Kent Haberleri

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde inşaat mı başlıyor?

Geçtiğimiz haftalarda boşaltılmasına karar verilen İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde inşaat yapılması gündeme geldi.


Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiği için geçtiğimiz haftalarda boşaltılmasına karar verilen İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde şimdi de inşaat yapılması gündemde...

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, her inşaat öncesinde proje hazırlamak için çıkarılan “aplikasyon krokisi” işlemini, botanik bahçesinde yapmak isteyen İstanbul Müftülüğünün yaptığı izin başvurusuna İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün onay verdiği ortaya çıktı.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, müftülüğün botanik bahçesinde yapmayı planladığı projeyi açıklamasını istedi.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne bağlı Botanik Bahçesi, Atatürk'ün daveti üzerine Türkiye'ye sığınan Prof. Dr. Alfred Heilbronn öncülüğünde 1935'te kuruldu. 17 dönümlük arazi üzerinde 3 bin 500'den fazla endemik türe ev sahipliği yapan Botanik Bahçesi'nin 14 bin 878 metrekarelik kısmı 2015'te tartışmalı bir şekilde müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildi. Taşınma işlemi için Biyoloji Bölümü için yapılan yeni binanın inşaatının tamamlanması beklenecekti. Fakat inşaatın bitmemesine karşın geçtiğimiz haftalarda fakültenin tahliye edilmesi için harekete geçildi. Tepkiler üzerine İstanbul Üniversitesi, botanik bahçesinde sadece binaların boşaltılacağını bahçenin eğitim amaçlı kullanılmaya devam edeceğini açıklandı fakat İÜ ve İstanbul Müftülüğü arasında yapılan bir yazışma fakültenin boşalttığı binalar için yeni bir projenin yani botanik bahçesinin ortasında bir inşaat faaliyetinin planlandığını ortaya çıkardı.

APLİKASYON KROKİSİ ÇIKARILIYOR

Belgeye göre İstanbul İl Müftülüğü, botanik bahçesinin aplikasyon krokisinin çıkarılması için 25 Kasım 2017'de İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'na izin başvurusu gerçekleştirdi. Aplikasyon krokisi, inşaat öncesinde projelendirme için parselin sınırlarını belirlemek üzere çıkarılan bir belge. Yani inşaat projesinin ilk adımı oluyor. Müftülük başvurusunda, Fatih Demirtaş Mahallesi 494 ada 22 parselde yapılacak olan çalışmalara esas olmak üzere lisanslı harita kadastro mühendislik bürosu yetkililerine gerekli çalışma izninin verilmesi talebinde bulunuldu. İÜ Rektörlüğü tarafından 7 Kasım 2017'de verilen yanıtta, parselde çalışma yapılmasında sakınca olmadığı belirtilerek talep uygun bulundu. Edinilen bilgilere göre Botanik Bahçesi'nde birkaç gündür zemin etüt çalışmaları başlamış durumda.

PROJENİN DETAYLARI AÇIKLANSIN

Botanik bahçesini yok edecek süreci TBMM gündemine taşıyan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca konuyla ilgili olarak bir soru önergesi verdi. Karaca, 83 yıllık Cumhuriyet mirası olan, yılda 15 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapan Botanik Bahçesi'nin, anabilim dalı ve laboratuvarlarının bütünlüğünün bozulmadan tüm alanın mevcut haliyle korunması gerektiğini dile getirerek tahliyenin durdurulmasını istedi. Karaca, Botanik Bahçesi içindeki eski fakülte binalarına ilişkin inşaat projesini iddialarını da gündeme getirerek “Parselin 14 bin 878 metrekarelik bölümünde planlanan bir proje bulunmakta mıdır? Planlanmakta ise bu proje için ısrarla bu alanın seçilmiş olmasının gerekçeleri nedir? Planlanan proje varsa projeyle ilgili bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa proje detayları nelerdir?” sorularını sordu.

CUMHURBAŞKANI DANIŞMANINA ÖZEL BİLGİLENDİRME

Karaca, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“İstanbul Üniversitesi Rektörü gelecekte planlanan çalışmalarla ilgili olarak 16 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı'nın bir danışmanına Botanik Bahçesi'ni gezdirmiş ve bilgilendirme yapmış mıdır? Bilgi verildiği iddia edilen Cumhurbaşkanı danışmanı kimdir ve sunulan rapor ve bilgilendirmeyi kamuoyuna açıklamayı düşünmekte midir? Yetkin ve deneyimli kadroların olmadığı Botanik Bahçesi'ne gelen ziyaretçiler ve araştırmacılara doğru ve etkin bilgilendirmenin yapılamayacak olması göz önünde bulundurulmuş mudur?”