01 / 05 / 2024

İstanbul Tasarım Bienali'nin ikincisi 18 Ekim 2014'te başlayacak!

İstanbul Tasarım Bienali'nin ikincisi 18 Ekim 2014'te başlayacak!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilki 2012 yılında düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali'nin ikincisi 18 Ekim-14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek. Tasarımcılar, size ihtiyacımız var...



Bir yandan geçmişe sıkı sıkıya bağlı kalıp diğer yandan onu yeniden yorumlayan ve bu sırada yeni bir gelecek hayal eden tüm tasarımcıları 2. İstanbul Tasarım Bienali'ne davet eden küratör Zoë Ryan, açık çağrı yaptı: “Tasarımcılar, size ihtiyacımız var!”


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilki 2012 yılında düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali'nin ikincisi 18 Ekim-14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek. 2. İstanbul Tasarım Bienali'nin teması dün Karaköy FerahFeza'da yapılan basın toplantısında açıklandı. Toplantı, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın müjdesiyle başladı: “Etkinliğimizin erişilebilirliğini artırmak ve mümkün olduğu kadar çok kişiye temas etmesini sağlamak amacıyla önümüzdeki yıl İstanbul Tasarım Bienali'ni ücretsiz yapacağız.”


    2. İstanbul Tasarım Bienali küratörü Zoë Ryan ve yardımcı küratörü Meredith Carruthers, bienalin başlığını ‘Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil' olarak açıkladı. Bienalin temel sorusu da ‘Şu anda gelecek nedir?' olarak belirlendi. Tasarımcıları, tarih boyunca üretilen manifestolardan ilham almaya ve onlar üzerine yeniden düşünmeye davet eden küratör, geleceği hayal ederken gündelik gerçekliklere yaslanabilen projelere yer vermek istediğinin altını çizdi.


    “Neredeyiz? Bunu ancak nereden geldiğimize ve nereye gittiğimize bakarak anlayabiliriz. Gelecek ne olacak? Tasarımın geleceğe etkisi ne olacak? Modern bir tasarım manifestosu nasıl olmalı? Büyük değişimlerden geçtiğimiz şu zaman diliminde gerçekten cesur projelere ihtiyacımız var. Tasarımcılar, size ihtiyacımız var!” diyen küratör, projeleri iki aşamalı bir çağrı yoluyla seçeceğini ve yeni sipariş ve çalışmalara öncelik vereceğini duyurdu.


    Büyük iddiaların ve yüksek seslerin altını çizmekle yetinmekten ziyade; tasarımın rolünü sorgulayan ve konuya çok çeşitli bakış açılarından, kuşaklardan ve yerlerden bakan manifestoların peşine düşmeyi hedefleyen bienalin bu defaki en büyük derdi, etkileşimi ve katılımı teşvik etmek. Bu nedenle 2. İstanbul Tasarım Bienali'ne katılmak isteyen herkes; imge, animasyon, video, grafik, diyagram ve/veya metin formunda, ama bu formlarla sınırlı da olmayan manifestolarını, 1 Şubat 2014 tarihine kadar İKSV'ye gönderebilecek. Hatta ihmal edilmiş bir tasarım konusu olduğunu düşünenler bunu ekiple paylaşabilecek.


    Bienalin mekanları henüz belirlenmiş değil ama küratör; şehri projeler, konuşmalar, atölye çalışmaları, yayınlar ve eylemler için olduğu kadar online inisiyatifler oluşturmak için de dinamik bir uzam olarak kullanmayı planlıyor. Sergilerin yanı sıra akademi programı, atölye çalışmaları, tasarım yürüyüşleri, film kuşağı, seminer ve paneller gibi çeşitli etkinliklerle şehri sarması beklenen 2. İstanbul Tasarım Bienali –şimdilik- kentsel tasarım (şehir ve bölge planlama), mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, moda ve tekstil tasarımı ile yeni medya tasarımı gibi başlıca disiplinleri kapsıyor. Ayrıntılı bilgi, başvuru ve öneriler için: tasarimbienali.iksv.org


Zaman Gazetesi 


Geri Dön