Ekonomi

İstanbul Sanayi Odası paylaştı: Arka arkaya 5’nci ayda da...

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) kamuoyuyla paylaştığı Türkiye ihracat İklimi Endeksi, haziran ayında 51,1 oldu. Endeks üst üste 5’nci ayda da eşik değerin üstünde kaldı. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziran ayında eşik değer 50,0'ın üzerinde kalarak Türk imalatçılarının ihracat ikliminde iyileşmenin devam ettiğini gösterdi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin 2023 yılı haziran dönemi sonuçları belli oldu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziran ayında eşik değer 50,0'ın üzerinde kalarak Türk imalatçılarının ihracat ikliminde iyileşmenin devam ettiğini gösterdi.

Bunun yanı sıra, endeksin mayıs ayındaki 52,3 seviyesinden 51,1'e inmesi, talep şartlarındaki güçlenmenin ılımlı seyrettiğini ve beş aydır süren iyileşme döneminin minimum hızında olduğuna işaret etti.

sozcu.com’un haberine göre, Endekste eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileştiğini, 50'nin altındaki değerler ise bozulduğunu gösteriyor.

 

AVRUPA YAVAŞLADI, ORTADOĞU’YA İHRACAT ARTTI

İSO tarafından paylaşılan verilere göre Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ekonomik aktivite, imalat ve inşaat alanlarındaki küçülme ile hizmet sektöründeki büyümenin birbirini dengelemesi neticesinde haziran ayında değişim göstermedi. Öte yandan, bazı Avrupa ülkelerinde üretim düşüş kaydetti.

İşte diğer detaylar...

Haziran ayında Orta Doğu, Türk ihracatçıları için talep artışının ana kaynağı olmayı sürdürdü. Birleşik Arap Emirlikleri'nde son 10 ayın en güçlü ekonomik aktivite artışı meydana geldi. Anket çerçevesindeki ülkeler içinde en güçlü genişleme ise 2015 yılı mart ayı itibarıyla en yüksek hızda büyüyen Suudi Arabistan'da görüldü.

Katar'da da üretim güçlü biçimde yükseldi. Lübnan ise 10 seneden fazla bir süredir ilk defa büyüme sağladı. Anket çerçevesinde takip edilen bölge ekonomileri içerisinde aktivitenin daraldığı tek ülke Mısır olarak kayıtlara geçti.

 

‘GÜÇLENME EĞİLİMİN UZUN DEVAM EDİP ETMEYECEĞİ BELİRSİZ’

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi’ne yönelik değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu ifadeleri kullandı:

“Türk imalatçılarının ihracat iklimi haziranda da iyileşmeye sürmekle beraber, Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere pek çok ihracat pazarında artan yavaşlama işaretleri, dış talepteki güçlenme eğiliminin uzun süreli olup olmayacağı konusunda soru işaretleri oluşturuyor.

Öte taraftan, hiçbir yavaşlama belirtisinin görülmediği tek bölge olan Orta Doğu, dünyanın diğer bölgelerinin hız kaybettiği bir süreçte önemli bir talep kaynağı olmayı sürdürüyor.”

Türkiye Finans’tan gündeme bomba gibi düşecek haber! Müşteriler resmen sevinçten uçacak!

ASELSAN çok sayıda yüksek maaşlı personel alacak! KPSS şartı yok!

BİM’de Xiaomi robot süpürge 11 bin 499 TL’ye, tezgahaltı buzdolabı 2 bin 899 TL’ye, çift kişilik çarşaf 149 TL’ye düştü!