Genel

İstanbul, Türkiye'nin sit alanı fakiri çıktı!

Osmanlı ve Bizans İmparatorluklarına yüzlerce yıl başkentlik yapmış İstanbulun, yalnızca 176 sit alanına sahip olduğu ortaya çıktı. Bu rakam Türkiyedeki toplam 11 bin 377 sit alanının yalnızca yüzde 1.5ine karşılık geliyor

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye genelindeki sit alanlarına ilişkin ayrıntılı bir istatistik yayınladı. Buna göre Türkiyede 11 bin 377 sit alanı bulunuyor. En çok sit alanı İzmirde, en azı ise Hakkride. İzmirdeki toplam 805 sit alanından 40ı arkeolojik tarihi, 35i kentsel, 295i doğal, 29u tarihi, 7si kentsel arkeolojik alan. Avrupa ve Asyanın buluştuğu noktadaki İstanbula ilişkin rakamlar ise şaşırtıcı.

İstanbul, Türkiyedeki sit alanı sıralamasında 19. Dünyanın en çok turist çeken 34. kenti olan İstanbulda ilan edilmiş sit alanının sayısı yalnızca 176. Bunların 90ı, jeolojik devirlerle tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle korunması gereken yerler olarak bilinen doğal sit alanı. İnsanoğlunun bıraktığı tarihsel kanıt ise 45 rakamıyla sınırlı.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ BİRİNCİ SIRADA

Sit alanları bölgesel olarak değerlendirildiğinde ise İç Anadolu Bölgesi öne çıkıyor. Türkiyedeki toplam sit alanlarının yaklaşık dörtte biri bu bölgede bulunuyor. 2 bin 896 sit alanına sahip bölgeyi, az bir farkla Ege izliyor.


Refika Karabacak / HABERTÜRK