18 / 05 / 2024

İstanbul Resim Heykel Müzesinin restorasyonuna tepki!

İstanbul Resim Heykel Müzesinin restorasyonuna tepki!

MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Karayağız, İstanbul Resim Heykel Müzesinin restorasyonunun üç yıldır bitirilememesine tepki gösterdi  



 Bu yıl 128. yaşını kutlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin (MSGSÜ) Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağızın dün düzenlediği basın toplantısının gündeminde bir kez daha restorasyonu tamamlanamamış olan İstanbul Resim Heykel Müzesi vardı.
Dolmabahçe Sarayının Veliaht Dairesinde 1937de Atatürkün emriyle açılan ve o zamanki adıyla Akademiye bağlanan İstanbul Resim Heykel Müzesinde Ağustos 2006da imzalanan protokolle 2007de restorasyona başlandı. Müzenin restorasyonu, binanın mülkiyetine sahip olan Milli Saraylar Daire Başkanlığınca yürütülüyor. İlk olarak 2006da restorasyon çalışmaları için 3 milyon TL ödeme yapılmıştı.

8 milyon lira verdik
Dünkü basın toplantısında konuşan Prof. Karayağız, her yıl 1 milyon TLnin üzerinde bir bütçenin aktarıldığı çalışmalar kapsamında restorasyonun başlangıcından 31 Aralık 2010a kadar Milli Saraylara 8 milyon 240 bin TL verdiklerini söyledi. Karayağız, verilen bu bütçenin  yarısının Milli Saraylar tarafından kullanıldığını belirtti.
Karayağızın en büyük şikâyeti, ilk önce 2009 ardından da 2010da tamamlanacağı söylenmesine rağmen restorasyonun bir türlü bitmemesi: Restorasyon ağır aksak ilerlemekte. Devletten oldukça yüklü bir bütçe tahsis edildi. Milli Saraylar Daire Başkanlığının restoratörleri tarafından yapılıyor ama onların müzemizin restorasyonu için tahsis ettiği ekip az. Zaten Milli Saraylarda birçok başka restorasyon da var ve bize gecikmeli çalışıyorlar, müzemize odaklanmıyorlar. Ekip az, süreç uzun. Bize verilen takvim aşıldı, ne zaman biteceği de muğlak.
Deposunda 12 bin eser bulunan müzede şu ana kadar çatı yenilenmiş durumda, ayrıca iki büyük salon ve birkaç küçük salonun çini işleri ile yer döşemeleri ve bazı pencere kaplamaları bitmiş. Fakat daha çok eksik olduğunu belirtiyor Karayağız: Bodrum katında depolar olacak. Fakat bu depoların kapıları uygun değil. Büyük salonlardan birinin duvarındaki mermer çatlaktı, restorasyon görmüş olmasına rağmen çatlağı tam anlamıyla kapatılamamış. Müzenin şu anda ısıtma ve elektrik sistemi yok. İşçiler ve görevli memur paltolarla çalışıyor. Milli Sarayların ısıtma ve elektrik için açtığı ihale itirazlar nedeniyle iptal edilmiş, yeni ihale açılması gerekiyor.

Milliyet


Geri Dön