28 / 04 / 2024

İstanbul Valiliği açıkladı! Kış lastiği zorunluluğu bu yıl için 25 Kasım 2023'e çekildi

İstanbul Valiliği açıkladı! Kış lastiği zorunluluğu bu yıl için 25 Kasım 2023'e çekildi

İstanbul Valiliği tarafından daha önce duyurusu gerçekleştirilen açıklama kapsamında, 1 Aralık'ta ticari araçlar için başlayacak kış lastiği zorunluluğunun 25 Kasım 2023'e çekildiğini kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...



İstanbul Valiliği, meteorolojik veriler kapsamında, ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu bu yıl için 25 Kasım 2023 tarihine çekildiğini açıkladı. Meteoroloji tarafından belirtilen tahminlerkapsamında pazar günü İstanbul'da kar yağışı görülebileceği kaydedildi. Son dakika haberi olarak açıklanan şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliği ile sorunsuz seyahat için gereken kış lastiği uygulaması öne çekildiği duyuruldu. Bu kapsamda kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması, 1 Nisan 2024 tarihinde ise sona erecek.

HANGİ ARAÇLAR TAKMAK ZORUNDA?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemeleri kapsamında 25 Kasım 2023 ile 1 Nisan 2024 tarihleri arasında tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanımı zorunluluğu bulunuyor. Özel otomobiller için ise yasal zorunluluk olmasa da kış lastiği kullanımı öneriliyor. 

KIŞ LASTİĞİ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Kış lastiğinin özelliği, yapısal olarak lastiğin sayesinde kış lastikleri yedi derecenin altındaki hava durumlarında sertleşme yapmıyor. Buna göre, tutunma özelliği de mevcut. Kuru yollardan ıslak ve kaygan yollara geçişte aracın kayma ve dolayısı kaza yapma riskini de azaltıyor.

İstanbul Valiliği açıkladı! Kış lastiği zorunluluğu bu yıl için 25 Kasım 2023 e çekildi

KIŞ LASTİĞİ İLE KAR LASTİĞİ ARASINDAKİ FARK NEDİR? 

Bir kere "kar lastiği" diye bir lastik yok, "kış lastiği" var. Yaz lastiklerinin gece-gündüz hava sıcaklığı ortalamasının artı 7 derecenin üstünde olması durumunda, kış lastiklerinin ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalamasının artı 7 derecenin altında olması halinde kullanılması gerekiyor. 

KIŞ LASTİĞİ NEDEN ÖNEMLİ?

Özellikle Kasım-Nisan ayları arasında değişken hava ve yol koşullarında aracın dengeli ve güvenli hareket etmesini sağlar. Kış lastikleri, özel olarak geliştirilmiş tasarımı ve hamuru ile en düşük hava sıcaklıklarında bile yumuşaklığını ve dayanıklılığını korur.

KIŞ LASTİĞİ YAĞMURDA İŞE YARAR MI?

Kış lastiklerinin sırt bölgesinde bulunan kanallar sayesinde daha çok kılcal yapılara sahip bir lastik olma özelliğini taşımaktadır. Tam da bu sebeple karlı bir zeminde kış lastikleri yolda daha sağlam bir tutuş sağlamakta.. Öte yandan, kılcal kanallar yağmurlu havalarda su tahliyesi görevi de görüyor.

4 mevsim lastiği kış lastiği yerine geçer mi? Kış lastiği iki tane takılır mı?

Kar döndü! Sürücüler kış lastiği arıyor! Koçtaş oto malzemeleri ne kadar? İşte 30 Ocak 2023 fiyat listesi…

 


Geri Dön