29 / 04 / 2024

İstanbul Yeni Havalimanı 29 Ekim'e yetişecek!

İstanbul Yeni Havalimanı 29 Ekim'e yetişecek!

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İstanbul Yeni Havalimanı ilk etabının 29 Ekim'de düzenlenecek törenle hizmete alınacağını hatırlatan Ekşi, çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini söyledi. 



Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, İstanbul Yeni Havalimanı'yla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Ekşi, ilk resmi uçuşun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 21 Haziran'da gerçekleştirildiği İstanbul Yeni Havalimanı ilk etabının 29 Ekim'de düzenlenecek törenle hizmete alınacağını söyledi.

Anadolu Ajası'nda yer alan habere göre Ekşi,  THY'nin taşınma sürecinin de 31 Ekim saat 02.00'de başlayacağını ve bunun 12 saat süreceğini açıkladı. Ekşi, o süreçte THY ile birlikte kendilerine hizmet veren şirketlerin de yeni havalimanına taşınmasının gerçekleşeceğine işaret ederek, "Taşınmada 800 tırlık operasyondan bahsediyoruz. Atatürk Havalimanı'ndan teçhizatlar alınacak ve yeni havalimanına götürülecek. Bu 12 saatlik sürede ve öncesinde 120 uçağımız boş olarak yeni havalimanına nakledilecek. Diğer uçaklarımız yurt dışından yolculu ve yolcusuz olarak yeni havalimanına dönecek." dedi.

İstanbul Yeni Havalimanı'nda 31 Ekim saat 14.00 itibaren THY'nin ilk seferinin yapılacağını söyleyen Ekşi, "Yeni havalimanını heyecanla bekliyoruz. Türkiye'nin havacılıktaki global iddiasını perçinleyen bir proje olacak. Yapımcı firma, havalimanını 29 Ekim'e yetiştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Testler devam ediyor." açıklamasında bulundu. 


Ekşi, yeni havalimanına taşınma sürecine ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), THY, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla periyodik toplantılar yapıldığına dikkati çekerek, havalimanına ulaşım konusunda da yolcuların hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğini belirtti.

Havalimanına yolcuların toplu taşımayla sorunsuz ulaşacağını belirten Ekşi, İstanbul'dan havalimanına gelecek yolculara ilişkin analiz yaptıklarını ve hangi bölgeden, ne kadar yolcu geleceğini belirlediklerini, belediyenin de toplu taşıma araç seferlerini buna göre koyacağını ifade etti.

 

"Sektörün çıtasını gençlerle yükseltelim"

THY'nin, yeni havalimanındaki özel yolcu salonlarının yapımına başladığını söyleyen Ekşi, mimari dizayn için uluslararası bir firmanın çalıştığını bildirdi. Ekşi, yeni terminalde bunların yerlerinin teslimini beklediklerine işaret ederek, inşaatı yapacak firmayı belirlediklerini ve 29 Ekim'de ana salonların hazır olacağını dile getirdi.

Yeni havalimanıyla havacılık sektörünün daha da büyüyeceğine dikkati çeken Ekşi, bu nedenle hem THY'nin hem de kendilerinden hizmet alan şirketlerin personel alımı yapacağını vurguladı.

Yeni havalimanında yeni ortaklıklarının olduğunu anımsatan Ekşi, burasının cazibe merkezi olarak görüldüğünü, yerli ve yabancı birçok firmanın THY ile iş birliği yaparak, havalimanında yer almak istediğini, bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Ekşi, THY'nin yeni havalimanıyla kapasite problemini de aşacağı için kaliteden ödün vermeden uçuş noktalarını artıracağını bildirdi.

 

"İnsanların ve bagajların nasıl aranacağına dikkat ediyoruz"

Atatürk Havalimanı'ndan ABD'ye ve İngiltere'ye uçuşlara yönelik DHMİ tarafından hizmete sunulan bagaj x-ray cihazlarının geçiş döneminde sıkıntıyı atlatmada kullanıldığını anlatan Ekşi, uygulamaların nasıl yapılacağına ilişkin mutabakata varıldığını ve bu cihazların artık ABD ve İngiltere uçak seferlerinde kullanılmadığını söyledi. 

Ekşi, söz konusu cihazların başka alanlarda kullanılabileceğini belirterek, "Yeni havalimanında olması gerekmiyor ama bu bagaj x-ray cihazlarının nerede kurulacağına DHMİ ve havalimanı işletmecileri karar verir. ABD'ye ve İngiltere'ye yönelik uçuşlarda artık özellikle 'Şu cihazı kullanın.' diye bir şey yok, daha çok prosedür var. İnsanların ve bagajların nasıl aranacağına dikkat ediyoruz." dedi. 

 

"THY'nin ikram şirketi haftaya belli olacak"

Ekşi, THY olarak iştiraklerle bir araya gelerek, İstanbul Yeni Havalimanı'nın hizmete girmesiyle farklı neler sunabilecekleri konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, şu şekilde konuştu: 

"Yeni havalimanında THY'nin ikram hizmeti konusunda Singapur SATS firması çok cazip teklifte bulundu. Biz de finansman açısından çok cazip olan bu teklifi değerlendirerek, görüşmelere başladık. Turkish DO&CO ikram konusunda ödüller almamızı sağlayan çok güzel bir şirketimiz. Hakikaten ikramda THY'yi bir noktaya getirdi. Biz aslında bu şirketten memnunduk ancak diğer şirketin finansman teklifi cazip olduğu için görüşmeler devam etti. Bazı detay konuları henüz çözemedik. O yüzden SATS ile görüşmeler istediğimiz ölçüde gitmiyor. Önümüzdeki hafta bu konuda karar verecek durumda olacağız. Biz Turkish DO&CO'dan memnunuz. Geldiğimiz noktayı değerlendireceğiz. Bir an önce ikram firmasını belirleyip, yeni havalimanında mutfak tasarımı yapmamız gerekiyor. Mimari tasarımlar hemen hemen bitti ama mutfak tasarımlarının da ikram veren firmaya göre modifiye edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki hafta, olmadı bir sonraki hafta bu konuda el sıkışacağız."

THY'nin, yolcusunu evine gelen bir misafir olarak kabul edip, evinde olan en güzel şeyi ikram etme kültürüne sahip olduğunu dile getiren Ekşi, bunun yeni havalimanında da devam edeceğini dile getirdi.

 

"Türkiye havacılıkta rekorlar yılına giriyor"

Ekşi, geçen yıl THY'nin 1 milyar doların üzerinde rekor bir kar açıkladığını ifade ederek, bu yılın altı ayında da yolcu sayısının yüzde 17, kargo miktarının da yüzde 30 arttığını açıkladı.

Yıl sonunda yüksek bir kar açıklayarak, yeni bir rekor kıracaklarını vurgulayan Ekşi, 2018 yılı için 74 milyon olarak belirledikleri taşınacak yolcu sayısının 75 milyonun üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti. Ekşi, biletlerin de özellikle yurt dışında daha iyi fiyata satıldığına ve bu durumun karlılığa katkı sağlayacağına dikkati çekerek, "Şu anda biz 2018'i, tahminen 2017'den çok daha iyi bir netice ve rekor büyümeyle kapatacağız." diye konuştu


Geri Dön