Sektörel

İstanbul Karbon Zirvesi başladı!

İstanbul Karbon Zirvesi başladı. Orman ve Su İşler Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, ülke olarak iklim değişikliği ile mücadelede üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Orman ve Su İşler Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, ülke olarak iklim değişikliği ile mücadelede üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "1990 yılında yaklaşık 45 milyon ton karbon tutan ormanlarımız 2012 yılında 61 milyon ton karbondioksit eşdeğeri tuttu ve iklimle mücadelede etkin rol oynadı" dedi.


İstanbul Karbon Zirvesi, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde başladı.  


Zirve Başkanı Doç. Dr. Etem Karakaya, 3 gün sürecek zirvenin araştırmacılar, karar vericiler ve yatırımcılar için önemli bir fırsat olacağını belirterek, “İki önemli kıtayı birleştiren İstanbul’da gerçekleştirilen ve bu yıl ilki düzenlenen zirvenin her sene tekrarlanması planlanıyor. İnanıyorum ki karbon yönetimiyle  ilgili önemli adımların atılacağı bu zirve, her yıl daha da güçlenerek sektöre katkı sağlayacak” dedi.


İstanbul Karbon Zirvesi Gençlik Komisyonu kurulduğunu belirten Karakaya, iklim değişikliğini göz önünde bulundurarak araştırmalar yapacak  genç araştırmacılar olmasının son derece mutluluk verici olduğunu kaydetti.


Zirveye yaptığı ev sahipliğinden ötürü İstanbul Teknik Üniversitesi ve Rektör Mehmet Karaca ile desteklerinden ötürü Denizli Çimento, Akçansa, Coca Cola, Zorlu Enerji Grup ve Bloomberg başta olmak üzere tüm zirve sponsorlarına da teşekkürlerini sunan Etem Karakaya,  İstanbul Karbon Zirvesi’nde önemli adımlar atılacağının sinyallerini verdi.


İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca ise, böyle bir zirveye ev sahipliği yapmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını belirterek, “Hedefimiz sadece sloganlarla yaratılan 'yeşil kampüs' değil, ciddi anlamda karbondan arınmış bir kampüs oluşturmak. Bu anlamda çeşitli girişimlerde bulunarak önemli adımlar atıyoruz” dedi. 


 


-Elektrikli ringler hizmete giriyor-


 


İstanbul Teknik Üniversitesi’nin “ilk”lerin üniversitesi olduğunu vurgulayan Karaca, düsturlarının “yeşil kampüs” olduğunu belirterek, “Şu an kampüslerde kullanılmak üzere elektrikli araç dizaynına başladık. Önümüzdeki aylarda ise, elektrikle çalışan ringler hizmete girecek. Bu Türkiye’de bir ilk olacak” dedi.


Nisan ayı sonunda Enerji Teknokent’i hizmete sunacaklarını belirten Karakaya, İstanbul Karbon Zirvesi’ne destek olan tüm kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerine teşekkürlerini sunarak, gelecek sene İstanbul Karbon Zirvesi’nde yeniden buluşma sözü verdi.


Orman ve Su İşler Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi de, en önemli küresel sorunlardan birinin iklim değişikliği olduğunu kaydetti.


FAO verilerine göre dünyada her yıl 5 milyon 300 bin hektar ormanın çeşitli nedenlerle yok olduğunu ifade eden Çiftçi, şunları söyledi:


"Bu tüm dünyanın işbirliği yapması gereken bir konu. Biz ülkemiz orman alanlarını koruma, bozuk orman alanları iyileştirme konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Şu an orman alanımız 21.7 milyon hektar oldu. 2008 -2012 arası ağaçlandırma seferberliği kapsamında 2 milyon 429 bin hektar sahada ağaçlandırma çalışması yapıldı. 1990 yılında yaklaşık 45 milyon ton karbon tutan ormanlarımız 2012 yılında 61 milyon ton karbondioksit eşdeğeri tuttu ve iklimle mücadelede etkin rol oynadı."


Çiftçi, iklim değişikliği konusunda karar vericiler ile bilim insanları ve kamu, özel sektörü bir araya getirerek İstanbul Karbon Zirvesi'ni düzenleyen herkese teşekkür ettiklerini belirterek, bu tür çalışmaları her zaman destekleyeceklerini vurguladı.


 


-Rekabet gücü için yeşil enerji şart-


 


İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ata Ceylan da iklim değişikliği sorununa tüm ülkelerin çözüm araması gerektiğini ifade ederek, düşük karbon salınımı için güçlü politikaları hayata geçirmemiz gerektiğini kaydetti.


Enerji ihtiyacını karşılamada halen kömür, petrol ve gazın yüzde 80 gibi önemli payı olduğunu vurgulayan Ceylan, "Fosil yakıtların gelecekte de ana yakıt kaynağı olması öngörülüyor. İSO olarak 2013-2016 yerli ve yenilebilir enerji payının artırılması konusunda çalışmalarımız var" dedi.


Ceylan, sanayinin rekabet gücünü kaybetmemesi için yenilenebilir enerji yatırımlarının büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Sanayinin rekabet gücünü kaybetmemesi adına bu süreçte yenilenebilir enerjinin ekonomik desteklerle desteklenmesi ülkemiz açısından büyük kazanç sağlayacaktır. Enerji ihtiyacımızı sürdürülebilir ve çevreyle dost şekilde karşılamamız gerekiyor. Yenilenebilir enerji  yatırımlarının artırılması ve aynı zamanda üretim ve tüketim alışkanlıklarında topyekün değişime gitmemiz gerekmektedir. İSO da bu konuda her türlü desteği vermeye hazırdır" diye konuştu. 


 


-Büyük destek-


 


Zirvede, İTÜ başta olmak üzere İstanbul Sanayi Odası, EÜAŞ, TÜBİTAK MAM, Marmara Belediyeler Birliği, ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi, Enerji Verimliliği Derneği, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Enerji Ekonomisi Derneği, Lisanssız Elektrik Üreticileri Derneği, Enerji ve İklim Değişikliği Vakfı, Enerji Ticareti Derneği, Nükleer Mühendisler Derneği, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği, Petrol Sanayi Derneği, Hazır Beton Birliği, Plastik Sanayicileri Derneği gibi dernekler aktif olarak yer alırken, Avrupa Komisyonu ile Avustralya Büyükelçiliği Ticaret Komisyonu gibi paydaşlar ile Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ekonomi, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Orman ve Su işleri Bakanlıkları’nın yanı sıra EPDK ve SPK destek veriyor.