İstanbul otogarı için korkutan açıklama geldi! Depreme dayanıklı değil!
İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan İstanbul otogarının depreme dayanıklı olmadığını açıkladı. Dr
İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, İstanbul'da binlerce kişinin bulunduğu İstanbul otogari için korkutan açıklamayı yaptı. İstanbul otogarının değreme dayanıklı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan olası İstanbul depremi için şu anki durumuyla risk oluşturuyor. Biz, taşıyıcılarımızın projeye göre yapılıp, projeye göre de devam etmesini isteriz.'' dedi.
İSTANBUL OTOGARI DEPREME DAYANIKLI DEĞİL!
İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, Büyük İstanbul Otogarı'nda incelemeler yaptı. Çıkan sonuçları paylaşılırken, çıkan sonuç binlerce kişiyi korkuttu.
İstanbul Otogarı'ndaki kolon, kiriş ve bunların taşıyıcı elemanlarının birleşim noktalarındaki etriye sıklığının 2018 Türkiye Deprem Bina Yönetmeliği'ne uygun olmadığı ve bu yönetmeliğe uygun hale getirilmesinin gerekli olduğu söylendi.
BİRÇOK KOLON VE KİRİŞ KÖTÜ HALDE!
Esenler'de bulunan İstanbul otogarının birçok kolon ve kirişin sıvalarının döküldüğü gözlemlendi. Kolonların içerisinde bulunan demirlerin açığa çıktığı, bazılarının zamanla korozyona uğrayarak paslandığı görüldü.
Prof. Dr. Altan, taşıyıcı niteliğindeki çelik çubukların, inşaat demiri denilen kısımların ve koruyucu beton tabakaların soyulmuş vaziyette olduğunu söyledi.
Demirin korozyona uğramaması için dışına 4-5 santimetre beton kaplama yapıldığını, böylece oksijenin demire ulaşmasının ve paslandırmasının önüne geçildiğini dile getiren Prof. Dr. Altan, "Bu beton tabakaya biz pas payı diyoruz.
Bu tabaka buradan kaybolmuş durumda. Demirler gözle de görülebilir hale gelmiş. Bu durumdan dolayı da demir, oksijenle temas kurdukça oksitlenmektedir. Halk diliyle paslanmakta, korozyona uğramaktadır." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Altan, burası için önlem alınmazsa korozyona uğrayan demirin çapının gün geçtikçe küçüleceğini ve taşıyıcılığını yitireceğini söyledi. Yapılacak yeni çalışmayla demirin bir an önce güçlendirilebilmeini, en azından beton kaplamasının yapılıp demirin hava ile temasının kesilmesi gerektiğini aktardı.
İSTANBUL OTOGARI 2018 DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN DEĞİL!
Eski yapılarda birleşim noktalarının da önemli olduğunu belirten Altan, İstabul otagarının 2018 Türkiye Deprem Bina Yönetmeliği'ne uygun olmadığını belirtti.
Bu yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Altan, yeni bir çalışmanın yapılması durumunda buraların elden geçip yeni yönetmeliğe göre tekrar takviye edilip, güçlendirilerek kullanışlı hale getirilebileceğini söyledi.
|