irak, Birleşik Devletler, İtalya ile Birleşik Krallık’a yaptı.

İstanbul İhracatçı Birlikleri 7 Milyar 500 milyon dolarlık ihracat yaptı!

MOBİLYADA 2,4 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, ilk sekiz ayda, 2 milyar 462 milyon dolarlık satış yaptı. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) ise yüzde 14.3 oranında artış ile 2 milyar 376 milyon dolarlık ihracat rakamını gördü. Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), 1 milyar 182 milyon dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), 670 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) 395 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 324.5 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), 168 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

 SEVEN: YÜZDE 4,6’LIK ÇIKIŞ VAR

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Cem Seven, İstanbul İhracatçı Birlikleri olarak yılın ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla, yüzde 4.6’lık daha fazla ihracat yapıldığına dikkat çekerek, “Yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışı ile kapatmayı planlıyoruz. Ağustos ayında, alt birliklerimizin ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları, tüm hızı ile sürdü. Ağustos ayında sektör toplantıları yaptık. Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde yeni pazarlar bulmak amacıyla Meksika’da görüşmeler yapıldı” ifadesini kullandı.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön