Kentsel Dönüşüm

İstanbul kentsel dönüşümle değişiyor!

İstanbul kentsel dönüşümle beraber değişirken, aşırı lüks ile eski mahalle ya da gecekondu gerçeği bir arada poz veriyor. Kiralık 6 bin liralık konut ile 600 liralık daireyi çoğu zaman bir cadde ayırıyor. Sektör temsilcilerine göre, bu geçici durumun yaşanması doğal.

Son 20 yılın yükselen değeri, 'markalı konutların' sayısı giderek artarken, şehirlerin siluetleri ile beraber yaşam alanları da değişiyor. Eskilerden beri aşina olduğumuz İstanbul'daki çarpık kentleşme görüntülerine süper lüks projeler eklenirken, yolun karşısındaki gecekondu gerçeği varlığını sürdürüyor. Bu konutlarda 70 metrekare bir dairenin aylık kirası 6 bin lirayı bulabilirken, hemen karşı caddedeki semtte 600 liraya aynı büyüklükte bir daire bulabilirsiniz. Gayrimenkul ve inşaat sektörü temsilcileri, kentsel dönüşüm sürecinde bu durumun normal olduğunu paylaşıyor.


OTELİN GECELİĞİ, EVİN BİR AYLIK KİRASI 400 TL


Benzer görüntüleri aslında İstanbul'un birçok yerinde görmeniz mümkün. Şişli Hilton Bomonti'de bir odaya gecelik ortalama 400 lira verilirken, bu yapının çevresini saran gecekonduların kirası 400 liradan başlıyor. Benzer şekilde Levent'teki dev kulelerde ofisler binlerce dolardan kiralanırken, gölgesindeki gecekonduların aylığı 700 lira civarında. Batışehir'de 2 bin 500 lira olan bir daire karşı caddesindeki 100 yıl mahallesinde 700 liraya aylık alıcı bulabiliyor.


YENİ İSTANBUL GERÇEĞİ VAR




Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, imara açılan yeni bölgelerde de bu ikili görünümün belli bir süre daha devam edeceğini söylüyor. Erilkul, yeni İstanbul olarak adlandırdığımız toplu konut bölgelerinin pek çoğu yakın geçmişin köy ya da tali yerleşim yerleri olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yeni projelerin çevreleri de nispeten farklı görüntüler yansıtabiliyor. Kayaşehir'in yanı başında bulunan Şamlar Köyü, Kağıthane'deki projelerin hemen arkasında yer alan gecekondular bunun en belirgin örneklerinden. Ancak yapıların nitelik farkından ötürü satın alma ya da kiralama bedelleri arasında uçurumlar olacak. Hem yapısal hem kültürel farklılıklar bu dönüşüm sürecinde en az 5 yıl daha devam edecek."


En az beş yıl daha devam

Hakan Erilkun bir gayrimenkulün değer yükselişinde üç ana etken olduğu görüşünde. Toplu ulaşıma yakınlık ve binanın (projenin) yaşı ve kendini amorti etme süresi. Erilkun'a göre, dönüşüm sürecinde bazı çelişkilerin yaşanması doğal ve İstanbul'da en az 5 yıl daha bazı fiyat uçurumlarına tanık olacağız.



Bölgeler yeni çehre için hazır





REsearch Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Deveci ise, bu yılın ilk 4 ayı içerisinde gerçekleşen satışlara baktığımızda Esenyurt önde geldiğini, ardından Beylikdüzü, Sancaktepe, Pendik ve Başakşehir takip ettiğini söylüyor. Deveci sözlerini şöyle sürdürdü:



FİYAT ARTACAK


“Levent, Kağıthane ve Bomonti kentsel dönüşüm bölgeleri. Buralarda çok lüks konut ve ticari yapılar yapılmaya devam ederken, yakınlarında gecekonduların olduğunu görüyoruz. Özellikle Kağıthane'de 2007 yılında başlatılan Kentsel Dönüşüm ile toplam 692 yeni konut üretilmiş ve buradaki gecekonduların sahiplerine teslim edildi. Yaklaşık 1000 adet civarında gecekondunun da çalışması sürüyor. Tamamlandığında çarpık yapıların yerini yeni projeler alarak, bölge yeni bir çehreye kavuşacak. Bu da fiyatların büyük oranda artmasına sebep olacaktır.”




Yeni Şafak