Ekonomi

İstanbul sanayisi olası İstanbul depremi nedeniyle taşınıyor! İlk durak belli oldu!

İstanbul Sanayi Odası, yüzde 60’ı fay hattında yer alan sanayi tesislerinin taşınması için yol haritası hazırlıyor. Şehirden kaçanların ilk durağı ise Trakya bölgesi oluyor. Artan kiralar ve yaşamanın zorlaşması yüzünden İstanbul’da barınamayan beyaz yakalıların Anadolu şehirlerine göç furyası sürerken sanayiciler de göç için hazırlığa başladı

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarası sarılmaya çalışılırken gözler büyük Marmara depremine çevrilmiş durumda. Artan kiralar ve yaşamanın zorlaşması yüzünden İstanbul’da barınamayan beyaz yakalıların Anadolu şehirlerine göç furyası sürerken sanayiciler de göç için hazırlığa başladı. Depremde büyük yıkım beklenen sanayi tesisleri göç için arayışa başlarken Trakya’da fay hattından uzak olan Kırklareli tarafında hareketlilik artıyor. Balıkesir ve İç Anadolu’da da organize sanayi bölgelerine ilgi yoğunlaşıyor. 

Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 48.7’lik dilimi, vergi gelirlerinin yüzde 48.2’lik dilimini karşılayan ve yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 62’lik dilimini barındıran İstanbul’da 7.5 şiddetinde büyük bir deprem olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. İstanbul’daki sanayi ve üretim alanlarının yüzde 60’ı ise depremin beklendiği bölgede yer alırken, olası bir depremde 300 milyar doları bulan bir zararın yanında 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmesi bekleniyor. 

İşte detaylar...

 

İSO’DAN YOL HARİTASI

Bu kayıpların yanı sıra ülkenin vergi gelirlerinin kesintiye uğraması, finansın kalbinin İstanbul’a taşınması sebebiyle finans sisteminin de çökmesi olası riskler arasında bulunuyorken, bütün bu riskler yerel yöneticileri İstanbul için acil planlara yöneltirken sanayiciler de üretim tesislerini deprem riski yüksek bölgelerden kaydırmaya başladı.  

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) gibi kurumlar depremin ilk gününden bugüne kadar üretimin İstanbul’a sıkıştırılmaması gerektiğini vurguluyor. İSO’nun 29 Mart tarihinde yapılacak aylık meclis toplantısında bu konuya ilişkin ciddi adımların atılması için isteklerini ve yol planını açıklaması bekleniyor. 

AFET MASASI KURUYORLAR

İstanbul’dan kaçış için hazırlıkların uzun zamandır devam ettiğini ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu da İstanbul’un bir tasarım merkezi durumuna gelmesinin zorunlu olduğunu belirtiyor. Tecdelioğlu, “Yurtdışından gelen müşterileri İstanbul’da ağırlar ve ürünleri gösteririz. Fakat miktarlı üretimi bu kadar dar ve riskli bir bölgeye sıkıştırmaya gerek yok ve biz hırdavatçılar olarak Balıkesir’e gitmek için çalışıyoruz” diyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, kendi tesislerini uzun zaman önce Kırklareli bölgesine taşımıştı. Bu karara depremden önce istihdam sorununun sebep olduğunu söyleyen Fayat, “İstanbul’da genç nesil fabrikalarda çalışmıyor. Biz bu yüzden Kırklareli’ne gitmiştik. Şimdi de Erzincan’da yeni parsellemeler yaptık yatırıma başlayacağız. Eskiden çok yoktu bu akım ama depremle birlikte hızlandı. Orta ve büyük ölçekli işletmeler Marmara’dan kaçmaya başladı. Küçük işletmelerin gücü yetmiyor onlar kaldı. Onlar için de ekstra teşvikler verilebilir” dedi.  

Deprem bölgesindeki çiftçiler destek bekliyor! “Bu faturaların altından kalkamayız”

Sağlık Bakanlığı 42 bin 500 personel alımı ne zaman? İşte son gelişmeler...

BİM’de çılgın Ramazan indirimleri başladı! Siyah çay 15.50 TL’ye, siyah zeytin 69.50 TL’ye, hurma 37.50 TL’ye düştü!