Kent Haberleri

İstanbul Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı davasında son durum!

Yıldız Sarayı’nın asma katı ile bodrum katı, 1995'te Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edilmişti. Kültür Bakanlığı geçen yıl protokölü iptal etti. Mimarlar Odası da işleminin yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açtı.

İstanbul’da, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’nın asma katı ile bodrum katı, 1995 yılında yapılan protokol ile Kültür Bakanlığı tarafından 10 yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edilmişti. Oda, binayı İstanbul şubesi olarak kullanmaya başlamıştı.


2002 yılında yenilenen protokol ile tahsis süresi imza tarihinden itibaren 49 yıl olarak belirlendi. Yani bina 2051 yılına kadar odaya verildi. Ancak 8 Kasım 2015’te 42 yapı ile birlikte Yıldız Sarayı kompleksi Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edildi. Kültür Bakanlığı da 7 Aralık 2015’te sarayın dış karakol binasını kullanan odanın protokolünü tek taraflı olarak feshetti.


MAHKEME, HUKUKA UYGUN BULMADI


Mimarlar Odası da fesih işleminin yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açtı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi, taraflar arasında imzalanan protokole göre kurallara uyulduğu sürece odanın binada kullanım süresi dolmadan, mekanın bir başka kuruma tahsis edilemeyeceğini ya da boşaltılamayacağını kaydetti. Kararda, bu nedenle 2002 yılında 49 yıllığına imzalanan protokolün öngörülen süre dolmadan ve yükümlülüklerin ihlal edildiğine ilişkin herhangi bir tespit yapılmadan fesh edilmesinde hukuka uygunluk bulunmadığına dikkat çekildi.


Osmanlı’nın ana sarayı


Yıldız Sarayı, Beşiktaş Yıldız tepesinde Osmanlı saray mimarisinin son dönemini yansıtan çeşitli üsluplarda (barok, art nouveau, neo-klasik vb.) inşa edilmiş yapılardan oluşmakta. Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri padişahlar tarafından av sahası olarak kullanılan Hazine-i Hassa’ya kayıtlı bu araziye ilk kasrı, Sultan I.Ahmed (1603-1617) yaptırmış.18. yüzyıl sonunda Sultan 3. Selim (1789-1807) burada, Mihrişah Valide Sultan için bir kasır ile babası III. Mustafa adına günümüze kadar gelen 4 cepheli rokoko tarzında bir çeşme inşa ettirdi. Yıldız Sarayı, 2. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti’nin ana sarayı olarak kullanılmıştı. Bu dış karakol binası da sarayın, imparatorluk sarayı olduğu dönemde yapılmış. Günümüzde Mimarlar Odası İstanbul Şubesi olarak kullanılıyor.


Sözcü