İstanbul ve Münih'te kiralar ve konut fiyatları ne kadar? İstanbul'da mı barınmak mı daha zor, Münih'te mi?
Almanya’nın en pahalı şehri Münih’te ev fiyatları 5 yılda yüzde 48, İstanbul’da ise yüzde 773 yükseldi. Tartışmalar benzer ama oranlar arasında resmen uçurum görülüyor. İstanbul’da 'barınmak' bir kriz haline gelmiş durumda. İşte o rakamlar...
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde “barınma” bir insan hakkı şeklinde bulunuyor. Fakat, megakent İstanbul’da barınmak artık bir kriz şekline geldi. Kira bedelleri alıp başlarını giderken; konut sahibi olmak isteyen beyaz yakalılar dahil, orta ve alt gelir grubunun hayal bile edemeyeceği noktaya erişti.
Benzer tartışmalar geçtiğimiz aylarda da Almanya'da gündeme geldi. Gazete Duvar'dan Hazal Ocak'ın haberine göre; İstanbul’da 2018-2023 yılları arasında kiralar yüzde 891, ev fiyatları ise yüzde 773 yükselmiş. Almanya’nın en pahalı şehri Münih’te ise aynı yıllarda konut fiyatları yüzde 48 artış göstermiş durumda.
"Barınma" İstanbul’da büyük bir kesim için artık mümkün olamayacak hake geldi denebilir. Artan kira bedelleri ve konut fiyatları karşısında deprem tehlikesi içeren güvensiz ve eski evlerde bile barınmak artık çok zor. Birçok kişi kira bedellerinin daha düşük olduğu küçük şehirlere göç etmek zorunda kaldı.
Benzer tartışmalar aslında Rusya-Ukrayna savaşından sonra artan göçle beraber pek çok ülkede görüldü. Bunlardan biri olan Almanya’nın başkenti Berlin ve pahalılığıyla ünlü Münih gibi büyük kentlerde son senelerde kiraların yükselmesi bir sorun haline geldi. Pek çok kişi "Küçük şehirlerde bütçene uygun ev bulabiliyorsun ancak Berlin ve Münih’te artık bütçeni yükseltsen de konut bulmak imkansız" diyor.
Türkiye’den Almanya’ya iş bularak gelen kişilerin ev arayışının aylarca sürebildiği belirtiliyor.
TÜRKİYE-ALMANYA KONUT VE KİRA BEDELLERİ KARŞILAŞTIRMASI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce’nin İstanbul’daki satılık konut fiyatlarıyla Barcelona’yı karşılaştıran verileri geçtiğimiz günlerde gündem oldu. Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Şile ve Bakırköy'deki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona'da bir bölge hariç, diğer tüm bölgelerden daha pahalı hale gelmiş.
Reidin’in Türkiye Konut Fiyat Endeksi’ne göre; 2018-2023 yılları arasında satılık konut fiyatları yüzde 773.43, kiralık konut fiyatları ise yüzde 891.67 yükselmiş. Endeksa’nın verilerine göre de temmuz ayında İstanbul’da aylık ortalama kira bedelleri 23 bin 372 TL. Satılık konut ortalaması ise 4 milyon 500 bin TL seviyesinde.
Aynı tarihlerde Almanya’nın Statista Araştırma Departmanı’nın verilerine göre son yıllarda büyük ve orta ölçekli şehirlerde, özellikle yaşam alanlarının kısıtlı olması sebebiyle, kira bedelleri oldukça yükselmiş.
Rakamlara, göre örneğin Rostock'ta kiralar 2017 ve 2022'ye kıyasla yaklaşık yüzde 37 artmış. 2024'te en yüksek daire kiralama fiyatları ise metrekare cinsinden şu şekilde:
Münih’te metrekare başına 21.81 Avro, Berlin’de metrekare başına 18.69 Avro, Frankfurt’ta ise metrekare başına 18.31 Avro. Yani Münih’te 60 metrekarelik bir konut için aylık kira ortalama 1308 Avro, Berlin’de 1098 Avro, Frankfurt’ta ise 1098 Avro denginde oluyor.
ALMANYA'DA KREDİ FAİZLERİ YÜKSEK DEĞİL
Konut satış fiyatlarına bakıldığında aynı tarihler içerisinde ev fiyatları ortalama yüzde 48.61 yükselmiş. Fakat Almanya'da konut kredisi kullanmak çok yaygın ve kredi faizleri uzun yıllara bölünmesine karşın Türkiye’deki kadar yüksek değil. Genelde ailelerin ödeme gücü kapsamında kredi sunuluyor.
Konut satış fiyatlarına en pahalı üç şehir bazında bakarsak en pahalı şehir olan Münih’te 2018 senesinde metrekare fiyatı 7 bin 359 Avro iken bu rakam 2023 yılında metrekare başına 10 bin 936 Avro’ya çıkmış. Aynı senelerde Stuttgart’ta metrekaresi 5 bin 327 Avro olan ev fiyatları metrekaresi 7 bin 748 Avro’ya yükselmiş. Listede üçüncü sırada yer alan Frankfurt’ta ise metrekaresi 4 bin 779 olan fiyatlar, 7 bin 627 Avro'ya ulaşmış durumda.
Dr. Buğra Gökce de geçtiğimiz sene İstanbul’da yüksek kira ve deprem riski nedeniyle büyük bir sorun haline dönüşen konut piyasası ile ilgili şehirde 450 bin ile 750 bin marjında boş konut olduğuna dikkat çekmişti. Gökce, boş evlerin; konut erişimini kısıtlayan ve konut piyasasını dengesizleştiren önemli bir faktör olduğunu belirtmişti.
Enflasyonun kontrol edilemez bir duruma geldiği, fiyat algılarının yitirildiği ve alınan gıda ürünlerinin bile fiyatının günden güne değiştiği bir ortamda bu kadar boş konut varken barınma hakkı da kağıt üstünde kalmış oluyor
Evde bakım maaşı alanlara 9.077 TL müjdesi geldi. 1 şart varsa sonra resmiyet kazanır.