İstanbul minimum 7.2 şiddetinde sallanacak! Uzman isim korkuttu: Avrupa Yakası'nın zemini mi daha kritik Anadolu'nun mu?
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. İşte ayrıntılar...
Bilim Akademisi kurucu üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası İstanbul depremine ilişkin son dakika değerlendirmelerinde bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Sigorta Birliği tarafından gerçekleştirilen 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi'ne katıldi.
Ekonomimcom'dan Özkan Randa'nın haberine göre; "Arzın içinde konveksiyon akımlarıyla bu levhalar hareket eder. Arzın içindeki ısı dağılımına göre sıcaklık farkına göre, bu akımlar oluşur ve levhaları hareket ettirirler" diyen Naci Görür, depremin kaynağının yerin içinde olduğuna dikkat çekti.
KUZEY ANADOLU FAYI KUVVET BİRİKTİRİYOR: İSTANBUL'DA MİNİMUM 7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE...
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, söz konusu açıklamasında "Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu Marmara fayıdır, 160 km uzunluğundadır, 3 kesimden meydana gelir: Tekirdağ, Adalar ve Kumburgaz fayları. Bu fay kilitli ve stres biriktiriyor" diye konuştu ve kayaları kırmak için biriktirdiği kuvvete stres dendiğini dile getirdi.
Kuzey Anadolu fayının kuvvet biriktirdiğini vurgulayan Naci Görür, "Kumburgaz ya da Adalar fayının kırılmasını bekliyoruz. Kırılırsa oluşacak depremin büyüklüğü 7,2 ile 7,6 arasında. Demek ki İstanbul'da minimum 7,2'lik deprem bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Naci Görür, Tekirdağ fayının kırılmasını beklemediklerinin altını çizerek, "Deniz araştırmalarında, Tekirdağ fayının 1912 Şarköy depreminde kırılmış olduğunu, enerjisini boşaltmış olduğunu düşünüyoruz. Deprem beklentimiz, 1999 - 2014 yılına kadar yaptığımız çalışmalarla bunu söylüyoruz" ifadelerine yer verdi.
ZEMİNE DİKKAT EDİLMELİ
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da çok kötü zemin olmadığına dikkat çekti ve Avrupa Yakası'nın kayma hızından dolayı daha riskli olduğunun altını çizdi.
Vadiler, akarsu kanalları ve onların alüvyonları ile plajlar ve yapay dolgular dışında Anadolu yakasında zemin diye bir problemin olmadığına değinen Naci Görür, depreme karşı çok iyi bina yapmanın yetmediğini söyledi ve "Zemini göz önüne almayan inşaatçı hayal kırıklığına uğrayabilir" dedi.
Görür, binalar en çok tehdit eden şeyin ivme olduğunun altını çizerek, "İvmenin fazla olduğu yerler, tehlikeli olan yerler, kıyı ile kıyılara yakın yerler, ilk 7-8 kilometrenin olduğu yerler. Hem Anadolu hem Avrupa Yakası'nda en büyük ivmeye maruz kalacak" ifadelerine yer verdi ve ayakta kalabilmesi için iyi kalitede binanın ihtiyaç olduğu yerin sahiller olduğunu belirtti.
Sıvılaşmanın çok tehlikeli olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Görür, İstanbul'da yaygın sıvılaşma alanlarının olmadığının, sıvılaşmanın daha çok akarsu vadilerinde yaşandığının, Avrupa Yakası'nda Anadolu'ya nazaran daha fazla olduğunun altını çizdi.
800 BİN İNSAN...
Binaların deprem haritalarına göre inşa edilmesinin gerektiğini dile getiren Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, olası depremde 6 Şubat'ta 11 kentte yaşanan yıkımdan daha büyük bir yıkım olacağına, yıkımın en büyük nedeninin İstanbul'un yüzde 60'ının gecekondu mantığıyla yapılmış olan binalar olduğuna vurgu yaptı.
Açıklamasında "Yüzde 60'ta mühendislik hizmeti yok, iyi malzeme kullanımı yok. Doğru dürüst proje yok, imar yok, iskan yok. Projeye bağlılık yok, çalma çırpma da çok. Dolayısıyla bizi yıkım bekliyor" ifadelerine yer veren Naci Görür, İstanbul'da bazı yollarda 2 bina yıkılsa oraya da gidilemeyeceğinin altını çizdi.
İstanbul'da 100 bine yakın binanın olası depremde yıkılabileceğinin gündeme getirildiğini aktaran Prof. Dr. Görür, 20 bin binanın yıkılması surumunda bile 800 bin insanın can güvenliğinin tehlikede olacağına dikkat çekti.
Ankara Büyükşehir'den, arsa, dükkan ve 2+1, 3+1, 4+1 konut satışı!