28 / 04 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor!

İstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor!

Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul Havalimanı'nın ilk fazı bugün açılıyor. Toplam 26.1 milyar Euro yatırımla inşa edilen havalimanı yılda 200 milyon yolcuya hizmet verecek.



İstanbul Havalimanı'nın ilk fazı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açılacak. Toplam 76.5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen havalimanı dünyanın en büyüğü olacak. İlk fazının hizmete açılması için 6 milyar Euro’luk yatırım yapılan Yeni Havalimanı'nın toplam maliyeti 26.1 milyar Euro. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023’e kadar hizmete açılacak.  İstanbul Grand Airport (İGA) tarafından yapılan ve işletilen Yeni Havalimanı'nın inşaatında 7 gün 24 saat 10 işçi görev yaptı. 

Dünyanın en büyüğü 

Özel sektörün kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Yeni havalimanının master plan çalışmaları için oluşturulan dizayn ekipleri içinde, alanlarında uzman yerli ve yabancı 250’nin üzerinde mimar ve 500’den fazla mühendis görev yapıyor. Açılışına çok sayıda davetlinin katılacağı yeni havalimanının hizmete girmesiyle İGA, yıllık KDV dahil 1.1 milyar Euro olmak üzere 25 yılda KDV dahil 26 milyar Euro kira ödeyecek.

İstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor!

İlk uçuş 31 Ekim’de

İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim’de Ankara, 1 Kasım’da Antalya, 2 Kasım’da İzmir’e ilk uçuş yapılacak. İlk yurtdışı uçuş ise 1 Kasım’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım’da Azerbaycan’a gerçekleşecek. 

250 havayolu şirketi

Taşınma sürecinin yıl sonunda tamamlanması planlanan yeni havalimanında 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilabilirken, 350’den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek. 

İstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor!

Ana terminal binası, 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası olacak yeni havalimanında stanbul’un Boğaziçi görüntüsünün verileceği duty-free alanı bulunacak. 

Raylı sistem ağı

İstanbul Yeni Havalimanı’nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için Gayrettepe’den, Halkalı’ya uzanan metro bağlantı çalışmaları sürüyor. Öncelikle Gayrettepe-Yeni Havalimanı kesiminin hizmete açılması planlanıyor. İstanbul Yeni Havalimanı’nın yolcu deneyimi konusunda “dünyanın en önemli havalimanı” haline getirilmesi için çalışmalar devam ederken, taksi hizmeti için İstanbul 34 No’lu Taksiciler Kooperatifi ile anlaşma imzalandı. Sözleşmeyle yeni bir taksi hizmeti sunulması için pek çok yeni standart belirlendi.

9 bin akıllı kamera

İki farklı istasyonda bulunan güvenlik güçleri olay yerine hızlıca intikal edecek. Terminal ve otoparklardaki 9 bin akıllı kameraya 8 kusurlu hareket belirlendi. Bu hareketlerden birini yapanlar anında tanımlanacak. Plaka tanıma sistemlerinin de olduğunu havalimanında, yüz tanıma için altyapı kuruldu.

İstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor!

İsmi Cumhurbaşkanı açıklayacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda Cumhuriyet Resepsiyonu verilecek. Erdoğan’ın yeni havalimanının merakla beklenen ismini de törende açıklaması bekleniyor. 50’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla gerçekleşecek Üçüncü Havalimanı’nın açılış töreni saat 16.00’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başlayacak. Konuşmaların ardından Erdoğan, konuklarla birlikte havalimanının açılış kurdelesini kesecek. Erdoğan’ın açılış töreninde Yeni Havalimanı’nın merakla beklenen ismini de açıklaması planlanıyor.

İstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor!

 

45 soruda İGA!

İstanbul Yeni Havalimanı'na gidecek İETT hatları belli oldu!

Yeni Havalimanı hakkında bilmeniz gereken 6 şey!

İstanbul Yeni Havalimanı güzergâhındaki konut fiyatları uçuşa geçti!

HRW'den İstanbul Havalimanı açıklaması: İşçiler serbest bırakılmalı!
 


Geri Dön