07 / 05 / 2024

İstanbul Sultangazi ihalesi iptal edildi!

İstanbul Sultangazi ihalesi iptal edildi!

Emlak Konut GYO, üzerine 180 metreye kadar yükselebilecek AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın ihalesini iptal etti



Emlak Konut GYO, üzerine 180 metreye kadar yükselebilecek AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın ihalesini iptal etti. Kurum tarafından yapılarn yazılı açıklamada iptalin gerekçesi açıklanmadı.

Emlak Konut GYO'nun üzerine 180 metreye kadar AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın ihalesinde beklenmedik bir artış yaşanmıştı. İhaleye tek başına giren Kuruluş İnşaat-Precast Beton-Doğu İnşaat Ortak girişimi, ilk oturumda verdiği arsa fiyatını 6'ya, kuruma vereceği payı da 8'e katlamıştı. 

İhaleye katılan Kuruluş İnşaat-Precast Beton-Doğu İnşaat ortak girişimi, ilk oturumda verdiği arsa fiyatını tam altı kat yükselterek 100 milyon TL'den ikinci oturumda 600 milyon TL'ye çıkarmıştı. Kuruma vereceği  payı da 8'e katlayan ortam girişim, ilk oturumda sunduğu 20 milyon TL'lik teklifi ikinci oturumda 162 milyon TL'ye çıkarmıştı.

Emlak Konut'un ihaleye çıkardığı Sultangazi'de arsa 166 bin 692 metrekare büyüklükte. İmar planlarına ve verilen izinlere göre arsa üzerine 180 metre yüksekliğe kadar AVM ve ticaret merkezi yapılabilecek. Özel koşullu ticaret alanı imarına sahip olan arsanın 2.20 emsal değeri var. Arsa üzerine 366 bin 722 metrekare inşaat yapılabilecek.

Üzerine 180 metre yüksekliğe kadar yapı izni olan ticaret merkezinin plan notlarında arsaya iş merkezleri, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağaza, alışveriş merkezleri, otel, motel, rezidans, konut, konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu, kültürel tesisler, lokanta, yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonla sahip binalar yapılabileceği yazılı.
Hüseyin BELİBAĞLI/emlakkulisi.com

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler...

Fiyatı 6’ya katladı ama iptalden kurtulamadı

Emlak Konut GYO, üzerine 180 metreye kadar yükselebilecek AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın ihalesini arsanın gerçek değerini bulmadığı için ihalenin iptal etti
Emlak Konut GYO'nun üzerine 180 metreye kadar yükselebilecek AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler'deki arsanın ihalesindeki fiyat artışı da, ihalenin iptali de beklenmedik bir şekilde gerçekleşti. İhaleye tek başına giren Kuruluş İnşaat-Precast Beton-Doğu İnşaat Ortak girişimi, ilk oturumda verdiği arsa fiyatını ikinci oturumda 6'ya, kuruma vereceği payı da 8'e katlamasına rağmen ihaleyi iptalden kurtaramadı.
Emlak Konut'un ihalesine katılan Kuruluş İnşaat-Precast Beton-Doğu İnşaat ortak girişimi, ilk oturumda verdiği arsa fiyatını tam altı kat yükselterek 100 milyon TL'den 600 milyon TL'ye çıkarmıştı. Kuruma vereceği  payı da 8'e katlayan ortam girişim, ilk oturumda sunduğu 20 milyon TL'lik teklifi ikinci oturumda 162 milyon TL'ye çıkarmıştı. Tüm bu artışa rağmen Emlak Konut GYO’nun ihale komisyonundan çıkan karar iptal yönünde oldu.
 
İhaleye çıkardığı arsa 166 bin 692 metrekare büyüklükte. İmar planlarına ve verilen izinlere göre arsa üzerine 180 metre yüksekliğe kadar AVM ve ticaret merkezi yapılabilecek. Özel koşullu ticaret alanı imarına sahip olan arsanın 2.20 emsal değeri var. Arsa üzerine 366 bin 722 metrekare inşaat yapılabilecek.
 
Üzerine 180 metre yüksekliğe kadar yapı izni olan ticaret merkezinin plan notlarında arsaya iş merkezleri, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağaza, alışveriş merkezleri, otel, motel, rezidans, konut, konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu, kültürel tesisler, lokanta, yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonlara sahip binalar yapılabileceği yazılı.
 
Finans Merkezi'de fiyatı ikiye katlamıştı
Yapılan açıklamalarda Emlak Konut’un “değerini bulmadığı” gerekçesiyle ihale iptal etmesi, akıllara başka ihalelerde de iptallerin yaşanabileceğini getirdi. Emlak Konut GYO'nun kısa bir süre önce gerçekleştirdiği Finans Merkezi’ne yapılması planlanan AVM ve ticaret merkezi ihalesinde de benzer bir artış yanmış ve Ümraniye Site Mahallesi'ndeki 20 bin 714 metrekare büyüklükteki arsa için 1 Temmuz'daki ikinci oturumda rakamlar, dikkat çekecek kadar yükselmişti. Emlak Konut GYO'nun kendine bağlı kurumu olan Emlak Pazarlama ile ortağı Yeni Sarp İnşaat, rekor bir yükselişle arsaya ikinci oturumda 164 milyon TL teklif etmişti. Kuruma vereceği payı da ilk oturumda 31 milyon 875 bin TL olan belirleyen ortak girişim, ikinci oturumda bu payı yaklaşık ikiye katlayarak 61 milyon 500 bin TL'ye yükseltmişti.
 
Kayabaşı da beklemede
Bir başka ticaret merkezi arsası olan Başakşehir Kayabaşı’ndaki Emlak Konut GYO'nun 24 bin 532 metrekarelik arsasında da fiyatlar ikiye katlanmıştı. İhaleye katılan Makro İnşaat ve Başyapı ik tekliflerini artırmış ve Markı İnşaat arsa değerini 100 milyon TL’ye, kuruma teklif edilen rakamı da 32 milyon TL’ye çıkmıştı. Bu artışları göz ardı etmeyen Emlak Konut, ihalede iptal yolunu seçerek arsanın değerini artırmayı planlıyor.
 
600 milyon verip kaybedenler
İptal edilen ihalenin tarafı olan Kuruluş İnşaat, Precast Beton ve Doğu İnşaat birbirinden ilginç portrelere sahip.
Kuruluş İnşaat
Kuruluş İnşaat’ın patronu İbrahim Çağlar, İstanbul Ticaret Odası’nda meclis başkanlığını yürütüyor. MÜSİAD’ın da kurucu ortağı olan Çağlar, İBB’nin konut şirketi Kiptaş'ın kentsel dönüşüm planlarına dahil edilen Koç Grubu'na ait İstanbul Zeytinburnu'nda Veliefendi Hipodromu'nun komşusu eski Bozkurt Mensucat Fabrikası'nın arazisine yapılacak konut projesini TİM Başkan Vekili Ulubaş'ın şirketi Ankaralı YDA ile birlikte yapacak.
Precast Beton
Biat Holding kuruluşu olan Precast Beton, çelik imalatı konusunda Komak Makine ile faaliyetlerini sürdürüyor. 1995 yılında Tekirdağ-Muratlı'da 36 bin metrekare açık, 3 bin 400 metrekare kapalı alan olarak kurulan Precast Beton, hazır prefabrik yapı elemanları üretiyor. Precast, hazır beton tesisi, hazır beton taşıyıcısı, mikserli kamyonları ve 36 metre betonu basabilen pompa kamyonları ile Trakya bölgesinde, sektöründeki en modern tesislerinin başında geliyor.
Doğu İnşaat
Ertur Mühendislik ile birlikte Emlak Konut’un Halkalı 4. etap arsa ihalesine giren Doğu İnşaat 204 bin metrekare büyüklüğündeki arsa için ilk oturumda 700 milyon TL, ikinci oturumda da 885 milyon TL arsa fiyatı teklif etmişti. Doğu İnşaat aynı zamanda Ortaköy’de yapılan ve 'Yeşil Proje' olarak bilinen One&Ortaköy’ün de sahibi. 98 konuttan oluşan projenin çatısında 2 bin 600 metrekare yeşil alan ve açık yüzme havuzu bulunuyor.
Emlakkulisi


Geri Dön