Yeni Şirketler

İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın fiyatı 6'ya katlandı

Emlak Konut GYO'nun üzerine 180 metreye kadar AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın ihalesine beklenmedik bir artış yaşandı

Emlak Konut GYO'nun üzerine 180 metreye kadar AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın ihalesine beklenmedik bir artış yaşandı. İhaleye tek başına giren Kuruluş İnşaat-Precast Beton-Doğu İnşaat Ortak girişimi, ilk oturumda verdiği arsa fiyatını 6'ya, kuruma vereceği payı da 8'e katladı. Emlak Konut GYO, son dönemde peş peşe düzenlediği AVM ve ticaret merkezi arsası ihaleleri ile dikkat çekiyor. Henüz ihale aşamasında olan ticaret merkezlerinin etrafındaki arsalar ani bir yükselişle değerini katlıyor.

Bunun son örneği Sultangazi arsanın ihalesinde yaşandı. Emlak Konut'un ihalesine katılan Kuruluş İnşaat-Precast Beton-Doğu İnşaat ortak girişimi, ilk oturumda verdiği arsa fiyatını tam altı kat yükselterek 100 milyon TL'den 600 milyon TL'ye çıkardı. Kuruma vereceği  payı da 8'e katlayan ortam girişim, ilk oturumda sunduğu 20 milyon TL'lik teklifi ikinci oturumda 162 milyon TL'ye çıkardı.

Emlak Konut'un ihaleye çıkardığı Sultangazi'de arsa 166 bin 692 metrekare büyüklükte. İmar planlarına ve verilen izinlere göre arsa üzerine 180 metre yüksekliğe kadar AVM ve ticaret merkezi yapılabilecek. Özel koşullu ticaret alanı imarına sahip olan arsanın 2.20 emsal değeri var. Arsa üzerine 366 bin 722 metrekare inşaat yapılabilecek.

Üzerine 180 metre yüksekliğe kadar yapı izni olan ticaret merkezinin plan notlarında arsaya iş merkezleri, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağaza, alışveriş merkezleri, otel, motel, rezidans, konut, konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu, kültürel tesisler, lokanta, yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonla sahip binalar yapılabileceği yazılı.

Finans Merkezi'de fiyatı ikiye katladı

Emlak Konut GYO'nun Finans Merkezi'ne yapılması planlanan ticaret merkezi projesinde de benzer bir artış yaşandı. Ümraniye Site Mahallesi'ndeki 20 bin 714 metrekare büyüklükteki arsa için 1 Temmuz'daki ikinci oturumda rakamlar, dikkat çekecek kadar yükseldi. Emlak Konut GYO'nun kendine bağlı kurumu olan Emlak Pazarlama ile ortağı Yeni Sarp İnşaat, rekor bir yükselişle arsaya ikinci oturumda 164 milyon TL teklif etti. Kuruma vereceği payı da ilk oturumda 31 milyon 875 bin TL olan belirleyen ortak girişim, ikinci oturumda bu payı yaklaşık ikiye katlayarak 61 milyon 500 bin TL'ye yükseltti.

51 bin metrekare AVM

20 bin 714 metrekarelik arsa, 2.5 emsal değere sahip olduğundan 51 bin 786 metrekare inşaat iznine sahip. Plan notlarına göre arsada alışveriş merkezi,  sosyal ve kültürel tesis, otel ve hastane gibi birimler yapılabilecek.

Fiyatı daha kesinleşmedi

Emlak Konut GYO'nun, Başakşehir Kayabaşı'ndaki ihalesinin ilk oturumu da 1 Temmuz'da gerçekleştirildi. Küçükçekmece Başakşehir Kayabaşı'ndaki 24 bin 532 metrekarelik ticaret imarına sahip arsa için düzenlenen ihaleye, Makro İnşaat ve Başyapı İnşaat olmak üzere sadece iki şirket katıldı. Arsa ve üzerinde geliştireceği projenin değerini 55 milyon TL olarak öngören Başyapı, bu rakamdan Emlak Konut'a ise 15 milyon 400 bin TL teklif etti. Diğer şirket Makro İnşaat'ın rakamları ise 50 milyon TL ve 15 milyon TL olarak şekillenirken, açık artırma ve pazarlık sürecinin netleşeceği ikinci oturum için Emlak Konut'un tarih vermesi bekleniyor.

    İsim           arsa büyüklüğü/m²       inşaat alanı/m²         biçilen değer/TL 
                                                                                      emlak konut Payı/TL

Sultangazi      166.692 366.722             600 milyon            162 milyon
Ümraniye        20.714  51.786              164milyon              61milyon 500 bin
Başakşehir      24.532                     36.798  55 milyon       15 milyon 400 bin