İstanbul iki yılda 1600 kez plato oldu!
Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olan İstanbul'da, son 2 yılda reklam, dizi, film ve belgesel başta olmak üzere yaklaşık bin 600 çekim yapıldı
Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en önemli kültür ve turizm merkezlerinden biri olan İstanbul'da, son 2 yılda reklam, dizi, film ve belgesel başta olmak üzere yaklaşık bin 600 çekim yapıldı. 'Açık hava platosu' haline gelen kentte yabancı ekipler tarafından da çeşitli belgesel ve program çekimleri gerçekleştirildi
Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul'da yapılan bütün çekimlerin iznini kendilerinin verdiğini belirterek, "Diyelim ki Boğaz Köprüsü'nde film çekmek istiyorsunuz, biz bununla ilgili genel izni veriyoruz. Bizim iznimizle köprünün bağlı olduğu karayollarından da izin alınması gerekiyor. Tarihi mekanlar, sokaklar, caddeler, her yer için bizden izin alınması gerekiyor' dedi.
POTANSİYEL YÜKSEK
Eşsiz bir kent olan İstanbul'un dünya şehirleri arasında çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Bilgili, "İstanbul gerek belgesel, gerek film, gerekse diziler açısından müthiş bir potansiyele sahip. Şehir, tarihi eserleri, tabiat varlıkları ve boğazlarıyla ciddi bir açık plato. Bu özelliğini değerlendirmeye çalışıyoruz. Şehrin iyi tanıtılması son derece önemli. İnsanlar şehrinizi pozitif anlamda tanırlarsa, daha fazla ziyarete geliyorlar. Dizilerde, belgesellerde izledikleri yeri görmek için şehrinize geliyorlar. Bizim için bütün bu mecralar tanıtım unsurudur" ifadelerini kullandı. Tarihi mekanlarda çekim yapanların belirli bir ücret ödediğini ifade eden Bilgili, "Örneğin, Topkapı Sarayı'nda bir çekim yapmak istiyorsanız bakanlığın belirlediği bir ücreti ödemek zorundasınız. Genelde tarihi mekanlar ya da gizemli mekanlar için izin alınıyor. İstanbul gizemli bir şehir. Genellikle Boğaz köprülerinde, hisarlarında, kıyılarında, saraylarında, kütüphanelerinde çekim yapılıyor. Yabancılardan da talep geliyor. Yabancı ekipler genelde belgesel çekimi yapıyorlar" diye konuştu.
DÜNYADA KIYASLANACAK ŞEHİR YOK
Bütün tarihi mekanların tüm alanlarında çekim yapılmasına izin vermediklerini dile getiren Bilgili, şunları söyledi: "Öncelikli amacımız tarihi eserlerimizi, mekanlarımızı korumak. Bu nedenle her başvuruya izin vermiyoruz. Tarihi eserlerimizi korumaya yönelik bir plan içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarihi filmler, mutlaka bir stüdyo ortamında çekilsin yönünde bir görüş var. Stüdyo ortamıyla gerçek ortam asla aynı olmuyor. Ancak korumacılık yaklaşımımıza ters düşen bir durum varsa, tarihi eserlere zarar vermeyecek bir durum varsa, buna izin vermiyoruz. Biz mümkün olduğu kadar İstanbul'u açık plato olarak kullanmak istiyoruz. Çünkü dünyada İstanbul ile kıyaslanacak bir şehir yok. İçinden deniz geçen başka bir şehir yok. Etrafı doğal güzelliklerle ve kültür varlıkları çevrili başka bir şehir yok."
Kentte su tüketimi arttı
Türkiye nüfusunun yaklaşık 5'te 1'inin yaşadığı İstanbul'da geçen yıl su tüketimi son 10 yılın en üst düzeyine çıktı. Kente, 2011 yılında 823 milyon 749 bin metreküp su verildi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden (İSKİ) aldığı bilgiye göre 2011 yılında İstanbul'un her yıl nüfus artışıyla büyümesine paralel olarak artan altyapı ihtiyacını da dikkate alarak kaliteli hizmetin sürekliliğini sağladı.
İstanbul'da 2010 ve 2011 yıllarında yapılan çekim izinleri şöyle:
2010 2011
-
Reklam 293 240
Dizi 96 105
Sinema 76 59
Kısa metraj film 120 91
TV programı 62 46
Belgesel 82 65
Fotoğraf çekimi 38 37
Klip 37 51
Yabancı çekimler 60 35
Toplam 864 729
Yenişafak