İstanbul Sapphire Çarşı görücüye çıktı!
İstanbul'un 8. tepesi İstanbul Sapphire Çarşı, kentin geleneksel dokusu ile modern yüzünü buluşturacak
Türkiye'nin ve Avrupa'nın “en” yüksek binası İstanbul Sapphire'in, ‘İstanbul'un yeni geleneksel çarşısı' konseptiyle tasarlanan ve kente özgü dokuyu yansıtacak olan Çarşı'sı, İstanbul'un yeni çekim merkezi olacak.
İstanbul'un yeni simgesi İstanbul Sapphire'in alışveriş merkezi “Sapphire Çarşı”, Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş ve projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Basın toplantısında konuşan Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, bir ‘en'ler ve ‘ilk'ler projesi olan İstanbul Sapphire ile gurur duyduklarını, projenin üçüncü aşaması olan Sapphire Çarşı'nın da yine bir ‘ilk ve en' olma özelliği taşıdığını belirtti. Sapphire Çarşı için İstanbul'un dokusunu, kokusunu, ruhunu, duygusunu yansıtacak bir konsept belirlediklerini ifade eden Kiler, sözlerine şöyle devam etti: “Projenin her aşamasında aklımızda İstanbul'un ve Türkiye'nin yeni simgesi olacak bir eser yaratmak vardı. Böylesine özel bir projenin içerisinde yer alan Çarşı'nın da İstanbul'a ve İstanbul Sapphire'e yakışır bir nitelikte olmasını istedik. Sapphire Çarşı, İstanbul'u İstanbul yapan öğeleri yansıtacak. Kentin sanatsal ve tarihi dokusundan faydalanarak, İstanbul temasını vurgulayan bir alışveriş ve yaşam ortamı oluşturmayı hedefliyoruz. Sapphire Çarşı'nın İstanbul'un yeni çekim merkezi olacağına, İstanbul'a değer katacağına, kente sosyal ve kültürel anlamda yeni bir soluk getireceğine inanıyoruz.”
Sapphire Çarşı'nın konseptiyle ilgili Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş şunları kaydetti: “Projeye başladığımız andan itibaren her anlamda farklı bir yaklaşım oluşturmaya çalıştık. Projenin İstanbul'a dair vaatleri ve konumlandırması konseptin de bu doğrultuda olmasını sağladı. Sapphire Çarşı; Sapphire Lezzet, Sapphire Tasarım, Sapphire Moda, Sapphire Genç, Sapphire Pazar ve Sapphire Ev&Teknoloji katlarından oluşacak. Yeni Geleneksel Çarşı olan Sapphire Çarşı'nın içerisinde yer alacak markaların, ana konsepte uygun ve özel olarak İstanbul vurgusuna sahip bir dekorasyona ve koleksiyona sahip olmasını planlıyoruz.
Sapphire Çarşı'nın konsepti oluşturulurken İstanbul'un geleneksel çarşılarından yola çıkıldı. İstanbul'un tarihsel çarşı yolculuğunda Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Karaköy, Beyoğlu, Taksim, Şişli ve Levent güzergâhının sonunda yer alan Sapphire Çarşı'nın yerli ve yabancı turistler için de ilgi çekici bir atmosfere sahip olmasını hedefliyoruz. Sapphire Çarşı 2010 yılında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.”
Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu ise şu bilgileri verdi: “İstanbul Sapphire'in yüzeyini kaplayan cam örtü yumuşak bir kıvrımla, yatay olarak binanın eteği şeklinde uzayarak cafe, bar, restorant ve dükkanların yer aldığı alanın üzerini, saçağa dönüşerek örtmekte. Doğal ışıktan optimum yararlanılan bu alan, çok katmanlı, hareketli, tek bir büyük mekan olarak algılanıyor. İstanbul'un mimari haritasında özgün bir 21. yüzyıl ürünü olan bu yapının ‘çağdaş tasarım' konseptini destekleyen AVM kurgusu, Türkiye'nin yaratıcı üretim gücünü uluslararası arenaya taşıyan isimlere kendilerini en iyi biçimde ifade edebilecekleri mimari bir zemin oluşturacak. Özgün tasarımlara ev sahipliği yapacak alışveriş ünitesinden başlayarak yükselen, Boğaz'dan kenti çevreleyen ormanlara kadar İstanbul'a 360 derece hakim manzarasını en üst katında yer alan seyir terasını tüm kentliye açan İstanbul Sapphire, kamusal alanın yenilikçi bir uzantısı olacak.”
Sapphire Tepe, İstanbul'un seyir terası olacak
Toplantıda İstanbul Sapphire'le ilgili son gelişmelere de değinen Nahit Kiler, gayrimenkul sektörü için dönüm noktası olacak bir proje meydana getirmek hedefiyle yola çıktıklarını hatırlattı. İstanbul Sapphire'in farklı mimarisi, sunduğu teknolojik ve çevreci standartlarla İstanbul'un modern simgesi olacağına inandıklarını kaydetti. Kiler, çok farklı ve sıra dışı bir yaşam alanı yaratmayı amaçladıklarını ve her geçen gün bu amaçlarına ulaştıklarını görmekten dolayı büyük mutluluk ve gurur duyduklarını belirtti. Kiler, hedeflerinin İstanbul Sapphire'i, New York'un Empire State Binası örneğinde olduğu gibi İstanbul'un modern simgesi haline getirmek olduğunu da sözlerine ekledi.
Nahit Kiler, İstanbul Sapphire'i tasarlarken kente duydukları sorumluluğu yerine getirmek amacıyla seyir terasını projelendirdiklerini de belirtti. Sapphire Tepe olarak adlandırılan ve 236. Metrede yer alan seyir terası İstanbul'un güzelliklerini kentin en yüksek noktasından izleme fırsatı sunmaya hazırlanıyor.
Sapphire Tepe'de yer alan seyir teleskoplarıyla İstanbul 360 derece seyredilebilecek. Ayrıca teleskopların içerisinde yer alan özel bir teknoloji sayesinde İstanbul'a özgü tarihi olayların (İstanbul'un fethi, gemilerin karadan yürütülmesi, vb.) canlandırmasını da seyretmek mümkün olacak.
İstanbul Sapphire bilgiler:
• İstanbul Sapphire'de tüm cepheler camla kaplı. Böylece iç mekanlar, dışta oluşturulan cam cephe yardımıyla olumsuz meteorolojik koşullardan ve sesten korunuyor. Ev sahipleri 200 metre yükseklikteki evlerinin camını açabilir, balkona çıkabilir.
• Çift cam cephe sistemi sayesinde enerjiden yüzde 25 oranında tasarruf sağlanıyor.
• Binanın 2 cephesi arasında ısı farkı olması nedeniyle doğal hava verilerek yaşayanlar için doğal bir ortam yaratılıyor.
• Rezidansların her 3 katında bir yer alan toplam 21 adet “gökbahçe” rezidans sakinlerini yeşille buluşturuyor.
• İstanbul Sapphire'de Boğaz'a nazır, 163 metre yükseklikte bulunan ve Türkiye'nin en yüksek golf antrenman sahası yer alıyor.
• İstanbul Sapphire, 261 metre yüksekliğe sahip.
• İstanbul Sapphire yüksekliği ile İstanbul'da ve Avrupa'da birinci, dünyada ise 97'nci sırada bulunuyor.
• Proje kapsamında 22 farklı tipte 180 rezidans ünitesi ve bir alışveriş merkezi bulunuyor.
• Rezidans ünitelerinin büyüklüğü 120 ila 550 metrekare arasında değişiyor.
• Proje kapsamında ofis bulunmuyor.
• Sapphire Çarşı 51.000 metrekare inşaat alanına, toplam 30.500 metrekare kiralanabilir alana sahip.
• İstanbul'un en yüksek noktasında 236 metrede yer alan Sapphire Tepe, İstanbul'un güzelliklerini kentin en yüksek noktasından seyredilebilmesi için düzenleniyor.
• İstanbul Sapphire 2007 yılında Dubai'de düzenlenen gayrimenkul sektörünün en önemli fuarlarından CityScape'te “Geleceğin Projeleri” kategorisinde ödül kazandı.
Basın toplantısından notlar
- Sapphire Çarşı'da natürel malzemeler kullanılacak. İznik çinilerine ve ahşap zeminlere yer verilecek. Tasarımlarda plastikleşmemeye ve taklide kaçmamaya özen gösterilecek.
- Avi Alkaş Sapphire Çarşı'nın ziyaretçi sayısının 8-10 milyonun altına düşmeyeceğini öngörüyor.
- Sapphire Çarşı'da büyük bir market olmayacak. Nihat Kiler “Proje ‘pazar' zihniyetiyle geliştirildiği için büyük bir market olmayacak, küçük bir Kiler Market açılacak” dedi.
- Sapphire Tepe'nin yüksekliği Çamlıca tepesinden 100 metre daha yüksek.
- Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, yabancı turistlerin sadece yüzde 15'inin Büyükdere Caddesi'ne geldiğini belirtti. Kiler, Sapphire Tepe'nin açılmasıyla birlikte turistlerin yüzde 85'inin Büyükdere Caddesi'ni ziyaret edeceğini öngörüyor.
- Murat Tabanlıoğlu “Binanın yapımında Türkiye'nin en iyi statikçisi İrfan Balioğlu ile çalıştık” dedi.
- Net kullanım alanları 120 ila 550 metrekare arasında değişen rezidansların fiyatları 1 milyon 38 bin dolardan başlıyor, 7 milyon 800 bin dolara kadar yükseliyor.
- Toplam 12 adet penthouse dairenin 4 tanesi satıldı.
www.istanbulsapphire.com
info@istanbulsapphire.com
444 5 111
Sapphire Çarşı'nın görselleri için tıklayınız
236 metre yükseklikteki Sapphire Tepe'den İstanbul'u izlemek için tıklayınız
Basın toplantısından görüntüler için tıklayınız
Nahit Kiler: "İstanbul'a gelen yabancı turistin yüzde 85'i Büyükdere Caddesi'ne gelmiyor, İstanbul Sapphire'nin seyir terasını açtıktan sonra, bu tam tersine dönecek"
Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, İstanbul'a gelen yabancı turistin yüzde 85'inin Büyükdere Caddesi'ne gelmediğini belirterek, "Bu binanın (İstanbul Sapphire) seyir terasını açtıktan sonra bu tam tersine dönecek" dedi.
Kiler, İstanbul'un "en büyük" binası İstanbul Sapphire'in alışveriş merkezi "Sapphire Çarşı"nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul Sapphire Çarşı'nın kentin geleneksel dokusu ile modern yüzünü buluşturacağını vurgulayarak, Türkiye'nin "en yüksek" binasını yaptıklarını ve bu binanın 261 metre yükseklikte olduğunu, binayı yaparken bugüne kadar Türkiye'de ve İstanbul'da hiç yapılmamış bir bina yapmak istediklerini söyledi.
Bir "en"ler ve "ilk"ler projesi olan İstanbul Sapphire ile gurur duyduklarını, projenin üçüncü aşaması olan Sapphire Çarşı'nın da yine bir "ilk ve en" olma özelliği taşıdığını ifade eden Kiler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sapphire Çarşı için İstanbul'un dokusunu, kokusunu, ruhunu, duygusunu yansıtacak bir konsept belirledik. Projenin her aşamasında aklımızda İstanbul'un ve Türkiye'nin yeni simgesi olacak bir eser yaratmak vardı. Böylesine özel bir projenin içerisinde yer alan Çarşı'nın da İstanbul'a ve İstanbul Sapphire'e yakışır bir nitelikte olmasını istedik.
Sapphire Çarşı, İstanbul'u İstanbul yapan ögeleri yansıtacak. Kentin sanatsal ve tarihi dokusundan faydalanarak, İstanbul temasını vurgulayan bir alışveriş ve yaşam ortamı oluşturmayı hedefliyoruz. Sapphire Çarşı'nın İstanbul'un yeni çekim merkezi olacağına, İstanbul'a değer katacağına, kente sosyal ve kültürel anlamda yeni bir soluk getireceğine inanıyoruz."
"ARSA HARİÇ 250 MİLYON DOLARLIK MALİYET"
Nahit Kiler, İstanbul Sapphire'i tasarlarken kente duydukları sorumluluğu yerine getirmek amacıyla seyir terasını projelendirdiklerini belirterek, Sapphire Tepe olarak adlandırılan ve 236. metrede yer alan seyir terasın İstanbul'un güzelliklerini kentin en yüksek noktasından izleme fırsatı sunacağını söyledi.
Hedeflerinin İstanbul Sapphire'i, New York'un Empire State binası örneğinde olduğu gibi kentin modern simgesi haline getirmek olduğunu belirten Kiler, şunları kaydetti:
"İstanbul'a gelen yabancı turistin yüzde 85'i Büyükdere Caddesi'ne gelmiyor. Sadece yüzde 15'i geliyor. Bu binanın (İstanbul Sapphire) seyir terasını açtıktan sonra bu tam tersine dönecek. İstanbul'a gelen yabancı ve yerli turistin yüzde 85'i mutlaka Büyükdere Caddesi'ne gelecek ve bu binaya çıkacaklar.
Bu binanın bitmesi ile birlikte 2010 yılında İstanbul'a gelen misafirler seyir terasına çıkabilecekler. İstanbul'a gelen yabancı turistin kafasında bir Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet varsa, dördüncü olarak da İstanbul Sapphire olacak. Bu da bizim İstanbul'a, İstanbul'un da bize katmış olduğu önemli bir değerdir."
Kiler, bu projenin gayrimenkul sektörü için dönüm noktası olduğunu, İstanbul Sapphire'in farklı mimarisi, sunduğu teknolojik ve çevreci standartlarla şehrin modern simgesi olacağına inandıklarını ifade etti.
"Sapphire Çarşı"nın içinde Kiler grubuna ait sadece gıda ürünleri satan küçük bir süpermarketin bulunacağını belirten Kiler, proje bittiğinde binanın bir bütün olarak arsa hariç 250 milyon dolarlık bir maliyeti olacağını bildirdi.
"İSTANBUL'A EL YAPIMI 8. TEPE EKLEMİŞ OLUYORUZ"
Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş da geçmişi geleceğe bağlamak amacıyla bir çarşı yapmak istediklerini vurgulayarak, geleneksel çarşı yapmak söylemiyle ortaya çıktıklarını ve geleneksel esnaf ile ve ticarethaneleri yaşatacak bir konsept yaratmayı arzuladıklarını, böylelikle diğer alışveriş merkezlerinden ayrışmak istediklerini söyledi.
Sapphire Çarşı'nın konseptini oluştururken plastikleşmeden ve salt taklide kaçmadan İstanbul'a atıfta bulunmak istediklerini kaydeden Alkaş, şunları ifade etti:
"Bu proje ile İstanbul'a el yapımı 8. tepe eklemiş oluyoruz. Buraya gelenler İstanbul'u seyir tepesinden seyredebilecekler. Sapphire Tepe'de yer alan seyir teleskoplarıyla İstanbul 360 derece seyredilebilecek. Ayrıca teleskopların içerisinde yer alan özel bir teknoloji sayesinde İstanbul'a özgü tarihi olayların, İstanbul'un fethi, gemilerin karadan yürütülmesi, canlandırmasını da seyretmek mümkün olacak.
Projeye başladığımız andan itibaren her anlamda farklı bir yaklaşım oluşturmaya çalıştık. Projenin İstanbul'a dair vaatleri ve konumlandırması konseptin de bu doğrultuda olmasını sağladı. Sapphire Çarşı; Sapphire Lezzet,
Sapphire Tasarım, Sapphire Moda, Sapphire Genç, Sapphire Pazar ve Sapphire Ev&Teknoloji katlarından oluşacak. Yeni geleneksel çarşı olan Sapphire Çarşı'nın içerisinde yer alacak markaların, ana konsepte uygun ve özel olarak İstanbul vurgusuna sahip bir dekorasyona ve koleksiyona sahip olmasını planlıyoruz."
Alkaş, Sapphire Çarşı'nın konseptini oluşturulurken İstanbul'un geleneksel çarşılarından yola çıkıldığını belirterek, "İstanbul'un tarihsel çarşı yolculuğunda Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Karaköy, Beyoğlu, Taksim, Şişli
ve Levent güzergahının sonunda yer alan Sapphire Çarşı'nın yerli ve yabancı turistler için de ilgi çekici bir atmosfere sahip olmasını hedefliyoruz" dedi.
2010 ŞUBAT AYINDA AÇILACAK
Sapphire Çarşı'nın 2010 yılının Şubat ayı sonuna doğru açılmasını planladıklarını kaydeden Alkaş, kiraların firma ve markalarla yapılan görüşmelerde belirleneceğini, hasılat esaslı bir kira sözleşmesi yapmayı
hedeflediklerini, İstanbul Sapphire'deki rezidansların yüzde 40'ının kiralandığını bildirdi.
Alkaş, İstanbul Sapphire'de hafta içi 2 bin 500, hafta sonu da 4 bin kişiyi ağırlamanın mümkün olacağını, yıllık ziyaretçi sayısının 8-10 milyonun altına düşmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi.
Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu da, İstanbul Sapphire'in yüzeyini kaplayan cam örtünün yumuşak bir kıvrımla, yatay olarak binanın eteği şeklinde uzayarak kafe, bar, restoran ve dükkanların yer aldığı alanın üzerini, saçağa dönüşerek örttüğünü söyledi.
Tabanlıoğlu, "Doğal ışıktan optimum yararlanılan bu alan çok katmanlı, hareketli, tek bir büyük mekan olarak algılanıyor. İstanbul'un mimari haritasında özgün bir 21. yüzyıl ürünü olan bu yapının çağdaş tasarım konseptini destekleyen AVM kurgusu, Türkiye'nin yaratıcı üretim gücünü uluslararası arenaya taşıyan isimlere kendilerini en iyi biçimde ifade edebilecekleri mimari bir zemin oluşturacak" diye konuştu.
Murat Tabanlıoğlu, İstanbul Sapphire'nin, yapılan testlerinde 8 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olduğunun görüldüğünü belirtti.
İSTANBUL SAPPHIRE
Verilen bilgiye göre, İstanbul Sapphire'de tüm cepheler camla kaplı olacak. İç mekanlar, dışta oluşturulan cam cephe yardımıyla olumsuz meteorolojik koşullardan ve sesten korunurken, ev sahipleri 200 metre yükseklikteki evlerinin camını açabilecek ve balkona çıkabilecek.
Çift cam cephe sistemi sayesinde enerjiden yüzde 25 oranında tasarruf sağlanacak binanın 2 cephesi arasında ısı farkı olması nedeniyle, doğal hava verilerek yaşayanlar için doğal bir ortam yaratılacak. Rezidansların her 3
katında bir toplam 21 adet "gökbahçe" yer alacak.
Boğaz'a nazır 163 metre yükseklikte bulunan ve Türkiye'nin en yüksek golf antrenman sahasının yer aldığı İstanbul Sapphire, 22 farklı tipte, büyüklüğü 120 ila 550 metre kare arasında değişen 180 rezidans ünitesi ve bir alışveriş merkezini kapsayacak.
Sapphire Çarşı, 51 bin metre kare inşaat alanına, toplam 30 bin 500 metre kare kiralanabilir alana sahip olacak. İstanbul Sapphire, 2007 yılında Dubai'de düzenlenen gayrimenkul sektörünün en önemli fuarlarından CityScape'te "Geleceğin Projeleri" kategorisinde ödül kazanmıştı.
A.A
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
İstanbul'un 8. tepesi Sapphire Çarşı olacak
İstanbul Sapphire'in Çarşı'sında kenti en yüksek noktasından izleme olanağı sağlanacak...
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek binası İstanbul Sapphire'in, 'İstanbul'un yeni geleneksel çarşısı' konseptiyle tasarlanan ve kente özgü dokuyu yansıtacak olan Çarşı'sının, İstanbul'un yeni çekim merkezi olması hedefleniyor. Sapphire'in alışveriş merkezi 'Sapphire Çarşı', Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş ve projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, bir 'en'ler ve 'ilk'ler projesi olan İstanbul Sapphire ile gurur duyduklarını, projenin üçüncü aşaması olan Sapphire Çarşı'nın da yine bir 'ilk ve en' olma özelliği taşıdığını belirtti. Sapphire Çarşı'nın İstanbul'un 8. tepesi olacağını belirten Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş şunları kaydetti: 'Sapphire Çarşı; Sapphire Lezzet, Sapphire Tasarım, Sapphire Moda, Sapphire Genç, Sapphire Pazar ve Sapphire Ev&Teknoloji katlarından oluşacak. Sapphire Çarşı misafirlerini 2010 yılında ağırlamaya başlayacak. Sapphire Çarşı'nın 236. metresinde, İstanbul'u kentin en yüksek noktasından izleme olanağı sağlanacak. Sapphire Tepe'de yer alan seyir teleskoplarıyla İstanbul 360 derece seyredilebilecek. Tüm cepheleri camla kaplı İstanbul Sapphire 261 metre yüksekliğiyle İstanbul'da ve Avrupa'da birinci, dünyada ise 97'nci sırada bulunuyor.
Akşam
İstanbul'a 8'inci tepe olacak 261 metreden tarih izlenecek
Avrupa'nın en yüksek binası olacak Kiler Holding'e ait 261 metrelik Sapphire'de yer alan alışveriş merkezinin konsepti geleneksel çarşılardan yola çıkarak hazırlandı.
İstanbul'un tarihi dokusunu yansıtacak Sapphire Çarşı'da büyük firmaların mağazalarının yanı sıra esnaf da olacak. Kiler Holding Başkanı Nahit Kiler, “Projenin her aşamasında aklımızda İstanbul'un ve Türkiye'nin yeni simgesini yaratmak vardı. Projenin içindeki çarşının da İstanbul'a yakışmasını istedik. Sapphire Çarşı ile İstanbul'un sanatsal ve tarihi dokusundan faydalanarak, kentin temasını vurgulayan bir alışveriş ve yaşam ortamı oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
Terasta tarih canlanacak
İstanbul Sapphire'in arsa hariç 250 milyon dolara mal olduğunu belirten Kiler Holding Başkanı Nahit Kiler şöyle konuştu: “Bu proje ile İstanbul'a el yapımı 8'nci tepeyi eklemiş oluyoruz. Projeyi tasarlarken kente duyduğumuz sorumluluğu yerine getirmek amacıyla seyir terasını da projelendirdik. Sapphire Tepe olarak adlandırdığımız bu terasta yer alan teleskoplarla İstanbul 360 derece seyredilebilecek. Ayrıca teleskopların içesinde yer alan özel bir teknoloji sayesinde Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karada yürütmesi, İstanbul'un fethi, Anadolu ve Rumeli Hisarı'ndan yapılan top atışları, Kız Kulesi'nde sepetten çıkan yılan gibi İstanbul'a özgü tarihi olayların canlandırmasını da seyretmek mümkün olacak.”
İstanbul Sapphire ile yerli ve yabancı turisleri çekeceklerini ifade eden Kiler şunları söyledi: “İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 85'i Büyükdere Caddesi'ne uğramıyor. Ben inanıyorum ki seyir terasını açtıktan sonra yüzde 85'i Büyükdere'ye gelip bu binaya çıkacak. Bize projeyi 2010'da bitirmemiz için yoğun talep geliyor. New York'a giden turist Empire State binasını unutamıyor. İstanbul'a gelen turist de Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultan Ahmet'ten sonra Sapphire'i hatırlayacak.”
Geleneksel çarşılar
Sapphire alışveriş merkezinin yönetim ve danışmanlığını üstlenen Jones Lang LaSalle Türkiye'nin Başkanı Avi Alkaş ise, Sapphire'in konumunun çarşının konseptini de belirlediğini belirterek şu bilgileri verdi: “Plastikleşmeden ve salt taklide kaçmadan İstanbul'a atıfta bulunmak istedik. İstanbul Sapphire'de yer alan alışveriş merkezinde geçmişi geleceğe bağlamak için yeni geleneksel bir çarşı yapmak istedik. Eskinin yenileştirilmesi olduğu için ‘yeni geleneksel' diyoruz. Akıllı bina konseptiyle inşa edilen bu projede gelenekseli yaşatacak bir konsepti yakalamak istedik. Sapphire Çarşı'nın konsepti oluşturulurken İstanbul'un geleneksel çarşılarından yola çıktık. Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Balık Pazarı, Çiçek Pasajı gibi İstanbul pazarlarını çağrıştıran lezzet, tasarım, moda, genç, pazar ve ev&teknoloji katlarını oluşturduk. Sapphire Çarşı'da yer alacak markalar, ana konsepte uygun İstanbul vurgusuna sahip olacak.”
Hürriyet
‘İstanbul'a 8. tepeyi yaptık, turistler terasa koşacak'
Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, İstanbul'a gelen yabancı turistin yüzde 85'inin alışveriş merkezlerinin sıralandığı Büyükdere Caddesi'ne uğramadığını belirterek, “İstanbul'a gelen yabancı turistin sadece yüzde 15'i Büyükdere'ye geliyor. Sapphire'in seyir terasını açtıktan sonra bu durum tersine dönecek. Yabancı ve yerli turistin yüzde 85'i mutlaka bu binaya çıkacak” dedi.
Kiler, 261 metreyle Türkiye'nin en yüksek binası olan Sapphire'in alışveriş merkezi “Sapphire Çarşı” için bir tanıtım toplantısı düzenledi.
Sapphire Çarşı'nın İstanbul'un geleneksel dokusuyla modern yüzünü buluşturacağını söyleyen Kiler, “Sapphire Çarşı için İstanbul'un dokusunu, kokusunu, ruhunu, duygusunu yansıtacak” dedi.
Sapphire Tepe olarak adlandırdıkları ve 236. metrede yer alan seyir terası sayesinde gökdelenin New York'un Empire State binası örneğinde olduğu gibi kentin modern simgesi haline geleceğini söyleyen Kiler, proje bittiğinde binanın arsa hariç 250 milyon dolarlık maliyeti olacağını belirtti.
Dürbünle tarih izlenecek
Sapphire Çarşı'nın konseptiyle ilgili danışmanlık yapan Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş da burada geçmişi geleceğe bağlamak istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bu projeyle İstanbul'a el yapımı 8. tepeyi eklemiş oluyoruz. Sapphire Tepe'de yer alan seyir dürbünüyle İstanbul 360 derece seyredilebilecek. Ayrıca dürbünlerin içerisinde yer alan özel bir teknoloji sayesinde İstanbul'a özgü tarihi olayların, İstanbul'un fethi, gemilerin karadan yürütülmesi, canlandırmasını da seyretmek mümkün olacak. Sapphire Çarşı; Lezzet, Tasarım, Moda, Genç, Pazar ve Ev&Teknoloji katlarından oluşacak. Bir katta Türkiye'nin dünyada ses getirmeye başlayan tasarımcılarının dükkânlarını toplamak istiyoruz. Binada Galata köprüsünün korkulukları bile dekoratif olarak kullanılacak.”
8 milyon dolara daire
Sapphire Çarşı'nın Şubat 2010'da açılmasını planladıklarını kaydeden Alkaş, Sapphire'deki rezidansların ise yüzde 40'ının satıldığını söyledi. Binada en küçük 147 metrekarelik 1 + 1 daireler 1 milyon dolardan başlıyor. En pahalılar ise 7 milyon 800 bin dolarlık, 480 metrekaresi daire, kalanı bahçe olan 757 metrekarelik daireler.
Türkiye'nin en yüksek golf antrenman sahasının da yer aldığı İstanbul Sapphire, 22 farklı tipte 180 rezidans ünitesi ve bir alışveriş merkezini kapsıyor. Sapphire Çarşı ise 30 bin 500 metrekare kiralanabilir alana sahip olacak.
Milliyet
En yüksek bina inşaatı bitti, İstanbul artık gökyüzüne 100 metre daha yakın
236 metreyle Avrupa'nın ve İstanbul'un en yüksek gökdeleni olan Kiler Grubu'na ait Sapphire'in inşaatı bitti. İstanbul'un gökyüzüne en yakın noktası Çamlıca Tepesi'nden 100 metre daha yüksek olan 54 katlı bina, arsa payı hariç 250 milyon dolara mal oldu.
Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün izin verdiği en üst limit olduğu için binayı 236 metre boyunda inşa ettiklerini belirterek, "İzin verselerdi daha yükseğini yapardım." dedi. Sapphire, zeminin altındaki 43 metrelik kısmıyla da Türkiye'nin en derindeki binası. Bodrum katların altısı otoparka ayrılırken dört katı alışveriş merkezi olarak planlandı. Zemin ve üzerindeki 6 katla birlikte 10 katlık bölüm alışveriş merkezi olarak kiralanacak. 'Sapphire Çarşı' adı verilen katlar şubat ayında faaliyete geçecek. Mağazaların seçiminden ve kiralanmasından Jones Lan Lasalle'nin Türkiye başkanı Avi Alkaş sorumlu. Alkaş, çarşı konsepti ile hayata geçirecekleri mağazalar için görüşmelere başladıklarını söyledi. Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu ise, gökdelenin 8 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini belirterek, "Depremde teras katındaki bir hamile kadın bile çocuğunu düşürmeden sarsıntıyı atlatabilecek." diye konuştu. İnce işçiliği devam eden gökdelende rezidans tipi 180 konutun yüzde 40'ı satılırken, mağazalar kiraya verilmeye başladı.
Sapphire, şehrin seyir terasına sahip ilk binası özelliğini taşırken, yılda en az 8 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. İstanbul'un 360 derece açıyla görülebildiği 54. kattaki teras katında restoran da yer alacak. İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 85'inin Levent'i görmediğini belirten Avi Alkaş, "Sapphire'in terasıyla bu oran tersine dönecek, tur operatörleri ve turist rehberleri terası açmamızı bekliyor." dedi.
Gökdelenin terası parayla gezilecek
AVRUPA'NIN ve Türkiye'nin en yüksek binası, dünyada ise 97. sırada.
TERAS katının yüksekliği 236 metre, çatıdaki antenle birlikte binanın yere mesafesi 265 metre.
43 METRE de yerin altında kullanılabilir katlara sahip olan gökdelenin dipten uzunluğu ise 307 metre.
ASANSÖRLE zemin kattan 54. kata bir dakikada çıkılıyor.
REZİDANSLARIN baktığı ortak bölümler ile balkonları ağaçlar ve çiçeklerle süslendi. Bu bölümlere verilen doğal hava sayesinde bitkiler yaşayabiliyor. Gökdelenin içinde 21 adet gökbahçe bulunuyor. 54. KATTAKİ seyir terası ücretli gezilebilecek.
İbrahim Balta/Zaman
Sapphire, Empire State gibi turist ağırlayacak
Nahit Kiler, Sapphire'i New York'un simgesi Empire State Binası gibi simge yapmak istediklerini söyledi
Kler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, İstanbul'a gelen yabancı turistin yüzde 85'inin Büyükdere Caddesi'ne gelmediğini belirterek, “İstanbul Sapphire'in seyir terasını açtıktan sonra bu tam tersine dönecek'' dedi. Kiler, İstanbul'un ‘en büyük' binası İstanbul Sapphire'in alışveriş merkezi ‘Sapphire Çarşı'nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, hedeflerinin İstanbul Sapphire'i, New York'un Empire State binası örneğinde olduğu gibi kentin modern simgesi haline getirmek olduğunu belirtti. Kiler, şunları kaydetti: “İstanbul'a gelen yabancı turistin yüzde 85'i Büyükdere Caddesi'ne gelmiyor. İstanbul Sapphire'in seyir terasını açtıktan sonra bu tam tersine dönecek. İstanbul'a gelen yabancı ve yerli turistin yüzde 85'i mutlaka Büyükdere Caddesi'ne gelecek ve bu binaya çıkacak. Turistin kafasında bir Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet varsa, dördüncü olarak da İstanbul Sapphire olacak.”
MALİYET 250 MİLYON DOLAR
Kiler, proje bittiğinde binanın bir bütün olarak arsa hariç 250 milyon dolarlık bir maliyeti olacağını bildirdi. Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş da Sapphire Çarşı'nın konseptini oluştururken plastikleşmeden ve salt taklide kaçmadan İstanbul'a atıfta bulunmak istediklerini kaydetti. Alkaş, şunları ifade etti: “Projeye başladığımız andan itibaren her anlamda farklı bir yaklaşım oluşturmaya çalıştık. Projenin İstanbul'a dair vaatleri ve konumlandırması konseptin de bu doğrultuda olmasını sağladı. Sapphire Çarşı; Sapphire Lezzet, Sapphire Tasarım, Sapphire Moda, Sapphire Genç, Sapphire Pazar ve Sapphire Ev&Teknoloji katlarından oluşacak” dedi.
10 milyon ziyaretçi gelir
Sapphire Çarşı'nın 2010 Şubat ayı sonuna doğru açılmasını planladıklarını kaydeden Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, kiraların firma ve markalarla yapılan görüşmelerde belirleneceğini, hasılat esaslı kira sözleşmesi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Alkaş, İstanbul Sapphire'de hafta içi 2 bin 500, hafta sonu da 4 bin kişiyi ağırlamanın mümkün olacağını, yıllık ziyaretçi sayısının 8-10 milyonun altına düşmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi.
Star
Büyükdere ‘geleneksel çarşı' konseptiyle alışverişe açılacak
Avrupa'nın ve Türkiye'nin en yüksek binasını inşa eden Kiler Holding, 236 metreden günde 4 bin kişiyle 360 derece İstanbul'u seyrettirecek, yabancıları da alışveriş için Büyükdere Caddesi'ne çekecek. İstanbul Sapphire projesinde bir ‘seyir terası' hazırlayarak burası turistlerin ziyaretine açmaya hazırlanan Kiler, alt katta ‘Sapphire Çarşı' adını verdiği alışveriş mekanıyla da Kapalıçarşı tadında alışveriş yaptıracak.
Şubat ayında devreye girmesi beklenen ‘Çarşı'da kiralamalara başladıklarını aktaran Jones Lang Lasalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, buraya yılda minumum 8- 10 milyon ziyaretçi beklediklerini ifade etti. Beyoğlu'ndaki kitapçıdan Mısır Çarşı'sının baharatçısına kadar İstanbul'un geleneksel dokusunu yansıtacak bir mağaza karmasının yapılacağı ‘Çarşı' da 140 ünite bulunacak. Çarşı, “Lezzet, Tasarım, Moda, Genç, Pazar, Eve&Teknoloji” olmak üzere her katta farklı bir konsepti taşıyacak.
Vatan
Sapphire, seyir terasıyla yeni turizm merkezi olacak
Kiler Holding'in inşa ettiği, Türkiye'nin en yüksek binası (261 metre) olma özelliğine sahip İstanbul Sapphire, 236'ıncı metredeki seyir terasında yapacağı aktivitelerle İstanbul'a gelen turistlerin çekim merkezi olmayı hedefliyor.
İstanbul'a gelen turistlerin genellikle Sultanahmet gibi tarihi yerleri gezdiğini, ancak yüzde 15'inin Sapphire'in yer aldığı Büyükdere Caddesi'ne uğradığını belirten Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, "Sapphire'in seyir terasına koyacağımız teleskop ile İstanbul'a panaromik bir bakış imkânı sunulacak. Ayrıca teleskoptan bakınca tarihi olayların mizansen olarak izlenebileceği bir çalışma içindeyiz. Restoran ve diğer projeler de tamamlanınca, gelecek yıldan itibaren Büyükdere'ye turistlerin yüzde 85'ini çekeceğiz. Bu konuya ilişkin görüştüğümüz tur operatörleri de bir an önce projeyi bitirmemizi bekliyor" dedi.
İlklere imza atıldı
Kiler Holding, dün düzenlediği basın toplantısı ile İstanbul Sapphire'de açılacak olan "Sapphire Çarşı" adlı alışveriş merkezinin tanıtımını yaptı. Toplantıda konuşan Nahit Kiler, arsa bedeli hariç toplam 250 milyon dolara mal olacak Sapphire'in birçok yeniliğe imza atacağını söyledi. Sapphire'de Türkiye'nin en yüksek golf antrenman sahası ve 200 metre yüksekte bahçesi olan daireler gibi ilklere imza attıklarını anlatan Kiler, yeni gelişmelerle binayı İstanbul'un "Empire State"i haline getireceklerini vurguladı. Sapphire'in alışveriş merkeziyle de farklı olmak istediklerine dikkat çeken Kiler, son teknoloji ile donatılan binada İstanbul'un geleneksel tadlarını buluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Kiler, rezidans ve ofis katlarının yüzde 40'ının kiralandığını, alışveriş merkezi için kiralama işlemlerine ise yeni başladıklarını kaydetti.
Sapphire Çarşı'nın konsept danışmanı Jones Lang LaSalle ve Türkiye Başkanı Avi Alkaş ise rezidans ve ofis katlarının yanında zeminin altındaki 6 kattan oluşacak alışveriş merkezinin İstanbul temalı olacağını anlattı. Alkaş, "Sapphire Çarşı, Lezzet, Tasarım, Moda, Genç, Pazar ve Ev ve Teknoloji katlarından oluşacak. Balık Pazarı, Mısır Çarşısı'nı yansıtan esnaflara da yer vereceğiz. Toplam 140 mağaza olacak" dedi. Alkaş, yıllık ziyaretçi sayısının ise 8-10 milyonun altına düşmeyeceğini tahmin ettiğini belirtti.
Referans
Türkiye'nin en yüksek binasına AVM yerine İstanbul çarşıları kurulacak
Türkiye'nin en yüksek binası Sapphire, alışveriş merkezini farklı bir konseptle hayata geçiriyor. 'Sapphire Çarşı'da diğer AVM'lerden farklı olarak Mısır Çarşısı, Balık Pazarı ve Çiçek Pasajı gibi İstanbul'un tarihi mekânları canlandırılacak. Çarşı'nın tasarımı Galata ve Beyoğlu sokaklarına benzeyecek
İnşaatına 2006 yılında başlanan ve 2010 yazında tamamlanması planlanan Türkiye'nin en yüksek binası Sapphire, ‘İstanbul'un yeni geleneksel çarşısı' konseptiyle alışveriş merkezleri arasında öne çıkmayı hedefliyor. 236 metre yüksekliğindeki Sapphire'in giriş katlarında yer alacak ‘Çarşı'da Mısır Çarşısı, Balık Pazarı ve Çiçek Pasajı gibi İstanbul'un tarihi mekânları modern yorumlarıyla yeniden canlandırılacak.
Çarşı'nın tasarımında Galata'nın tarihi dokusundan ve Beyoğlu'nun sokaklarından esinlenilecek. Mekânın aydınlatması, duvarları ve kullanılan mobilyalar nostaljik bir ortam yaratacak. Sapphire Çarşı'da Bahar Korçan, Atıl Kutoğlu ve Arzu Kaprol gibi tasarımcılar için de özel alanlar olacak.
‘Esnafı yaşatacağız'
İstanbul'un sekizinci tepesi olarak hayata geçirdikleri Sapphire'de bir çok ilke imza attıklarını vurgulayan Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Sapphire'in alışveriş merkezinde de farklı bir konsept yarattıklarını söyledi. Kiler, ‘Çarşı' adıyla duyurdukları alışveriş merkezinde, 140 mağaza planladıklarını belirterek, “Burada büyük marketler olmayacak. Sadece Kiler küçük bir marketle hizmet verecek. Onun dışında bakkal, şarküteri, kasap, manav gibi onlarca esnaf bulunacak. Hipermarketlerle esnafa zarar vermek istemiyoruz. Ayrıca sinema da olmayacak” diye konuştu. Kiler, Sapphire'in arsa hariç toplam 250 milyon dolara mal olacağını da ifade etti.
‘Terasıyla öne çıkacak'
Sapphire Çarşı projesinin danışmanlığını ve yönetimini üstlenen Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş da, konsepti yaratırken çok düşündüklerini belirterek, “Türkiye'de 300'e yakın, İstanbul'da ise 73 AVM var. Kurabiye kalıbı misali benzer bir AVM yaratmak istemedik. Çarşı konseptini oluşturduk” dedi. İstanbul'un tarihi dokusunu yansıtacak çarşı konseptinin yanı sıra Sapphire'in 236 metre yükseklikteki ‘seyir terası'yla da öne çıkacağını kaydeden Alkaş, şöyle devam etti: “İstanbul'da seyir terası önemli bir eksiklikti. Şubat ayında ‘Çarşı' ile birlikte hizmete açmayı planlıyoruz. 150 kişi kapasiteli seyir terasında dürbünlerle 360 derecelik İstanbul manzarası izlenebilecek. Seyir terasının giriş ücreti yüksek olmayacak. Galata Kulesi'ne hafta sonu 2 bin 500 kişi çıkıyor. Seyir terasında ise, hafta sonları 4 bin kişiyi ağırlamayı hedefliyoruz.”
‘8'lik depreme dayanıklı'
Ayrıca terasın işletmesi için bir restoranla anlaşmak üzere olduklarının da altını çizen Alkaş, mekânın geceleri gece kulübü olarak kullanılabileceğini ifade etti.
Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu ise, Sapphire'in yüksekliğine karşın narin bir yapıda olduğunu belirterek, yapılan testlerle 8 şiddetinde depreme dayanıklı olduğunun ölçüldüğünü de sözlerine ekledi.
Çarşı ve ‘seyir terası' turistleri çekecek
Yapılan bir araştırmaya göre, İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 85'inin Büyükdere Caddesi'ne uğramadığını belirten Nahit Kiler, Sapphire'in ‘Çarşı'sı ve seyir terasıyla turistleri bu bölgeye çekeceklerini söyledi. Kiler, bu anlamda ‘İstanbul 2010 Kültür Başkenti' projesine büyük katkı sağlayacaklarını da vurgulayarak, artık turistlerin aklında Ayasofya, Sultanahmet gibi tarihi yerlerin yanında Sapphire'in de kalacağını belirtti. Sapphire ile daha turistik oynayacaklarını vurgulayan Kiler, “Çarşı'ya yılda 8-10 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. Zaten bu rakam mağazaların yüzünü güldürmeye yeter” dedi.
Yüzde 40'ı satıldı
Sapphire'de 22 farklı tipte 177 daire bulunuyor. 1+1 daireler 1 milyon dolardan başlarken, 750 metrekarelik bahçeli dairelerin fiyatları 7.8 milyon dolara kadar çıkıyor. Verilen bilgiye göre, dairelerin yüzde 40'ı satılırken, en çok talep 1+1 ve 2+1 tipi dairelere. 750 metrekarelik dairelerden dört tane satıldığı da belirtilirken, kattaki dairelerin birleştirilmesiyle oluşturulan 15 milyon dolar civarındaki dairelerden de bir tane satıldığı ifade edildi.
Radikal