Eğitim

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden Kurtköy'e 2 milyarlık dev teknopark!

İstanbul Ticaret Üniversitesi Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İTO işbirliğiyle Kurtköy'de teknopark kuruyor. Teknopark İstanbul'da, bin şirket 30 bin kişiyi istihdam edecek

Üniversite mezunlarının iş hayatında zaman kaybetmeden değer yaratmaları, özel ve kamu sektöründe öncelikli hedeflerden biri. Profesyonel olarak iş hayatına atılmanın yoğun rekabet yarattığından yola çıkılarak, "genç patronlar" yetiştirmeye odaklanan üniversitelerin sayısı hızla artıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin de önceliklerinden biri girişimci mezunlarıyla iş hayatında adından söz ettirmek. Üniversite, bir girişimci yetiştirme merkezi olma yolunda ilerliyor. 11'inci kuruluş yılını kutlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, öğrenci sayısı 5 bin 700'ü aşan kurumdan değer yaratan öğrenciler mezun etmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

MİLYAR $'lık YATIRIM
İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Kurtköy'de Türkiye'nin en büyük Avrupa'nın sayılı teknoparklarından birini inşa ediyor. 2 milyon 500 bin metre karelik alana kurulan Teknopark'ın proje çalışmaları, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ana ortaklığında yürütülüyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. ile Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş'nin de ortaklar arasında yer aldığı Teknopark'ın tamamlanması için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Teknopark İstanbul projesi kapsamında, bine yakın firmanın 30 bin nitelikli personeliyle 7 milyar dolarlık ciro yaratması hedefleniyor.

42 bin basılı, 80 bin elektronik kitap
İstanbul Ticaret Üniversitesi geleneksel ve teknolojik anlamda geniş bir kütüphaneye sahip. Burada 42 bin basılı 80 bin elektronik olmak üzere 122 bin kitap bulunuyor. Ayrıca 19 erişime açık veri tabanı da yer alıyor. Kütüphanede ULAKBİM tarafından listelenen Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri dergileri düzenli olarak yayınlanıyor.

Yeni fakülte yolda
Üniversitede en yakın zamanda Uygulamalı Birimler Fakültesi kurmak üzere çalışmalar yürütülüyor. Bu fakülte bünyesinde, iş dünyasının ihtiyacı olan alanlarda bölümler açılması planlanıyor. Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde ise altı yüksek lisans ve iki doktora programı hizmete girecek. Sürekli Eğitim Merkezi ihtiyaca göre mezunlar yetiştiriyor.

AB destekli girişimcilik projesi

Prof Dr. Nazım Ekren, öğrencilere girişimciliği öğretmek için farklı projeler araştırarak uyguladıklarını anlatıyor. Ekren, 8 ülkenin katıldığı AB destekli "Girişimciliği Öğrenme Projesi"nde yer alan iki üniversiteden biri olduklarını belirterek, KOSGEB destekli 60 saatlik sertifikalı girişimcilik kursları başlattıklarını ifade ediyor. Bu kapsamda KOSGEB-İTİCÜ-SEKTÖR işbirliği ile kurulacak Teknoloji Merkezi'yle (TEK-MER) genç girişimcilerin projelerini finanse edeceklerinin altını çizen Ekren, "Bu amaçla Küçükyalı kampusunu genç girişimciler için tasarladık. Erasmus'la 12 ülkedeki 19 üniversiteyle 30 anlaşma yaptık. Gençler kendi dallarında girişimci kimliğiyle mezun oluyor" diyor.

YAŞAR ÖZAY/Sabah