Kent Haberleri

İstanbul nasıl taşınacak? Uzmanlardan 24 yaşından büyük yapılar riskli sayılsın önerisi!

İstanbul’da özellikle 99 depremi öncesi yapılar büyük risk taşıyor.  Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar 1999’dan önce inşa edilen neredeyse tüm yapıların riskli statüsünde sayılması gerektiğini söyledi...  Hürriyet’e önemli açıklamalar yapan uzmanlar 1999’dan önce inşa edilen neredeyse tüm yapıların riskli statüsünde sayılması gerektiğini söyleyerek, öncelikli olarak 24 yaşından büyük yapıların dönüşüme sokulması öneriler arasında ilk sıralarda bulunuyor

Mega kent İstanbul’da özellikle 99 depremi öncesi yapılar büyük risk taşıyor.  Hürriyet’e önemli açıklamalar yapan uzmanlar 1999’dan önce inşa edilen neredeyse tüm yapıların riskli statüsünde sayılması gerektiğini söyleyerek, öncelikli olarak 24 yaşından büyük yapıların dönüşüme sokulması öneriler arasında ilk sıralarda bulunuyor.

Peki İstanbul nasıl taşınacak? İşte uzmanların önerileri...

İşte Hürriyet'ten Gülistan Alagöz, Ayşegül Usta, Burcu Purtul Uçar, Seda Türkoğlu, Emre Eser ve Çetin Aydın'ın haberi...


99 YILI ÖNCESİ TÜM BİNALAR SEÇİLSİN

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'ın açıklamaları şu şekilde:

-"Riskli bina tespiti için uzun zaman gerekli. Bunun yerine ‘1999 yılı öncesi inşa edilen tüm yapılar riskli statüsünde’ denilebilir. Evinin riskli olmadığını düşünenler de test yaptırmalı. Böylelikle daha hızlı bir biçimde yüz binlerce konutun dönüşümden yararlanması sağlanır.

KAÇAK YAPILARA ÖZEL ÇÖZÜM

-Riskli olan ilçelerde can kaybını önlemek amacıyla ‘kısmi güçlendirme’ yapılmalı. Fakat kaçak yapılarda güçlendirme yapamazsınız. Kaçak binalar için yeni bir yönetmelik çıkarılmalı. Fakat bu bir imar affı olmamalı, yapı kesinlikle legal duruma gelmemeli. Amaç o binada yaşayanları korumak. Kısmi güçlendirme yetmeyeceği için yönetmeliğe ‘3 sene ya da 5 sene içinde de yapı yenilenecek’ şeklinde ek bir madde de eklenebilir."

HEMEN BAŞLANMALI

- "Rezerv yapı alanlarına hızlı bir şekilde konut inşasına başlanmalı. Bu bölgeler önce 10-15 sene dönüşümde evini tahliye edenler için kullanılmalı, sonra ise sosyal kiralık konuta dönüşmeli.

- Özel sektör de desteklenerek pek çok ilçede kiralık konutlar üretilmeli. Vergi avantajlarıyla da üreticiler bu alana çekilmeli. Mega kent İstanbul’daki boş ofisler kiralık konuta çevrilip, riskli binalardaki vatandaşlar buralara yönlendirilebilir.

AVANTAJ SAĞLANMALI

-İBB hem kendisi hem de ilçe belediyeleri için meclisten karar çıkararak ivedilikle kentsel dönüşüm uygulama alanları tahsis etmeli. Belediye kanununa göre yapılırsa, kamulaştırma ve zorunlu tahliye kararı alınır, maliklerin inisiyatifi  de beklenmez. Ama belediye kanunu uygulamalarında dönüşüm yasasında olan vergi avantajları bulunmuyor, bu avantajlar bu alanda sağlanmalı.

 EN ACİL BİNALAR TESPİT EDİLMELİ

Afet Uzmanı, İnşaat Mühendisi Kubilay Kaptan'ın önerileri şu şekilde:

-En kötü durumdaki yapıları yıkmalıyız. Belki bazı yapılar depremde hasar görecek ama yıkılmayacak. Tüm kaynağı her binayı güçlendirmeye harcamamıza da gerek yok. En acil ve kesin olan binaları seçmeliyiz.

Avukat Ali Rıza İlgezdi atılması gereken 12 adımı şu şekilde sıraladı:


1. Güçlendirmeler; bir yöntem olarak 6306 Sayılı Kanun kapsamında yer almalı.
2. Parsel bazlı değil daha geniş ölçekli yapılanmalar teşvik edilmeli.
3. Konuya ilişkin olarak özel uzman mahkemeler ihdas edilmeli.
4. Dönüşüm kapsamında tebligat usulleri de kolaylaştırılmalı.
5. Kentsel Dönüşüm kapsamında getirilen mali avantajlar alan büyüklüğüne göre daha da yükseltilmeli.
6. Kira yardımı reel hale getirilmeli.
7. Şantiye şeflerinin düzenli şekilde şantiyede bulunmaları zorunlu olmalı
8. Yapı denetim firmalarının iş yükü fazlalığı azaltılmalı
9. Yapı denetim firmalarının uygulayabileceği yaptırımların artırılmasına olanak sağlanmalı
10. Müteahhit firmanın yapı denetim firması seçimini etkileme ihtimalini önlemek için yapı denetim firmaları için havuz sistemi çok keskin biçimde uygulanmalı.
11. İnşaat ile ilgili tüm teknik eğitim bölümleri (mühendislik, mimarlık,  şehir plancılık ve tüm bölümler) zorunlu stajları dahil olmak üzere sektörle entegre duruma getirilmeli.
12. Meslek örgütlerinin yeniden inşaat projelerinde aktif rol alması sağlanmalı.

Naci Görür bu defa İzmir için uyardı! Hemen bu açıklamaya bakın!

Deprem konutlarında ilk ihaleleri kazan firmalar belli oldu! Kalıcı konut inşaatları başlıyor! 

İstanbul'da deprem göçü: Megakenti terk edenlerin sayısı 20 yılın zirvesinde!