Kent Haberleri

İstanbul yaşam maliyetinde 185'inci sıraya yerleşti! Megakent 227 şehir arasında expat çalışanlar için cazibeli konumda!

Mercer, Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını tek tek açıkladı. İstanbul yaşam maliyetinde, 227 şehir arasında 185'inci sıraya yerleşti. İşte ayrıntılar... Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehber olan Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, 5 kıtada 227 şehirde yapıldı

Firmaların değişen işgücünün sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri amacıyla çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer, Yaşam Maliyeti Araştırması’nın verilerini duyurdu. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehber olan Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, 5 kıtada 227 şehirde yapıldı.

Yaşam Maliyeti Araştırması, işverenlerin kur dalgalanmalarını takip etmelerine ve tüm faaliyet yerlerinde mal, hizmet ve konaklama üzerindeki enflasyona ve deflasyona sebep olan baskıları değerlendirmelerine imkan sunuyor. 

Bu sene Hong Kong en pahalı şehir olarak listenin başına yerleşirken, geçen seneye göre 6 sıra yükselen Singapur 2’inci sırada yer aldı. Zürih ise bir basamak düştü ve en pahalı üçüncü şehir olarak açıklandı. Uluslararası çalışanlar için dünyanın en ucuz şehri ise 227’inci sırada bulunan İslamabad oldu.

Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu şirketlere rehber olan Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, 5 kıtada 227 şehirde yapıldı.

İstanbul yaşam maliyetinde 185'inci sıraya yerleşti! Megakent 227 şehir arasında expat çalışanlar için cazibeli konumda! 

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olacak şekilde 200'ü aşkın kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2023'ün en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyetinin en düşük olduğu şehri ise İslamabad olarak belirlendi. 

2022 yılını şekillendiren ekonomik faktörler, 2023'te mobil iş gücünü etkilemeyi sürdürüyor. Yıllardır dünyanın en pahalı şehri olan Hong Kong bu sene de ilk sıraya yerleşirken, Üçüncü sırada yer alan Zürih, uluslararası çalışanlar için Avrupa'nın en maliyetli şehri olmayı sürdürüyor. 

Cenevre 4, Basel 5’inci sıraya yerleşirken, geçtiğimiz seneye göre bir basamak yükselen New York 6’ıncı sırada oldu. 

Araştırmaya göre; Bern 7’inci, Tel Aviv 8’inci, Kopenhag 9’uncu ve Nassau ise 10’uncu sıraya yerleşti. Uluslararası çalışanlar için dünyanın en ucuz şehri ise 227’inci sırada bulunan İslamabad oldu. 226’ıncı sıraya yerleşen Karaçi ve 225’inci sıradaki Havana diğer ucuz şehirler şeklinde belirlendi. 

İstanbul ise araştırmada 185'inci sırada yer aldı. 

En pahalı şehirler arasında 5 Avrupa şehri var 

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçlarına göre; Zürih, Cenevre, Basel, Bern ve Kopenhag 2023 yılında expat çalışanlar için dünyanın en pahalı lokasyonları arasında ilk on arasındaki 5 Avrupa şehri olarak belirlendi. Bu şehirlerin 4'ü İsviçre'de yer alıyor. 

Avrupa’nın diğer pahalı şehirleri arasında Londra 17’inci, Viyana 25’inci, Amsterdam 28’inci, geçen seneye göre 27 basamak yükselen Prag 33’üncü ve Helsinki 34’üncü sırada oldu. Paris ise 35’inci sıradaki yerini bu sene de korudu ve Fransa şehirlerinin en pahalısı oldu. Paris'i, 92’uncu sıradaki Lyon ve 121’inci sıradaki Toulouse takip etti. 37’inci sırada yer alan Berlin, Almanya’nın en pahalı şehri olurken, onu 38’inci sıradaki Münih ve 48’inci sıradaki Frankfurt izledi. Hamburg 62’inci, Stuttgart 69’uncu, Düsseldorf 74’üncü, Leipzig 91’inci ve Nürnberg 96’ıncı olarak Almanya’nın en ucuz şehirleri şeklinde kaydedildi. 

Bu sene iki sıra düşüş gösteren Dublin 51’inci sıraya yerleşirken, Milan 49’uncu ve Roma 59’uncu sırada oldu. Hollanda bir şehri Lahey ise 46’ıncı sıraya yerleşirken; Oslo 33 basamak yükselerek 60’ıncı oldu, Lizbon da 117’inci sıraya yerleşti. 2022 yılına göre artış gösteren Barselona 75’inci ve Madrid 83’üncü sırada yer alırken, Stockholm ise 95’inci sırada oldu.

2022 yılında dünya ekonomisini şekillendiren temel faktörlerin expat çalışanların uluslararası görevlerini etkilemeyi sürdürdüğünün altını çizen Mercer Türkiye CEO’su Dinçer Güleyin, konuya ilişkin açıklamasında "Rusya-Ukrayna krizi ve COVID-19 varyantlarının ortaya çıkmasının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, birçok ekonomi hala bu olayların etkisi altında. Agresif para politikaları ve sıklaşan finansal koşullar, bu yıl birçok ekonomide gelir artışının yavaşlamasına ve işsizliğin artırmasına neden olabilir" ifadelerine yer verdi. 

Pek çok ülkede borç seviyelerinin de yüksek seyrettiğine değinen Dinçer Güleyin, açıklamasında "Enflasyon ve döviz kuru dalgalanmaları da uluslararası mobil çalışanların ücretlerini ve birikimlerini doğrudan etkiliyor. Son COVID-19 salgını ve dünya çapındaki siyasi gerilimler, uzaktan çalışmanın yaygın olarak kullanılmasını hızlandırdı ve bu da çok uluslu işverenleri iş güçlerini yönetme şekillerini yeniden değerlendirmeye sevk ediyor" ifadelerine yer verdi. 

Ayrıca, küresel yetenek pazarında çetin bir rekabet olduğunun hem çalışanları hem de kuruluşları etkileyen yaşam maliyeti kriziyle birlikte işverenlerin esnek olması gerektiğine de dikkat çeken Güleyin, "Uluslararası mobil ve uzaktan çalışanlara yönelik ücretlendirme stratejilerinin yapısı net olmalı, aynı zamanda güvenilir verilerle de desteklenmelidir. Uzaktan çalışmanın yaygın olarak kullanılmaya devam etmesi, birçok çalışanın önceliklerini yeniden gözden geçirmesine, iş-yaşam dengesini değerlendirmesine ve yaşamayı seçtikleri yerleri düşünmesine neden oluyor" şeklinde konuştu. 

Bunun pek çok kuruluşu  istihdam düzenlemelerini yeniden tasarlamaya zorladığını, birçok işverenin de küresel olarak dağılmış bir işgücünü nasıl yöneteceklerini yeniden düşünmek zorunda olduklarını aktaran Güleyin, "Bir yerin çalışanlar ve şirketler için ne kadar çekici olduğunu etkileyen tek faktör maliyet değil. Eşit derecede önemli bir diğer faktör, bir şehrin sunduğu genel yaşam kalitesi. Yanı sıra doğal afetler, siyasi ve/veya ekonomik kargaşa, yüksek suç oranları, zayıf altyapı ve yetersiz uluslararası bağlantı gibi riskler ve diğer olumsuz sorunlar, şirketler ve çalışanları için son derece caydırıcı olabilir" şeklinde konuştu. 

Güleyin, genel olarak ülkelerin ve şehirlerin sürekli olarak uluslararası işletmeleri, dijital göçebeleri ve expat çalışanları uluslararası görevlendirmelere çekmek için çabaladığını dile getirdi ve "Şu anda en başarılı konumlar, mobil yetenek için esnek yönetişimi, yüksek bir yaşam kalitesini ve makul bir yaşam maliyetini birleştiren konumlardır" diyerek açıklamasını sonlandırdı. 

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması - Dünya Sıralaması 2023

2022

2023

ŞEHİR

ÜLKE

1

1

HONG KONG

Hong Kong (SAR)

8

2

SİNGAPUR

Singapur

2

3

ZÜRİH

İsviçre

3

4

CENEVRE

İsviçre

4

5

BASEL

İsviçre

7

6

NEW YORK CITY, NY

ABD

5

7

BERN

İsviçre

6

8

TEL AVİV

İsrail

11

9

KOPENHAG

Danimarka

16

10

NASSAU

Bahamalar

Reel Kesim Güven Endeksi'nde düşüş: İstihdam, ihracat ve siparişte beklentiler kötümser!

Hurda fiyatlarına zam geldi! Bakır ve demir hurda fiyat listesi güncellendi! İşte 25 Temmuz 2023 hurda fiyat listesi

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarına kurumsal destek takviyesi: Ev sahipleri 1-3 yıl hapis cezası alabilir! 

Torbalı Belediyesi İzmir'de ticaret imarlı arsa satacak!