İstanbul Yeni Havalimanı akıllı olacak!
Takvim gazetesi, Forbes ve Para dergilerinin sponsorluğunda geçekleştirilen Dijital Şehircilik Zirvesi, Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlendi.
Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen Dijital Şehircilik Zirvesi, Takvim gazetesi, Forbes ve Para dergilerinin sponsorluğunda yapılıyor. Zirveye katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, 2023 hedefleri kapsamında her eve fiber altyapının ulaştırılmasının amaçlandığını dile getirdi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre İstanbul Yeni Havalimanı'nın 29 Ekim'de açılacağını söyleyen Sayan, "Yeni Havalimanı birçok noktada akıllı olacak. Yeni Havalimanı'nda iletişim noktasında ortak bir altyapı kurulmuş durumda. Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell iş birliğine girdiler. Yeni Havalimanı'nda cep telefonu, siber altyapı hepsi ortak bir altyapıda kullanılacak. Bu tüm Türkiye için çok iyi bir model oluşturacak." dedi.
"Hedefimiz, akıllı şehir uygulamalarının Türkiye geneline yayılması"
Türk Telekom Stratejik ve Büyük Müşteriler Satış Direktörü Ahmet Çalık da zirve kapsamında düzenlenen "Ulaştırma, Mobilite ve Altyapıda Yeni Paradigmalar" başlıklı paneldeki konuşmasında, dijitalleşme ile birlikte özellikle yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim, siber güvenlik gibi teknolojilerin öne çıktığını belirterek, gelecekte akıllı şehirlerde birçok cihazın birbiriyle iletişim halinde olacağını anlattı.
Şirket olarak başlattıkları akıllı şehir uygulamalarının tasarruf sağladığını aktaran Çalık, şunları kaydetti:
"Akıllı aydınlatma ile sokak aydınlatma giderlerindeki elektrik tasarruf oranı, sistemlerin kurulu olduğu noktalarda yüzde 40’lara ulaştı. Türkiye’de her yıl sulama için yaklaşık 32 milyar metreküp su kullanılıyor. Akıllı sulamanın tüm Türkiye’ye yaygınlaşmasıyla yaklaşık 9 milyar metreküp su tasarrufu elde edilebiliyor. Bu Ömerli Barajı'nı 83 kez doldurmaya yetecek kadar su tasarrufu anlamına geliyor. Bugün İstanbul, yüzde 57'lik trafik yoğunluğuyla Avrupa'da ikinci sırada. İstanbul'da trafikte bekleme süreleri ise yoğun günlerde 64 dakikalara çıkıyor. Ulaşım çözümlerimizle trafikte bekleme süresinde yüzde 25 fayda sağlıyoruz. Bu sayede karbondioksit salınımında yüzde 40 düşürme şansımız var. Kavşak çözümleri sonucunda, kavşak kaynaklı gecikmelerde yüzde 41’e, ortalama araç hızında yüzde 26’ya ulaşan bir iyileşme elde edildiğini gördük. Hedefimiz, akıllı şehir uygulamaları kapsamında sunduğumuz tüm bu çözümlerin Türkiye geneline yayılması. Birçok alanda tasarruf sağlayarak hem ülke ekonomisine değer katıyoruz hem de yeni nesiller için daha yaşanılabilir bir dünya yaratıyoruz."
İstanbul Yeni Havalimanı için bilet fiyatları belli oldu!
İstanbul Yeni Havalimanı 3 gün sonra açılıyor!