İstanbul Planlama Ajansı barınma krizini masaya yatırdı: Kira artışları kontrol altına alınmalı!
İstanbul Planlama Ajansı’nın gerçekleştirdiği etkinlikte İstanbul’da afet hazırlığı ve barınma krizi masaya yatırıldı. Söz konusu etkinlikte kira artışlarının kontrol altına alınması talep edildi.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Friedrich Naumann Vakfı (FNF) ve İnsan Hakları Akademisi (İHA) iş birliğiyle ilk Şehir Konuşmaları etkinliği İstanbul Planlama Ajansı Kampüs’te gerçekleştirildi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre şehrin sorunlarının ele alındığı etkinlikte özellikle barınma krizi ve afet riskine karşı dayanıklı şehirlerin inşası konusu masaya yatırıldı. Söz konusu bu etkinlikte söz alan katılımcılar; afet sorunu, afet hazırlığı, konut hakkı, kira artışları, kentsel dönüşüm ve dayanıklı şehirlerin oluşturulması hakkında görüşlerini paylaştı.
Birgün’de yer alan habere göre uzman görüşlerinin de sunulduğu söz konutu etkinlik, farklı bakış açılarını bir araya getirerek, toplumsal sorunlar hakkında yeni ve yaratıcı çözümler ortaya koydu. Pek çok kişinin merakla beklediği etkinlikte İnsan Hakları Akademisi’nden Elif Güney Menderes ve İstanbul Planlama Ajansı’ndan Elif Yıldız Kızılca yaptıkları konuşmalarda Şehir Konuşmaları’nın toplumsal kutuplaşmayla mücadeledeki önemine değindi. İstanbul Planlama Ajansı’ndan Cansu Yapıcı sunumunda mega kent İstanbul’daki kira artışları ve gayrimenkul piyasasında yaşanan fiyat artışlarının özellikle dar gelirli hanelerin konuta erişimini zorlaştırdığını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mine Eder konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye’de barınma sorunu sürerken gecekondulaşma, kaçak yapılar, kentsel dönüşüm gibi konuların ön plana çıktığını söyledi. Sunumlardan sonra katılımcılarla şehrin sorunları ve çözümlere ilişkin detaylar da konuşuldu.
Vatandaşlar şehre dair endişelerini, kaçak yapılara çıkarılmış olan imar afları, kaçak binalar için yeterli yaptırımlar uygulanmaması, kira kontrolündeki artış sınırı, çürük binalarda güçlendirme çalışmalarının maliyetinin bireylerin karşılaması açısından zorlu olması olarak sıraladı.
ÇÖZÜM NE OLMALI?
Şehrin sorunlarına ilişkin öneriler ise şu şekilde yer aldı:
• Kentsel dönüşüm projeleri sadece fiziksel yapıları değil, toplumsal yapıları da dönüştürmelidir.
• Afet riskine karşı dayanıklı kentler inşa ederken merkezi ve yerel yönetimler arasındaki koordinasyonun artırılması gerekiyor.
• Toplumsal adaletin sağlanabilmesi ve şehrin yoksulluk problemiyle mücadele edebilmek için sosyal konut projeleri artırılmalıdır.
• Kira artışları kontrol altına alınmalı, dar gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırılmalı.
1990'ların başında arsa edinim sertifikası satıldı! TOKİ İlk Evim Arsa Projesi de bunun güncel hali!
BOTAŞ resmen açıkladı! Doğal gaza Ekim ayında zam gelecek mi?
Kirayı elden ödeyenlere ceza yolda: Elden kira ödeme cezası nasıl hesaplanacak?