İstanbul-Selanik hızlı tren çalışmaları bu yıl başlayacak!
Ulaştırma Bakanı Yıldırım: İstanbul'dan Edirne'ye kadar yüksek hızlı tren yapımını bu yıl başlatacağız. Yunanistan tarafı da çalışmaları başlatırsa birkaç yıla proje tamamlanır.
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları Toplantısı'na katıldı. Yıldırım, önceki gece Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeğinde Başbakan Davutoğlu'nun "Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz" sözünün hatırlatılmasıyla şöyle dedi: "Biz İstanbul'dan Edirne'ye kadar yüksek hızlı tren yapımını bu sene başlatacağız. Bu, bahsedilen projenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Avrupa Birliği Ortaklık Öncesi Katılım Fonları'nı kullanmak suretiyle Yunanistan'da da devamı yapılınca bahsedilen proje gerçekleşmiş olacak. Bizde zaten belirli bir aşamaya geldi. Benzer şekilde Yunanistan tarafı da bu çalışmaları başlatırsa ümit ederim birkaç sene içerisinde bu proje de tamamlanmış olur. Ve böylece Türk-Yunan dostluğunun bir göstergesi olarak da bu hat devreye girmiş olur."
Şaşılacak bir ücret değil
"3.Köprü'yü devletin bütçesinden yapmıyoruz, bunun bir maliyeti var" diyen Bakan Yıldırım, burada şaşırılacak veya yadırganacak bir şey olmadığını dile getirdi.
3.Köprü'yle Avrupa'ya geçiş
BAKAN Yıldırım, Anadolu, Kafkasya, Orta Asya ve hatta Çin'in batısına kadar olan bölgenin gelecekte hem taşımacılık hem ticaret hem turizm bakımından çok daha önemli hale geleceğini belirterek, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi'ni tamamlayacağız, 2016 sonu itibarıyla burada trenleri yürütmüş olacağız. Çin'den kalkan bir tren Hazar'ı, Bakü-Tiflis-Kars'ı geçerek Anadolu topraklarına, orandan da Marmaray'dan Balkanlar'a ve Avrupa'nın batısına kadar kesintisiz gidebilecek" dedi.
Akşam
Bu haber Haber Expres'te şöyle yer aldı:
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ile Selanik arasındaki feribot seferleri için Yunanistan'dan 4 şirketin çalışma yaptığını, seferlerin nisan ayında başlamasını umut ettiklerini söyledi
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dün İzmir'de tarihi bir buluşma gerçekleştirdiğini, burada iş birliği konusunda somut adımlar atıldığını, iş dünyasına da ortaklıkların canlandırılması çağrısı yapıldığını belirtti.
Başbakan Davutoğlu'nun iki ülke arasındaki ticaret hacmini 6 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmak için kendilerine görev verdiğini ifade eden Demirtaş, planlarının hazır olduğunu, ilk etapta Atina ve İzmir'de ihraç ürünleri fuarları açacaklarını, sektörel bazda iş heyetleri için alım programları düzenleyeceklerini aktardı.
İki ülke başbakanının yaptığı görüşmede hava yolu, deniz yolu ve hızlı tren bağlantıları kurulması noktasında da kararlı mesajlar verildiğine işaret eden Demirtaş, İzmir ile Atina ve Selanik arasındaki uçak seferlerinin sıklaştırılması için çalışma yapacaklarını dile getirdi.
Ege'yi ilgilendiren diğer bir konunun ise İzmir-Selanik feribot seferleri olduğuna işaret eden Demirtaş, şu bilgileri verdi:
"Selanik Limanı ve İzmir Limanı ile görüşmeleri devam ettiriyoruz. Selanik Belediye Başkanı ile de geçen ay görüştük. Selanik kenti de seferleri çok istiyor. İki ülkenin başbakanları da istiyor. Biz artık küçük detaylar üzerinde çalışıyoruz. Nisan ayıyla birlikte umut ediyorum ki denizden Selanik, İzmir'e bağlanacak. Selanik, Kuzey Yunanistan'ın giriş kapısı, Makedonya'ya açılan şehir, otoyol ve demir yoluyla Balkanlar ve Avrupa'ya bağlantı noktası. İzmir ile Selanik arasındaki bağlantı, İzmir'i aynı zamanda Avrupa'ya bağlayacaktır."
İzmir ile Selanik arasında gönül bağının bulunduğunu, birçok ailenin kökenlerinin Batı Trakya'da olduğunu dile getiren Demirtaş, hattın kurulması halinde birçok insanın tarihini hatırlamak için Selanik bağlantısını kullanabileceğini söyledi.
Ticari ve turistik potansiyeli nedeniyle İzmir-Selanik hattının büyük potansiyelinin bulunduğunu anlatan Demirtaş, "Dört Yunan firması var istekli olan. Bu firmaların takıldığı nokta, liman ücretleri ve olabilirse yakıt desteğinin verilmesi. Hat oturuncaya kadar, 6 ay için yakıt desteği sağlanırsa seferlerin kesintisiz sürmesi sağlanabilir, gemicilik şirketleri rahatlıkla bu sefere girebilir. Bu seferlerin başlaması bir umut olacak. Hayalimiz Ege'yi seferlerle dantel gibi örmek" diye konuştu.
Turizm ve ulaştırmada ortak projeler
Demirtaş, haziran ayı sonunda vizelerin kalkması halinde ticaret ve turizmde iki ülke arasında çok farklı hedeflerin konuşulacağını, gelecekte daha fazla Türk-Yunan ortaklığının daha fazla sektörde görülebileceğine inandığını kaydetti.
Enerji, balıkçılık, ticaret ve gıda sektörlerinde ikili yatırımları başlayabileceğini ancak en fazla gelişimin ulaşım ve turizm alanında yaşanacağını tahmin ettiklerini dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İtalyanlar kruvaziyer turizminde lider. Tüm büyük gemiler İtalyan. Bir Türk veya Yunan kruvaziyer gemisi yok. Neden Türk Yunan ortak bir kruvaziyer şirketinin gemileri Ege'de, Akdeniz'de dolaşmasın. Fırsatlar çok, bunları değerlendirmek bizim işimiz. Politikacılar, yolumuzu açtı. Herkesin artık odağında Yunan pazarı olmalı."
Ekrem Demirtaş, Türk-Yunan ortaklığıyla bir kruvaziyer turizm şirketi kurulması için de girişim yapacaklarını sözlerine ekledi.
Haber Expres
Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
İzmir’de gerçekleşen Türk-Yunan Zirvesi iş dünyasına umut verdi. Zirvede atılan en somut adımlardan biri ise İzmir-Selanik arasında feribot seferleri başlatılması için anlaşma imzalanması oldu. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, seferlerin Nisan’da başlayacağını söyledi
İzmir'de Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile iki ülkeden 22 bakanın katılımıyla gerçekleştirilen Türk-Yunan Zirvesi İzmir'e büyük moral verdi. Zirvenin İzmir için ilk somut getirisi ise, İzmir- Selanik feribot seferlerinin başlatılması için anlaşma imzalanması oldu. Anlaşmaya göre, İzmir-Selanik hattında haftanın 3 günü feribot seferi gerçekleştirilecek. Başlangıçta araç ve yolcu taşıyan Yunanistan'a ait tek gemi olacak. Avrupa'ya İzmir Limanı'ndan çıkıp karayoluyla Kapıkule'den giden TIR'lar feribot seferleriyle yakıt ve zamandan tasarruf sağlayacak. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, seferlerin Nisan'da başlamasını umut ettiklerini söyledi.
İki şehrin kaderi birleşecek
İTO'nun önceki akşam başarılı üyeleri için düzenlediği ödül törenine Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile birlikte katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu günlerde yazdığım bir kitabın önemli bir bölümü Selanik'le ilgili. Selanik hinterlandı Avrupa'ya, Balkanlar'a açılan bir liman. İzmir de Asya'ya açılan açılan en büyük liman. Şimdi bu iki şehrin kaderini birleştirmenin vakti geldi. Bugün aldığımız kararla feribot seferleri başlayacak. İzmir'e gelen Yunan malları, İzmir üzerinden hızlı trenle Hazar'a kadar gidebilecek. Otoyollarla Asya'nın derinliğine gidebilecek. İzmir'den Selanik'e ulaşacak, Asya derinliğinden gelen mallar da Avrupa içine gidebilecek" dedi.
Nisan'da başlayacak
İki ülke Başbakanının yaptığı görüşmede hava yolu, deniz yolu ve hızlı tren bağlantıları kurulması noktasında kararlı mesajlar verildiğine işaret eden İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da, İzmir ile Atina ve Selanik arasındaki uçak seferlerinin sıklaştırılması için çalışma yapacaklarını dile getirdi. "Selanik kenti de feribot seferlerini çok istiyor" diyen Demirtaş, "Nisan ayıyla birlikte umut ediyorum ki denizden Selanik, İzmir'e bağlanacak" diye konuştu.
İzmir'le Selanik arasında gönül bağı olduğunu, birçok ailenin kökenlerinin Batı Trakya'da olduğunu dile getiren Demirtaş, bu hatla birçok insanın tarihini hatırlamak için Selanik bağlantı kurabileceğini söyledi. Ticari ve turistik potansiyeli nedeniyle İzmir- Selanik hattının büyük potansiyeli olduğunu anlatan Demirtaş, "İstekli olan 4 Yunan firması var. Bu firmaların takıldığı nokta, liman ücretleri ve olabilirse yakıt desteği verilmesi. Hat oturuncaya kadar, 6 ay için yakıt desteği sağlanırsa seferlerin kesintisiz sürmesi sağlanabilir" diye konuştu. Demirtaş, Haziran sonunda vizelerin kalkması halinde ticaret ve turizmde iki ülke arasında çok farklı hedeflerin konuşulacağını, gelecekte daha fazla Türk-Yunan ortaklığı görülebileceğine inandığını kaydetti.
İYİ NİYET PROTOKOLÜ İMZALANDI
İzmir'deki zirvede İzmir ve Selanik limanları, 'kardeş liman' ilan edildi ve feribot seferlerinin başlaması için iyi niyet protokolü imzalandı. Anlaşmanın detayları şöyle:
İzmir ve Selanik arasında araç ve yolcu taşıyan 'ropax' denen gemi işletilecek. Gemi, Yunanistan'a ait olacak.
10 araba, 40 TIR ve 300 yolcu kapasiteli olan gemi haftanın 3 günü sefer yapacak.
Yolculuk 255 mil, yaklaşık 10 saat sürecek.
Gemi ücreti kişi başı 70 Euro, araç 80 Euro, TIR ise 500 Euro olacak.
Feribot seferleri iki ülke arasındaki ticareti artıracak.
Feribot seferlerinin iki ülke arasındaki bavul ticaretini de artırması bekleniyor. Seferler iki ülke arasında yılda 1 milyonu aşkın turist geçişi sağlayacak. Turistler, İzmir'den Selanik'e gidip tek gece kalıp dönebilecek.
İZMİR VE ATİNA'DA FUAR
Demirtaş, "Başbakanımız, bize odalar olarak karşılıklı ticaretin 10 milyar dolara çıkarılması görevini verdi. Planlarımız hazır. İlk etapta Atina ve İzmir'de ihraç ürünleri fuarı açacağız, sektörel bazda iş heyetleri için alım programları düzenleyeceğiz. Biz zaten 25 yıldır bunun için çalışıyoruz, bundan sonra daha da şevk ile çalışacağız" dedi.
Haber Yeni Şafak gazetesinde şu şekilde yer aldı;
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları Toplantısı'na katıldı. Yıldırım, önceki gece Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeğinde Başbakan Davutoğlu'nun "Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz" sözünün hatırlatılmasıyla şöyle dedi: "Biz İstanbul'dan Edirne'ye kadar yüksek hızlı tren yapımını bu sene başlatacağız. Bu, bahsedilen projenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Avrupa Birliği Ortaklık Öncesi Katılım Fonları'nı kullanmak suretiyle Yunanistan'da da devamı yapılınca bahsedilen proje gerçekleşmiş olacak. Bizde zaten belirli bir aşamaya geldi. Benzer şekilde Yunanistan tarafı da bu çalışmaları başlatırsa ümit ederim birkaç sene içerisinde bu proje de tamamlanmış olur. Ve böylece Türk-Yunan dostluğunun bir göstergesi olarak da bu hat devreye girmiş olur."
Yeni Şafak