Arsa ve Arazi

İstanbul Sanayi Odası Maliye'nin tahsis ettiği arsayı geri verdi!

Maliyenin 49 yıllığına İSO’ya tahsis ettiği, ancak üzerinde herhangi bir tesis yapılmadığı için irtifak hakkı iptal edilerek tahliyesini istediği Bahçelievler Yenibosna’daki 60 bin metrekarelik arsa, Oda tarafından iade edildi

İstanbul Sanayi Odası (İSO), üyelerine çağın gereklerine uygun hizmet sunabilmek amacıyla Sanayi Odası Kompleksi, Sanayi Eğitim Merkezi ve Teknoloji Enstitüsü yapılması amacıyla Maliye tarafından kendisine tahsis edilen 60 bin metrekarelik arsayı, imar sorunları nedeniyle verilen süreler içinde inşaat yapamadığı için iade etmek durumunda kaldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, yaptığı açıklamada, Bahçelievler Yenibosna’da Maliye tarafından kendilerine tahsis edilen arsayı İSO Meclisi kararı ile terk ettiklerini açıkladı.

Konuyla ilgili Oda Meclisinden yetki aldıklarını ifade eden Küçük, şu bilgileri verdi:

"Maliye ile görüşmemizde mutabakat sağladık. Biz arsayı aldığımızda imarı yoktu. Daha sonra imarı çıktı. Son sel felaketiyle birlikte imarı yine kapandı ve tartışmaya açık bir durum oldu. Biz de her ay bir bedel ödüyoruz. Zaten bizim arzumuz Bakanlığa iade etmek şeklindeydi. Yönetim Kurulu’nda da böyle konuşuldu. Böyle karar alındı. Arsanın iadesi için de Meclisten yetki almamız gerekiyordu. Yetkiyi aldık ve tapuda da terkini yaptık. Burada bir problem yok."

Başka arsa talebi yok

Küçük, bu arsanın yerine başka bir arsa talepleri olup olmadığı konusunda da, "Başka bir yer söz konusu değil" dedi. Geçmiş yönetimin yeni bir bina yapma düşüncesi içinde olduğunu, ancak o dönemde İSO’da 300’e yakın çalışan bulunduğunu hatırlatan Küçük, "Bugün 103 çalışanımız var. Başta kalabalık kadrodan kaynaklanan bir ihtiyaçtan dolayı yola çıkıldı. Bugün için böyle bir ihtiyaç söz konusu değil. İki tane binamız var. Ama yarın şartlar değişir, yönetimler farklı düşünür, ihtiyaç oluşur, o zaman İSO farklı düşünür. Ama bugün için böyle bir ihtiyaç söz konusu değil" diye konuştu.

Süreç nasıl gelişti

İstanbul Bahçelievler’de, Maliye Hazinesi adına kayıtlı olan ve İSO’ya Aralık 1997’den başlamak üzere 49 yıl süreyle tahsis edilen 60 bin metrekarelik arsanın, 36 ay içinde inşaat ruhsatı alınarak inşaata başlanması ve 48 ay içinde bitirilmesi gerekirken herhangi bir bina yapılmadığı gerekçesiyle İstanbul Valiliği Defterdarlık Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’ndan İSO Başkanlığına 14 Haziran 2011 tarihinde gönderilen tebligatta, arsanın irtifak hakkı iptal edilerek tahliyesi istendi.

Tebligatta ayrıca, İSO’nun bu taşınmazdan kendi rızasıyla tahliyesi sağlanamazsa, yasal yollara başvurulmasına Maliye Bakanlığı’nın 11 Mayıs 2011 tarihli oluru ile uygun görüldüğü uyarısı yer aldı.

Tebligat üzerine konuyu Meclis gündemine getiren İSO, sözü edilen arsanın imarının 16 Eylül 2007 tarihine çıktığını, İSO’ya da 1 Nisan 2008’de yeni tapunun verildiğini, 9 Eylül 2009’da ise Ayamama Deresi’nin taşması nedeniyle sel felaketi yaşandığı için bölgede yeniden bir imar değişikliği çalışması sürdürüldüğü ve hala o alanda imar planı bulunmadığı açıklaması yapılmıştı.

İSO Yönetimi, hukukun gereği olarak imar planı bulunmayan bir arsada inşaat yapamayacağını, bu durumun Maliye Bakanlığı ile görüşüldüğünü bildirerek, İSO Meclisinden arsa üzerindeki irtifak hakkının terkininin önlenmesi ve arsanın geri kazanımı, gerçekleşmiş ya da gerçekleşecek belediye uygulamaları, ücret, harç, plan ve imar tadilatlarına ilişkin itiraz, dava ve tazminat da dahil İSO’nun hak ve yükümlülüklerini koruyacak her türlü hukuki işlemin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla tüm yetkili merciler nezdinde başlatılması için yetki istemişti. Meclisin gerekli yetkiyi vermesi üzerine de gerekli girişimlerin yapılacağı açıklaması yapılmıştı.

AA