Ekonomi

İstanbul Sanayi Odası açıkladı! Aralıkta 48,1’e yükseldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Kasım ayında 45,7 olan Türkiye imalat PMI, aralık ayında 48,1’e yükseldi.   İSO, üye ülkelerinin gönüllü katılımıyla çalışır ve üye ülkeler arasında standartların uygulanmasını teşvik eder

İSO (International Organization for Standardization), dünya çapında standartların belirlenmesine ve yayınlanmasına yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir kuruluştur.  İSO, üye ülkelerinin gönüllü katılımıyla çalışır ve üye ülkeler arasında standartların uygulanmasını teşvik eder. Türkiye, İSO'nun üye ülkelerinden biridir 
ve Türkiye'de İSO standartlarının uygulanmasını sağlamak üzere Türkiye İSO Kuruluşu (TSE) kurulmuştur. TSE, Türkiye'de İSO standartlarının yayınlanmasını ve  uygulanmasını koordine eder ve İSO standartlarının uygun şekilde uygulanmasını sağlar.


İSO Türkiye İmalat PMI anketinin aralık ayı sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’nin üstünde ölçülen bütün rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçları baz alınarak, kasım ayında 45,7 olan manşet PMI, aralıkta 48,1’e çıktı. Söz konusu rakam, faaliyet koşullarındaki hız düşmesinin sürdüğüne işaret etse de hazirandan beri en yüksek seviyede gerçekleşti  ve sektör performansında zayıflamanın ılımlı düzeyde olduğunu gösterdi.

Talep kısmında iyileşme emralerinin görüldüğü aralık ayında, toplam yeni siparişlerdeki azalma yaklaşık bir senelik dönemin en alçak hızında oldu.  Öte yandan, bazı anket katılımcıları, enflasyonist baskıların talebi olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyledi. Küresel piyasalardaki zayıflık,  yeni dış satım siparişlerinin toplam yeni siparişlerden daha büyük oranda yavaşlamasına yol açtı.

Aralıkta imalat sanayi sektörünün üretimindeki düşüşü hız keserek Şubat 2022’den buyana en ılımlı seviyede kaydedildi. Benzer şekilde, girdi alımları, kasım ayına oranla çok daha düşük bir azalma gösterdi. Söz konusu pozitiflik emareleri, istihdamın üst üste ikinci ay genişlemesinde de rol oynadı.  İstihdam seviyesindeki artış son 10 ayın yüksek hızında gerçekleşti.

Takip edilen 10 sektörün yarısında yeni siparişler ve imalat yükseldi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI aralık raporuna bakılırsa, anket kapsamında takip edilen 10 sektörün yarısında yeni siparişler artış kaydetti
 ve bu durum üretimde de geçerli oldu.Aralıkta üretimi yükselen beş sektörden dördünde yükselme kasım ayındaki yavaşlamanın akabinde geldi. Bir önceki ay üretim yükselişi sağlayıp bunu aralıkta da sürdüren tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu. Üretim artışında başı çeken elektrikli ve elektronik ürünlerde büyüme, son 2,5 yılın en yüksek hızında gerçekleşti.  Üretimde en sert yavaşlama ise ağaç ve kağıt ürünleri sektöründe yaşandı.

Üretmede zorlanan çiftçiye müjdeli haber! Bugün hesaplara yattı

Merakla beklenen TOGG'dan heyecanlandıran paylaşım! konsepti mi değişti?

Elon Musk hayatının şokunu yaşadı! Başına öyle bir şey geldi ki tarihe geçti